معرفی استانداردهای ایزو
سیستم مدیریت کیفیت ISO9001
سیستم مدیریت کیفیت یا استاندارد ISO9001 یک استاندارد بینالمللی شناختهشده برای ایجاد، پیادهسازی و حفظ یک سیستم مدیریت کیفیت برای یک سازمان است. این استاندارد برای همه شرکتها با هر اندازه و ساختاری قابل استفاده است. در واقع ایزو ۹۰۰۱ به عنوان مبنایی برای هر شرکتی شناخته میشود که به سیستمی برای اطمینان از رضایت مشتری خود نیاز دارد. به تعبیری استاندارد مدیریت کیفیت مذکور همانند ورزش دو میدانی بیش و مبنای تممی سیستم های مدیریتی و استاندارد های بین المللی خانواده ISO می باشد.
سازمان بین الملی استاندارد (ISO) در سال1987 توسط کمیته فنی (TC 176)،استانداردهای سری 9001 ISO را عرصه نمود. استاندارد ISO 9001:2008 با تکیـه بر رویکرد فرایندی و منطق بهبود مداوم ، بر کیفیت مدیریت تمرکز داشته و سازمان ها را جهت کسب فرصت های جدید در محیط رقابتی امروز آماده می سازد . در این استانــدارد ، الزامات یک سیستــم مدیریت کیفیت برای مواردی مشخص می گردد که یک سازمان نیازمند به اثبات توانایی خود در ارائه محصولاتی دارد که می بایست خواستـه های مشتری و الزامات قانونی مربوطه را براورده نمایند . هدف اصلی این استاندارد ، ارتقائ سطح رضایتمنـدی مشتریــان بوده و قابــل پیاده سازی و دریافت گواهینامه در تمامی زمینه های کاری می باشد . امروزه دریافت گواهینامــه 9001 ISO دلیلــی بر تعهــد سازمان ها به کیفیت و همچنین ارتقاء آن از طریق اصلاح فرایندها و بهبود مداوم در مقایسه با رقبا می باشد.
مزایا و نتایج حاصل از استقرار سیستم استاندارد ISO 9001
بهره گیری از اصول علمی مدیریت و روشهای نوین مدیریتی
افزایش سطح کارایی پرسنل با برگزاری کلاسهای آموزشی مربوطه
افزایش توان پاسخگویی سازمان مطابق با خواسته ها و نیازهای مشتریان
ایجاد فضای کار گروهی و حسن انجام وظیفه همه افراد از مدیران ارشد تا سایر کارکنان
ایجاد مدیریت هزینه جهت کاهش هزینه ها
ایجاد سیستم کنترل و ارزیابی مداوم امور ، جهت به حداقل رساندن عیوب خدمات
جلب اعتماد مشتری به سازمان و کاهش زمان ارائه خدمات
ایجاد سیستم فرصت یابی و حداکثر بهره برداری از منابع و ظرفیتهای موجود سازمان.
جلوگیری از به هدر رفتن سایر منابع سازمان به واسطه عدم استقرار نظم و انضباط تیمی
بهره گیری از کیفیت برتر و پیشرو بودن درارائه خدمات به مشتریان
گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ چیست؟
گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ به مدیریت کیفیت در خدمات و تولیدات اطلاق می گردد. ایزو ۹۰۰۱ به عنوان استاندارد شناختهشده بینالمللی برای سیستمهای مدیریت کیفیت (QMS) تعریف شده. این استاندارد گستردهترین استاندارد QMS در جهان است که بیش از ۱ میلیون گواهینامه برای سازمان ها در ۱۷۸ کشور جهان اخذ شده است. جهت اخذ ایزو ۹۰۰۱ ( دریافت ایزو ۹۰۰۱ – صدور ایزو ۹۰۰۱ ) شرکت مهندسی هرمس آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
ایزو ۹۰۰۱ چیست؟
استاندارد ISO 9001 استانداردی جامع و عمومی برای تمامی شرکت ها ، سازمان ها و مراکزی است که به موضوع کیفیت توجه دارند. شرکت ها و مراکزی که موفق به اخذ گواهینامه استاندارد ایزو ۹۰۰۱ می گردند به مشتریان خود اعلام می دارند که یک سیستم مدیریت کیفیت موثر در آن شرکت فعال است. ایزو ۹۰۰۱ راهی سریع و آسان برای مصرف کنندگان بالقوه است که ببینند آیا شرکت شما وقت و تلاش خود را برای اطمینان از این که محصول یا خدماتی که ارائه می دهید، دارای کیفیت قابل قبول است یا خیر.
استاندارد ایزو ۹۰۰۱ از ساختار مشترک ارائه شده توسط Annex SL پیروی می کند. ISO 9001: 2015 با سایر سیستم های مدیریتی، مانند ISO 14001 سازگاری بیشتری دارد و باعث می شود که ادغام سیستم های مدیریتی موثرتر و کارآمدتر شود.
گواهینامه ایزو گواهینامه ISO چیست ؟
گواهینامه ایزو گواهینامه ISO مدرک و سندی است که نشانگر پیاده سازی موفق الزامات یک استاندارد ایزو در سازمان می باشد. به عنوان مثال اگر سازمانی موفق به دریافت گواهینامه ۹۰۰۱ گردد به این معنی است که الزامات استاندارد ایزو ۹۰۰۱ به درستی در این سازمان اجرایی شده و گواهینامه ای دال بر موفقیت در این موضوع به سازمان اعطاء گردیده است.
آخرین نسخهی استاندارد ایزو ۹۰۰۱
نسخه فعلی این استاندارد، ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ است. استاندارد ISO 9001:2015 در اکتبر ۲۰۱۵ منتشر شد و جایگزین نسخه قبلی ایزو ۹۰۰۱:۲۰۰۸ شد. بازنگری به روز شده شامل بسیاری از فرایندهای تجدید نظر قبلی استاندارد با تمرکز بیشتر بر تفکر مبتنی بر ریسک و درک زمینه سازمان است.برای درک از این تغییر، یک تغییر ساختاری عمده از استاندارد ویرایش ۲۰۰۸ ایزو ۹۰۰۱ ایجاد شد. گفتنی است که بندهای اصلی استاندارد نسخه های ۲۰۱۵ و ۲۰۰۸ متفاوت است.
آیا دریافت گواهینامه ISO 9001 به معنی ارائهی محصولات و خدمات با کیفیت بسیار بالا است؟
ذکر این نکته بسیار مهم و حیاتی است که استاندارد ISO 9001 یک سیستم مدیریت کیفیت جامع بوده که تمامی فرایندهای سازمان از ابتدا تا انتها تحت کنترل و بازرسی قرار می دهد به عنوان مثال یک شرکت تولید کننده چیپس سیب زمینی که گواهینامه ISO 9001 را داراست به این معنی است که چیپس تولیدی امروز با چیپس تولیدی فردا مزه متفاوتی از لحاظ میزان نمک، روغن، مواد اولیه و میزان پخت نداشته و تمامی فرایندها از خرید مواد اولیه تا فرایند تولید و بسته بندی بر اساس دستورالعمل های تعریف شده، تایید شده و مشخص صورت می گیرد و در صورتی که نیاز به بهبود در فرایندها باشد پیش از هر اقدامی دستورالعمل های قدیمی مورد ویرایش قرار گرفته و دستورالعمل و روش اجرایی های جدید مورد تایید ، تصویب و اجرا قرار می گیرند.
لذا داشتن و اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ در وهله ی اول موجب ایجاد ساماندهی کیفی در روند تولیدات یا خدمات شده و مانع از انجام سلیقه ای در امور می شود.
همچنین با توجه به اینکه در گواهینامه ISO 9001 به موضوع بهبود مستمر توجه جدی شده از واحدهای صنعتی یا مراکز خدماتی دارنده این استاندارد انتظار می رود که طی برنامه ای منظم کیفیت محصولات خود را نیز ارتقا بخشند.در ورژن و ویرایش جدید گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ که به ISO 9001 : 2015 شناخته می شود به بحث مدیریت ریسک نیز توجه ویژه شده و می بایست در تمامی فرایندهای سازمانی به بحث ریسک توجه نمود.
لزوم اخذ گواهینامه ISO 9001 و ارتباط با سایر استانداردها
امروزه استاندارد ISO 9001 (سیستم مدیریت کیفیت) نیاز بسیاری از شرکت ها،سازمانها و سایر بنگاه های اقتصادی می باشد و اهمیت این استاندارد بسیار تامل برانگیز است و به عبارتی یکی از شاخصههای استاندارسازی نحوه مدیریت سازمانها در سطح جهانی میباشد.
اجرای الزامات سیستم مدیریت کیفیت استاندارد ایزو ۹۰۰۱ در هر سازمانی ، توانایی آن سازمان را در ارائه محصولات و خدماتی که دلخواه مشتری باشد ، برآورده می کند و هدف اصلی از استقرار این سیستم ، افزایش رضایت مشتریان از طریق بهبود کیفیت خدمات و تولیدات است.
بدیهی است که برای راهبری و اداره موفق یک سازمان باید آن را به گونه ای نظام مند و شفاف هدایت ، کنترل و مدیریت کرد. این موفقیت می تواند در پرتو استقرار و برقرار نگهداشتن سیستم مدیریتی باشد که برای بهبود پیوسته سازمان طراحی شده است و در عین حال به نیازهای مشتریان درون سازمانی و برون سازمانی توجه ویژه می کند.
ساختار Annex SL
ساختار Annex SL، زبان مشترک بین سیستم های مدیریت ایزو است، که مسیر صدور گواهینامه های مربوط به انطباق را ساده می کند. همچنین، با تمرکز بر روی ریسک، موارد نگران کننده را از قبل مشخص می کند و به شما این امکان را می دهد تا منابع مورد نیاز خود را در جایی که بیشترین نیاز را دارند، اختصاص دهید.
در صورتی که همراه با گواهینامه ISO 9001 استانداردهای ایزو ۱۴۰۰۱ و OHSAS 18001 اجرایی شده و گواهینامه آن ها صادر گردد در اصطلاح سیستم مدیریت یکپارچه IMS پیاده سازی شده است. به شرکت ها و سازمان توصیه می گردد همراه با استاندارد ISO 9001:2015 ( آخرین ورژن ISO 9001 ) نسبت به دریافت ایزو ۱۴۰۰۱ ورژن ۲۰۱۵ و OHSAS 18001 ورژن ۲۰۰۷ ( که اکنون ایزو ۴۵۰۰۱ جایگزین آن شده است) نیز اقدام نمایند تا ضمن صرفه جویی در هزینه از طریق دریافت گواهینامه IMS ( ایزو ۹۰۰۱ ، ایزو ۱۴۰۰۱ و OHSAS18001 ) تاثیر مثبت تری در دیدگاه مشتریان از طریق تقویت برند خود گذارند.
استقرار استاندارد ایزو ۹۰۰۱
برای استقرار سیستم مدیریت کیفیت بر اساس استاندارد ایزو ۹۰۰۱ باید وضعیت موجود ، نقاط ضعف ، نقاط قوت و تطابق سازمانی را شناسایی و با این استاندارد بررسی و مقایسه کرد.
ممکن است سازمان ها به این نتیجه برسند که بسیاری از نیازمندی های موجود در استاندارد ISO 9001 را در حال حاضر رعایت می کنند ، ولی چگونگی آنها ثبت نشده است.
استاندارد ISO 9001 تأکید می کند که یک سازمان به تعیین، اجرا، مدیریت، بهبود مستمر و اثر بخشی فرایندهایی که در سیستم مدیریت کیفیت مورد نیاز است ، اهمیت می دهد و تأثیر متقابل این فرایندها را به منظور به دست آوردن اهداف سازمانی مدیریت می کند.
ISO 9000 در مقابل ISO 9001
در حالی که ISO 9001: 2015، برای ایجاد یک سیستم مدیریت کیفیت می باشد، استانداردهای دیگری در خانواده ایزو ۹۰۰۰ وجود دارد که از الزامات ISO 9001 پشتیبانی می کند. ISO 9000، هفت اصل مدیریت کیفیت را در ورای ایزو ۹۰۰۱ توضیح می دهد و کلیه اصطلاحات استفاده شده در استاندارد ایزو ۹۰۰۱ را تعریف می کند.
اخذ ISO 9001
جهت اخذ ایزو ۹۰۰۱ ( دریافت ایزو ۹۰۰۱ – صدور ایزو ۹۰۰۱ ) می توانید از طریق مشاورین هرمس اقدام نمایید. شرکت مهندسی هرمس برترین مرکز جهت اخذ ایزو ۹۰۰۱ ( دریافت ایزو ۹۰۰۱ – صدور ایزو ۹۰۰۱ ) در کشور با مجوز رسمی سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
سیستم مدیریت کیفیت چیست؟
سیستم مدیریت کیفیت، که به عنوان QMS شناخته میشود، سیستمی است که تلاش میکند تا سیاستها و رویههای مختلف را ثبت کند و از کیفیت محصولات و خدمات ارائه شده به مشتریان اطمینان حاصل کند. این سیستم به افزایش رضایت مشتری و تجارت آینده کمک کرده و شرکت را در بلندمدت موفق نگه میدارد.
QMS علاوه بر بهبود رضایت مشتری، میتواند به شرکت کمک کند تا سیاستهای مربوط به کنترل کیفیت و فرایندهای استاندارد را ایجاد کند، کارکنان جدید را برای پشتیبانی لازم از مشتری آموزش دهد و کارکنان را تشویق به کار کند.
بدون سیستم مدیریت کیفیت، برخی از کسبوکارها ممکن است برای نظارت بر پیشرفت میزان رضایت مشتری خود مشکل پیدا کنند یا درک موانعی که کسبوکار را از ایجاد شفافیت و اعتماد لازم بین مشتری و شرکت باز میدارد، چالشبرانگیز باشد.
تفاوت بین ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۴۰۰۱ چیست؟
تفاوت بین ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۴۰۰۱ این است که ایزو ۹۰۰۱ به کسبوکار کمک میکند تا کارایی و اثربخشی سیستم مدیریت کیفیت (QMS) خود را مشخص کند و ایزو ۱۴۰۰۱ به شرکتها کمک میکند تا یک سیستم مدیریت زیست محیطی (EMS) منسجم را به تصویر بکشند.
هر دو QMS و EMS برای هر شرکت یا سازمانی که به دنبال موفقیت است ضروری است.
ISO 9001 به عنوان جزئی از پکیج IMS
در صورتی که همراه با گواهینامه ایزو ۹۰۰۱، استانداردهای ایزو ۱۴۰۰۱ و ایزو ۴۵۰۰۱ نیز اخذ شود، در اصطلاح سیستم مدیریت یکپارچه IMS پیادهسازی شده است. به شرکتها و سازمانها توصیه میشود نسبت به اخذ این پکیج اقدام کنند تا ضمن صرفهجویی در هزینه، تاثیر مثبتی در دیدگاه مشتریان خود ایجاد کنند.
الزامات لازم برای اخذ ISO 9001
هر شرکتی که به دنبال دریافت گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ است، باید برخی الزامات را رعایت کند. شش حوزه وجود دارد که شرکتها باید تلاش خود را روی آن متمرکز کنند. از جمله:
- مهارتهای سازمانی و رهبری
- برنامهریزی آینده برای بهبود این مهارتها
- نحوه برنامهریزی آنها برای حمایت از کارکنان و مشتریان
- تنظیم عملکرد مدل کسبوکار با الزامات ایزو ۹۰۰۱
- نحوه برنامهریزی برای ارزیابی عملکرد
- ایجاد اقداماتی برای بهبود کلی
اگر شرکتی مایل به اجرای این اقدامات مختلف باشد، میتواند نسبت به اخذ ایزو ۹۰۰۱ اقدام کند.
متدولوژی ISO9001
دریافت ایزو ۹۰۰۱ مستلزم تلاش جهت ایجاد بهبود در تمام زمینههای یک کسبوکار است، اما این بدان معنا نیست که تلاشهای جزئی نتیجه نمیدهد.
به طور خلاصه، چهار مرحله اساسی برای کسانی که علاقهمند به دریافت این گواهینامه هستند وجود دارد:
- آشنایی با استانداردهای ISO
- اجرا و مستندسازی این مقررات
- بررسی استانداردهای جدید توسط حسابرس
- دریافت گواهینامه
پس از این مراحل، یک شرکت میتواند استانداردهایی را که باید برای کسبوکار خود به منظور بهبود کلی سازمان و رضایت مشتری در نظر گرفته شود، پیادهسازی و ثبت کند. برای آشنایی بیشتر با روند اخذ گواهینامههای ایزو میتوانید مقاله «اخذ ایزو و مراحل اخذ گواهینامه ایزو» را مطالعه کنید.
برای اخذ گواهینامه ایزو به دو دسته مدرک نیاز دارید:
- مدارک فنی و تخصصی
- مدارک حقوقی و حاکمیتی
مدارک لازم برای اخذ ISO
منظور تمامی مدارک شامل مستندات ، روش های اجرایی ، فرم ها و دستور العمل های لازم برای هر استاندارد ایزو است. این مدارک توسط مشاورین ذی صلاح برای هر شرکت و سازمان آماده می شود و صدور گواهینامه ایزو مستلزم وجود و ممیزی این مدارک است.
مدارم لازم برای اخذ ایزو ( مدارک حقوقی و حاکمیتی )
منظور مدارکی است که وجود شرکت ها را از لحاظ حقوقی ثابت کند. این مدارک شامل اسناد ثبتی برای سازمان ها و شرکت های حقوقی یا مدارک ثبتی صاحبین علامت های تجاری است. همچنین در صورتی که سازمان ملزم به اخذ مجوزهای حاکمیتی است سازمان باید با این مدارک را ارائه نماید.
به عنوان مثال اگر یک کلینیک زیبایی برای دریافت گواهینامه ایزو اقدام می نماید موظف است ضمن ارائه اسناد ثبتی حقوقی مجوزهای لازم از نهاد حاکمیتی ذی صلاح را نیز ارائه دهد.
واحدهای صنفی که به نام اشخاص حقیقی هستند می توانند صرفا با ارائه مجوز و پروانه از خدمات مشاوره و صدور گواهینامه ایزو بهره مند شوند.
چرخه عمر استاندارد ISO
ISO 9001 اولین بار در سال ۱۹۸۷ معرفی و آخرین بازنگری آن در سپتامبر ۲۰۱۵ انجام شد. نسخه فعلی این استاندارد، ISO 9001:2015 است که در اکتبر ۲۰۱۵ منتشر و جایگزین ورژن ۲۰۰۸ آن شد. بازنگری با تمرکز بیشتر بر تفکر مبتنی بر ریسک و درک زمینه فعالیت سازمان انجام گرفت.
برای درک این تغییرات ساختاری عمده، ویرایش ۲۰۰۸ ایزو ۹۰۰۱ ایجاد شد که بندهای اصلی استاندارد در نسخههای ۲۰۱۵ و ۲۰۰۸ متفاوت است.
جمعبندی
استاندارد ایزو ۹۰۰۱ یکی از مهمترین استانداردهای جهانی در زمینه مدیریت کیفیت است که به توسعه، پیادهسازی و ارتقاء سیستمهای مدیریت کیفیت در سازمانها میپردازد. این استاندارد برای سازمانها ابزاری فراهم میکند تا فرآیندها، محصولات و خدمات خود را با استانداردهای بینالمللی هماهنگ کرده و به بهبود پایدار عملکرد کیفیتی بپردازند.
استفاده از ایزو ۹۰۰۱ به سازمانها کمک میکند تا اعتماد مشتریان را جلب کرده و با ایجاد فرآیندهای بهینه، کیفیت تولید و ارائه خدمات خود را ارتقاء دهند. همچنین به تعیین الزامات مدیریتی متناسب با اهداف کیفیتی کمک میکند و با تاکید بر بهبود مستمر، سازمانها را در راستای ارتقاء بهرهوری و رقابتپذیری هدایت میکند.
سوالات متداول
در این مقاله بررسی کردیم که استاندارد ISO 9001 تدوین شده است تا سازمان ها را از هر نوع و در هر اندازهای که باشند در استقرار و اجرای مؤثر سیستم مدیریت کیفیت یاری دهد. در ادامه به برخی سوالات متداول در این باره پاسخ میدهیم:
مراحل اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ چیست؟
مراحل اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ شامل دو مرحله اصلی :
۱- آموزش و پیاده سازی الزامات ایزو ۹۰۰۱ (استاندارد مدیریت کیفیت) ۲- ممیزی و صدور گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ می باشد.
اخذ فوری ایزو چگونه ممکن است؟
اخذ فوری ایزو مشروط به اینکه الزامات استاندارد مورد نظر در سازمان مشهود شوند و صدور گواهینامه ایزو نیز از مراجع صدور معتبر تحت اعتبار IAF یا ASCB صورت پذیرد شدنی است. گرفتن فوری ایزو نباید منجر به عدم شهود سیستم مدیریتی گردد.
جهت اخذ ایزو فوری از کجا باید اقدام شود؟
اخذ ایزو فوری در بخش مشاوره حتما باید از مراکز دارای پروانه رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت و در بخش صدور از مراکز تحت اعتبار IAF یا ASCB انجام شود. صدور ایزو فوری تنها با مشاوره افراد خبره و پیاده سازی صحیح امکان پذیر است.
سیستم مدیریت محیط زیست ISO 140001
استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ چیست ؟
استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ (گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۱) استانداری است که با راهنماییها و دستورالعملهای خود به سازمانها کمک میکند تا به محیط زیست توجهی ویژه داشته و از آسیب به آن جلوگیری کنند. جهت اخذ ایزو ۱۴۰۰۱ ( دریافت ایزو ۱۴۰۰۱ – صدور ایزو ۱۴۰۰۱ ) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد. آشنایی با الزامات ایزو ۱۴۰۰۱ برای پیادهسازی موثر این استاندارد ضروری است.
گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۱ چیست؟
گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۱ تائیدیه و گواهینامه ای است که پس از پیادهسازی موفقیتآمیز الزامات ایزو ۱۴۰۰۱ به یک سازمان اعطا می گردد. الزامات استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ مرتبط با محیط زیست و کاهش اثرات مخرب بر آن می باشد . با اخذ گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۱ میتوانید به ذینفعان، مشتریان و کارمندان خود ثابت کنید که از تعهدات زیستمحیطی خود آگاه و به دنبال کاهش تأثیرات زیستمحیطی خود هستید.
مدیریت محیط زیست چیست؟
مدیریت سازمان شما بر محیط زیست، باید بدون در نظر گرفتن صنعتی که در آن کار می کنید، اولویت اصلی کسب و کار شما باشد. سیستم مدیریت محیط زیست چارچوبی برای ایجاد سیاست ها و تغییرات فرآیندی می باشد که به شما در بهبود عملکرد محیط زیست کمک می کند. علاوه بر بهتر بودن برای محیط زیست، دستیابی به گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۱ همچنین می تواند کنترل بیشتری بر هزینه ها و سایر موارد داشته باشد. گواهینامه ISO ۱۴۰۰۱ به شما این اعتبار را میدهد تا بتوانید از آن برای رشد کسبوکار خود در یک روش زیستمحیطی و اقتصادی استفاده کنید.
تاریخچه و آخرین ورژن استاندارد ISO 14001
سازمان جهانی استاندارد ( International Organization for Standardization ) در سال ۱۹۹۳ با تشکیل کیته فنی تحت ریاست کشور کانادا اولین گام را برای نگارش یک استاندارد جهانی مدیریت محیط زیست EMS برداشت و در سال ۱۹۹۶ اولین ویرایش این استاندارد را تحت عنوان ISO 14001 منتشر نمود
.
در سال ۲۰۰۴ استاندارد ISO 14001 مورد ویرایش قرار گرفت و ورژن ۲۰۰۴:ISO 14001 آن برای پیاده سازی در اختیار سازمان ها قرار گرفت.
استاندارد بین المللی ISO 14001 ورژن ۲۰۱۵ سومین ویرایش ازسری استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ است. این نسخه نیز در ادامه نسخه ۲۰۰۴ و با هدف بهبود آن ویرایش و سپس توسط سازمان ISO منتشر گردید. ویرایش ۲۰۱۵ این استاندارد که به صورت ISO 14001:2015 بیان می شود اصلاحیه فنی ISO 14001:2004 / COR.1:2009 را نیز شامل می شود.
تغییر چشم انداز صنعت و نیازهای ذینفعان
چشم انداز صنعت همیشه در حال تغییر است. معرفی جدیدترین نسخه ایزو ۱۴۰۰۱ در سال ۲۰۱۵ تغییرات مهمی را به ارمغان آورد که بر الزامات انطباق مشاغل در همه اندازهها و صنایع تأثیر ماندگار خواهد گذاشت. این تغییرات بر نیازهای ذینفعان شما تأثیر میگذارد و به تکامل سیستم مدیریت شما نیاز دارد. ملاحظات شامل تغییر نیازهای نظارتی، تکامل الزامات ذینفعان و رعایت قانون است.
لزوم پیاده سازی استاندارد ISO 14001 ورژن ۲۰۱۵
بسیار مهم است که خطرات مرتبط با محیط زیست را شناسایی کنید. زیرا چالش های مهمی را برای مشاغل ایجاد می کند. سازمان و شرکت ها نسبت به محیط پیرامون خود نظیر هوا، آب، خاک، منابع طبیعی، گیاهان، جانوران و انسان ها مسئول می باشند. تولید محصولات یا ارائه خدمات باید به گونه ای طراحی شده و صورت پذیرد که به محیط زیست پیرامونی ما آسیبی وارد نسازد. رشد صنایع و صنعتی شدن شهرها باعث استفاده هر چه بیشتر از منابع طبیعی مانند نفت، گاز، آب و … شده لذا کاهش منابع طبیعی و آلودگی محیط زیست از اثرات منفی صنعتی شدن جوامع می باشد، سازمان بین المللی ایزو با تدوین استاندارد ISO 14001 سعی بر این داشته تا اثرات منفی صنعتی شدن جوامع بکاهد.
دامنه کاربرد ISO14001 :
استاندارد ISO 14001 در مورد هر سازمانی که مایل به اعمال موارد زیر باشد کاربرد دارد :
الف ) اجرا ، نگهداری و بهبود یک سیستم مدیریت زیست محیطی
ب ) حصول اطمینان از انطباق با خط مشی زیست محیطی که خود تعیین کرده است
ج ) اثبات این انطباق به دیگران
د ) درخواست گواهی / ثبت سیستم مدیریت زیست محیطی خود توسط یک سازمان برونی (CB)
ه ) تعیین انطباق با این استاندارد و اظهار آن توسط خود سازمان
تمام الزامات مندرج استاندارد ISO 14001 به منظور لحاظ شدن در هر سیستم مدیریت زیست محیطی در نظر گرفته شده اند. گستره کاربرد آن به عواملی مانند خط مشی زیست محیطی سازمان ، ماهیت فعالیتهای آن و شرایطی که در آن فعالیت می نماید بستگی دارد.
استاندارد ISO 14001 بخشی از IMS
شرکت مهندسی هرمس با تیمی مجرب و سوابقی قابل استعلام آماده مشاوره و صدور گواهینامه استاندارد ISO 14001 ورژن ۲۰۱۵ را با مناسب ترین هزینه و زمان را دارد. سازمان ها می توانند با دریافت مجموعه گواهینامه های سیستم مدیریت یکپارچه IMS ضمن دریافت ISO 14001 ورژن ۲۰۱۵ آخرین ورژن استانداردهای جهانی ایزو ۹۰۰۱ ورژن ۲۰۱۵ و OHSAS 18001 ورژن ۲۰۰۷ را نیز دریافت نموده و در هزینه های مشاوره و صدور نیز صرفه جویی نموده باشند.
تفاوت خدمات و کیفیت مشاورین هرمس با سایر شرکت ها در چیست؟
ما سابقه ای طولانی در زمینه اخذ ایزو معتبر با بالاترین درجه اعتباردهی و کمک به سایر SME ها برای بهبود مشاغل داریم. ما افتخار می کنیم که با مشتری های خود آشنا می شویم و به همین دلیل می فهمیم که چقدر مهم است که اعتماد آن ها را جلب کنیم، قابل دسترسی باشیم و خدماتی عالی ارائه دهیم. مشتریان با ارزشی همچون شما، به ما در ایجاد خدمات برتر کمک می کند.
اصول ISO 14001
همانطور که اشاره شد ایزو ۱۴۰۰۱ به یک استاندارد برای طراحی و پیادهسازی سیستم مدیریت زیستمحیطی تبدیل شده است. جدیدترین نسخه الزامات سیستم مدیریت زیستمحیطی در سال ۲۰۱۵ منتشر شد.
این استاندارد قبل از انتشار و بهروزرسانی توسط اکثر کشورهای عضو ISO، مورد توافق قرار گرفت و بهاینترتیب به استاندارد شناخته شدهای تبدیل شد که توسط اکثر کشورهای جهان پذیرفته شده است.
سیستم مدیریت زیستمحیطی چیست؟
سیستم مدیریت زیستمحیطی که اغلب EMS نامیده میشود، از سیاستها، فرایندها، برنامهها، شیوهها و سوابقی تشکیل شده است که قوانین حاکم بر نحوه تعامل شرکت شما با محیط را تعیین میکند.
این سیستم باید برای شرکت خاص شما تنظیم شود؛ زیرا فقط شرکت شما الزامات قانونی دقیق و تعاملات محیطی را خواهد داشت که با فرایندهای تجاری خاص شما مطابقت دارد.
بااینحال، الزامات ایزو ۱۴۰۰۱ چارچوب و دستورالعملهایی را برای ایجاد سیستم مدیریت محیطی ارائه میدهد تا عناصر مهم موردنیاز برای موفقیت یک EMS را از دست ندهید.
اهمیت اخذ ISO14001
مراقبت از محیطزیست و جلوگیری از تأثیرات منفی شرکتهایمان بر آن، دو مورد از مهمترین چالشهای پیش روی کسبوکارهای امروزی است. یکی از بزرگترین مزایای اجرای EMS، شناخت آن دسته از مشاغلی است که بهاندازه کافی برای کاهش ردپای محیطی خود اهمیت قائلاند.
این استاندارد میتواند روابط بهتری با مشتریان، عموم و جامعه برای شرکت شما به ارمغان بیاورد، اما مزایای دیگری نیز به همراه دارد.
مزایای ISO14001
استفاده از ایزو ۱۴۰۰۱ مزایای بسیاری برای سازمانهای دارای سیستم مدیریت زیستمحیطی دارد. سازمانها و شرکتها متوجه میشوند که استفاده از استاندارد به آنها در موارد زیر کمک میکند:
- بهبود بهرهوری منابع
- کاهش ضایعات
- کاهش هزینهها
- اندازهگیری اثرات زیستمحیطی
- کسب مزیت رقابتی در طراحی زنجیره تأمین
- افزایش فرصتهای تجاری جدید
- انجام تعهدات قانونی
- افزایش اعتماد ذینفعان و مشتریان
- بهبود تأثیر کلی محیطزیست
- مدیریت ثبات تعهدات زیستمحیطی
ساختار ایزو ۱۴۰۰۱
ساختار ایزو ۱۴۰۰۱ به ده بند تقسیم میشود. سه مورد اول مقدماتی هستند و هفت مورد آخر شامل الزامات سیستم مدیریت زیستمحیطی است. در اینجا هفت بند مهم را بررسی میکنیم:
بخش ۴: زمینه سازمان
بخش ۴ در مورد الزاماتی برای درک سازمان شما بهمنظور پیادهسازی EMS صحبت میکند. این بند شامل الزامات برای شناسایی مسائل داخلی و خارجی، شناسایی افراد ذینفع و انتظارات آنها، تعریف دامنه EMS و شناسایی فرایندهای موردنیاز است.
بخش ۵: رهبری
الزامات رهبری نیاز به مدیریت ارشد را برای نقش مؤثر در اجرای EMS پوشش میدهد. مدیریت ارشد باید با اطمینان از تعهد زیستمحیطی، تعریف و ابلاغ خطمشی زیستمحیطی و تعیین نقشها و مسئولیتها در سراسر سازمان، تعهد خود را به EMS نشان دهد.
بخش ۶: برنامهریزی
مدیریت ارشد باید برای عملکرد مداوم EMS نیز برنامهریزی کند. ریسکها و فرصتها در سازمان باید ارزیابی شوند و اهداف محیطی برای بهبود شناسایی و برنامهریزی دستیابی به این اهداف انجام شود.
علاوه بر این، لازم است سازمان تمام روشهای تعامل و تأثیر فرایندهای سازمانی بر محیط و همچنین تعهدات قانونی موردنیاز سازمان را ارزیابی کند.
بخش ۷: پشتیبانی
این بخش از ایزو ۱۴۰۰۱ به مدیریت تمام منابع برای EMS میپردازد، و همچنین شامل الزامات مربوط به شایستگی، آگاهی، ارتباطات و کنترل اطلاعات مستند (اسناد و سوابق موردنیاز برای فرایندهای شما) است.
بخش ۸: عملیات
الزامات عملیات به تمام جنبههای کنترلهای محیطی فرایندهای سازمانی، شناسایی موقعیتهای اضطراری بالقوه و برنامهریزی پاسخها میپردازد تا در صورت وقوع یک وضعیت اضطراری آماده پاسخگویی باشید.
بخش ۹: ارزیابی عملکرد
این بخش الزامات موردنیاز برای نظارت بر عملکرد EMS خود را شامل میشود. این الزامات شامل نظارت و اندازهگیری فرایندهای شما، ارزیابی انطباق با محیطزیست، ممیزیهای داخلی و بررسی مداوم مدیریت است.
بخش ۱۰: بهبود
آخرین بخش شامل الزامات موردنیاز برای بهبود EMS شما در طول زمان است. این بخش شامل نیاز به ارزیابی عدم انطباق فرایند و انجام اقدامات اصلاحی برای آنها است.
همه این بخشها بر اساس یک چرخه Plan-Do-Check-Act هستند که از این عناصر برای اعمال تغییرات در فرایندهای سازمان بهمنظور هدایت و حفظ بهبودها در سازمان استفاده میکنند.
یکپارچهسازی ISO9001 و ISO14001
ادغام استانداردهای سیستم مدیریت میتواند تمرکز را افزایش و احتمال سردرگمی را کاهش دهد. عناصر ایزو ۹۰۰۱ را میتوان با الزامات ایزو ۱۴۰۰۱ ترکیب کرد. مسئولیت استانداردهای ترکیبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تهیه پیشنویس بیانیه خطمشی و اهداف قابلسنجش
- تنظیم نمودارهای سازمانی و شرح وظایف
- تأمین منابع کافی
- مدیریت اسناد برای هر دو استاندارد در یک سیستم کنترل سند واحد
- تعیین نماینده مدیریت و هماهنگکننده سیستمهای مدیریت کیفیت و محیطزیست
هنگام ترکیب اجزای این دو استاندارد، سازمان باید انتظارات مشتریان و دولت را برآورده کند و عناصر مدیریت زیستمحیطی را در برنامههای ممیزی داخلی و جلسات آموزشی بگنجاند.
ایزو ۱۴۰۰۱ چه موضوعاتی را پوشش میدهد؟
ایزو ۱۴۰۰۱ در بالاترین سطح، موضوعات زیر را باتوجهبه سیستمهای مدیریت زیستمحیطی پوشش میدهد:
- زمینه سازمان
- رهبری
- برنامهریزی
- پشتیبانی
- عمل
- سنجش عملکرد
- بهبود
اهمیت پیادهسازی ایزو ۱۴۰۰۱
مهم است که خطرات مرتبط با محیطزیست را شناسایی کنید؛ زیرا چالشهای مهمی را برای مشاغل ایجاد میکند. مزایای ایزو ۱۴۰۰۱ قابلچشمپوشی نیست. شرکتهای بزرگ و کوچک از این استاندارد بهخوبی استفاده کردهاند و از مزایای آن بهرهمند شدهاند.
در اینجا فقط چند مورد از این مزایا ذکر شده است:
بهبود اعتبار سازمان
با اطمیناندادن به مشتریان مبنی بر اینکه متعهد به مدیریت قابل اثبات اثرات زیستمحیطی خود هستید، میتوانید تصویر و سهم بازار خود را از طریق حفظ یک تصویر عمومی خوب و بهبود روابط با جامعه افزایش دهید.
بهبود کنترل هزینه
یکی از پیشرفتهایی که همه شرکتها به دنبال آن هستند کاهش هزینهها است. EMS میتواند با صرفهجویی در انرژی و مواد ورودی به این امر کمک کند.
استفاده از تصمیمگیری مبتنی بر شواهد
با استفاده از دادههای دقیق برای تصمیمگیری میتوانید بهجای چندین بار تلاش ناموفق، شانس موفقیتآمیز بودن بهبودهای خود را در اولینبار افزایش دهید. با استفاده از این دادهها برای ردیابی پیشرفت خود، میتوانید این بهبود را قبل از رخ داد عیوب اعمال و در هزینهها و زمان صرفهجویی کنید.
ایجاد فرهنگ بهبود مستمر
با بهبود مستمر، میتوانید بهمنظور بهبود تصویر عمومی خود و کاهش بالقوه هزینهها، همانطور که در بالا ذکر شد، به سمت فرایندهای بهتر و کاهش اثرات زیستمحیطی به روشی سیستماتیک کار کنید.
ISO 14001:2004 در مقابل ISO 14001:2015
ویرایش ۲۰۱۵ ایزو ۱۴۰۰۱ تعدادی از تغییرات را نسبت به نسخههای قبلی معرفی میکند. بررسی ۲۰ سال تحقیق در مورد این استاندارد برای اعضای ASQ در دسترس است.
بهعنوان بخشی از تلاش برای ساختاربندی همه استانداردهای ISO به روشی یکسان، بازنگریهای این استاندارد شامل ترکیب ساختار سطح بالا، استفاده از تعاریف اجباری و ترکیب الزامات استانداردهای مشترک است.
۱۰ حوزه اصلی تجدیدنظر شده در سال ۲۰۱۵
- گسترش در پوشش و دامنه EMS
- تعاملات موردنیاز با طرفهای خارجی
- الزامات جدید برای مشارکت رهبری
- گسترش الزامات انطباق قانونی
- نیاز به برنامهریزی و کنترل مبتنی بر ریسک
- الزامات اسناد جدید
- الزامات کنترل عملیاتی گسترده
- تغییرات در شایستگی و الزامات آگاهی
- تأثیرات بر برنامه حسابرسی داخلی
- افزایش هزینههای صدور گواهینامه
چرخه عمر استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱
کمیتههای مسئول ISO 14001، کمیته فنی ISO/TC 207 مدیریت زیستمحیطی و کمیته فرعی (سیستمهای مدیریت زیستمحیطیهستند. این نسخه از نظر فنی بازنگری و جایگزین نسخه دوم (ISO 14001:2004) شد.
جمعبندی
ایزو ۱۴۰۰۱ یک استاندارد بینالمللی برای سیستمهای مدیریت محیطی (EMS) است. این استاندارد یک چارچوب فراهم میکند تا سازمانها بتوانند سیستم مدیریت محیطی خود را تأسیس و پیادهسازی کرده و برای حفظ و بهبود مستمر آن تلاش کنند. این استاندارد برای انواع و اندازههای مختلف سازمانها قابل اعمال است و ابزار مهمی برای کسبوکارهایی است که به مسئولیت محیطی متعهد هستند.
سوالات متداول
در این مقاله بررسی کردیم که پایداری محیطی در جهان امروز یک ضرورت است. سازمانها در سراسر جهان به اهمیت مدیریت تأثیرات محیطی خود پی بردهاند و استاندارد ISO 14001 نقش اساسی در این زمینه ایفا میکند. در ادامه به سوالات متداول در این مورد پاسخ میدهیم:
استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ چیست؟
ISO 14001 استانداردی بینالمللی است که به سازمانها کمک میکند تا یک سیستم مدیریت محیطی (EMS) را پیادهسازی کرده و به بهبود عملکرد محیطی خود بپردازند.
آخرین ورژن ایزو ۱۴۰۰۱ چیست؟
آخرین ورژن ISO 14001 در حال حاضر مربوط به سال ۲۰۱۵ است. این ورژن جدید با اصلاحات و بهروزرسانیهای مهم در مقایسه با ورژنهای قبلی استاندارد ارائه شده است و الزامات بهبود یافتهای را برای سیستم مدیریت محیطی فراهم کرده است.
آیا اخذ گواهینامه ISO 14001 الزامی است؟
استفاده از این استاندارد به صورت داوطلبانه است و سازمانها به تصمیم خود میتوانند آن را پیادهسازی کرده و مزایای مدیریت محیطی را تجربه کنند.
هدف اصلی ایزو ۱۴۰۰۱ چیست؟
هدف اصلی این استاندارد، تشویق سازمانها به تأسیس، پیادهسازی، نظارت و بهبود مداوم یک سیستم مدیریت محیطی است که باعث حفاظت از محیطزیست، پیشگیری از آلودگی و بهرهوری در استفاده از منابع میشود.
استاندارد ایمنی و بهداشت شغلی ISO45001
ایزو ۴۵۰۰۱ (سیستم مدیریت سلامت و ایمنی شغلی) چیست؟
ایزو ۴۵۰۰۱ یا سیستم مدیریت سلامت و ایمنی شغلی به شما کمک می کند تا مهمترین دارایی سازمان یعنی نیروی انسانی خود را حفظ کنید و به پیشرفت و برتری در کسب و کار خود برسید.
این استاندارد برای سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای (OH & S) است که در مارس ۲۰۱۸ منتشر شده است. هدف از ایزو ۴۵۰۰۱ کاهش آسیب های شغلی و بیماری ها است.
این استاندارد بر اساس OHSAS 18001، کنوانسیون ها و دستورالعمل های سازمان بین المللی کار و سایر استانداردهای ملی و بین المللی نگارش شده است. استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ شامل مواردی است که به BS OHSAS 18001 اضافه شده اند که طی یک دوره مهاجرت ۳ ساله از سال ۲۰۱۸ تا سال ۲۰۲۱ جایگزین می شوند.
ایزو ۴۵۰۰۱ همچنین ساختار سطح بالایی از دیگر استانداردهای ایزو مانند ISO 9001: 2015 و ISO 14001: 2015 را دنبال می کند که این امر باعث می شود که با این استانداردها هماهنگ شوند.
ایزو ۴۵۰۰۱ از چه سالی منتشر شد؟
iso 45001 در اکتبر ۲۰۱۳ در در سازمان جهانی ایزو پیشنهاد شد. کمیته ISO / PC 283 که در سال ۲۰۱۳ ایجاد شد، مستقیما مسئولیت فرایند استاندارد سازی استاندارد را داشت. حداقل ۷۰ کشور به روند پیش نویس کمک کرده اند.
آماده سازی و کمیته کار تا دسامبر ۲۰۱۵ ادامه داشت. از سال ۲۰۱۵ تا سال ۲۰۱۷، پیش نویس اول موفق به کسب موافقت کافی از اعضای ایزو نشد و در پیش نویس دوم اصلاحات لازم انجام شد در نهایت این استاندارد در تاریخ ۱۲ مارس ۲۰۱۸ منتشر شد.
ایزو ۴۵۰۰۱ برای جایگزینی OHSAS 18001 تا سه سال پس از انتشار آن تنظیم شده است. این سیستم از استاندارد سیستم مدیریت استاندارد برای ادغام ساده با دیگر استانداردهای سیستم مدیریت مانند ISO 9001 و ISO 14001 استفاده می کند. انجمن بین المللی اعتباربخشی الزامات لازم برای مهاجرت از OHSAS 18001 به ISO 45001 را منتشر کرده است.
چرا ایزو ۴۵۰۰۱ برای سازمان شما مناسب است؟
ایزو ۴۵۰۰۱ برای جلوگیری از آسیب های مربوط به کار و ایجاد محیط کاری ایمن و سالم برای کارکنان و ذینفعان طراحی شده است. در حقیقت، طبق استاندارد ISO و سازمان بین المللی کار – یا ILO – بیش از ۲٫۷ میلیون مرگ و میر در سطح جهان به دلیل حوادث شغلی رخ می دهد. و علاوه بر آن ۳۷۴ میلیون جراحت غیر کشنده در هر سال وجود دارد که منجر به غیبت ۴ یا چند روزه افراد از کار می شود.
ایزو ۴۵۰۰۱ به عنوان یک استاندارد بین المللی، مرزهای جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی، تجاری و اجتماعی را در بر می گیرد. این یک معیار واحد برای مدیریت سلامت و ایمنی شغلی است. بنابراین اگر سازمان شما در سطح بین المللی فعالیت یا تجارت می کند، می توانید از یک استاندارد واحد که می تواند کسب و کار شما را ساده تر کند استفاده کنید.
به گفته بسیاری از کارشناسان بهداشت و ایمنی، از جمله متخصصانی که در کمیته ایزو کار کرده اند – ایزو ۴۵۰۰۱ یک پیشرفت مهم است. برای اولین بار در سطح بین المللی، مشاغل در همه ابعاد می توانند به یک چارچوب واحد دسترسی پیدا کنند که مسیر مشخصی را برای توسعه اقدامات بهتر و قوی تر بهداشت و ایمنی شغلی در اختیار شما قرار می دهد.
آیا سازمان شما در حال حاضر از استاندارد OSHAS 18001 یا استانداردهای خاص برخی کشورها مانند ANSI / ASSE Z10 2012، CAN / CSA-Z1000-14، AS / NZS 48001: 2001 و … استفاده می کند، اکنون ما به شما توصیه میکنیم تا جای آن ها از استاندارد جدید ISO 45001 استفاده نمایید.
مزایای اخذ ایزو ۴۵۰۰۱ چیست؟
کاهش هزینه های عملیاتی
کاهش هزینه های حقوقی و جبران خسارت، موجب صرفه جویی در هزینه ها می شود.
بهبود روابط ذینفعان
سلامتی و دارایی کارکنان، مشتریان و عرضه کنندگان را در اولویت کاری قرار می دهد.
الزامات قانونی
الزامات قانونی و نظارتی تاثیر زیادی بر سازمان شما و مشتریان می گذارد.
مدیریت ریسک بهبود یافته
حوادث احتمالی را شناسایی کرده و کنترل ها و اقدامات لازم را برای حفظ کمترین خطر، محافظت از کارمندان و مشتریان در برابر آسیب ها انجام دهید.
رضایت مشتری و ایمنی
در حین حفظ سلامت و اموال خود، نیازهای مشتری را به طور مداوم برآورده می شود.
چه سازمان هایی برای اخذ گواهینامه ISO 45001 مناسب است؟
پاسخ ساده است یعنی همه سازمان ها مناسب برای اجرای ایزو ۴۵۰۰۱ هستند. تا زمانی که سازمان شما دارای افرادی است که برای کار می کنند یا ممکن است از فعالیت های آن تحت تاثیر قرار گیرد، استفاده از رویکرد سیستماتیک برای مدیریت سلامت و ایمنی به آن سود خواهد رساند.
استاندارد را می توان با استفاده از عملیات های کوچک با ریسک پایین به طور یکسان و همچنین با ریسک بالا و در سازمان های بزرگ و پیچیده مورد استفاده قرار داد.
استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ استاندارد منعطف و سازگار با تمامی سیستم ها و سازمان هاست. از جمله در شرکت ها و سازمان های ذیل قابل اجرا می باشد:
- سازمان ها و شرکت های بزرگ
- شرکت های کوچک و متوسط
- سازمان های دولتی و غیر انتفاعی
- سازمان های غیر دولتی و موسسات خیریه و عام المنفعه
ایزو ۴۵۰۰۱ چه کاری انجام میدهد؟
این استاندارد چارچوبی را فراهم میکند که از طریق آن میتوان اهداف OSH را به طور مؤثر مدیریت کرد. همانطور که ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۴۰۰۱ راهحلهای توافقی را برای مسائل مربوط به مدیریت کیفیت و حفاظت از محیطزیست در بازار جهانی ارائه کردهاند، ایزو ۴۵۰۰۱ به بهبود ایمنی کارگران در سراسر جهان کمک میکند.
ایزو ۴۵۰۰۱ بهعنوان بخشی از IMS
سازمانها میتوانند با دریافت مجموعه گواهینامههای سیستم مدیریت یکپارچه IMS ضمن دریافت ورژن ۲۰۱۸ ایزو ۴۵۰۰۱، آخرین ورژن استانداردهای جهانی ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۴۰۰۱ را نیز دریافت نموده و در هزینههای مشاوره و صدور نیز صرفهجویی کنند.
ایزو ۴۵۰۰۱ چگونه از اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد حمایت میکند؟
سازمانهایی که متعهد به پایداری هستند، به طور فزایندهای استراتژیهای شرکتی خود را با اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد (SDGs) همسو میکنند. گواهینامه معتبر ایزو ۴۵۰۰۱ تعهد سازمان را به تضمین شرایط کاری مناسب، سلامت، رفاه و اقدامات برابر نشان میدهد.
برای سازمانهایی که به دنبال ارتقای نمایه ESG (محیطزیست، اجتماعی و حکمرانی) خود هستند، پیادهسازی این استاندارد و همسویی آن با SDGs پیامی قدرتمند به سهامداران و ذینفعان میفرستد که آنها واقعاً به کارکنان خود اهمیت میدهند.
ایزو ۴۵۰۰۱ برای چه کسانی مناسب است؟
تا زمانی که سازمان شما دارای نیروی انسانی است که ممکن است از فعالیتهای آنها تحتتأثیر قرار گیرید، استفاده از این رویکرد سیستماتیک برای مدیریت سلامت و ایمنی به همه سود خواهد رساند. ایزو ۴۵۰۰۱ انعطافپذیر است و برای طیف گستردهای از سازمانها کاربرد دارد. از جمله:
- سازمانها و شرکتهای بزرگ
- شرکتهای کوچک و متوسط
- مؤسسات عمومی و غیرانتفاعی
- سازمانهای غیردولتی (NGO) و خیریهها
برنامه اقدام پنجمرحلهای ایزو ۴۵۰۰۱ برای مدیریت ایمنی
پذیرش ایزو ۴۵۰۰۱ نقطه عطفی برای ایمنی شغلی در سیستمهای مدیریت سلامت اتاق کنفرانس (OSH) بود. این استاندارد ساختاری را در اختیار سازمانها قرار میدهد که حول آن میتوانند از صدمات، بیماریها و تلفات در محل کار جلوگیری کنند.
برای آشنایی اولیه با نحوه پیادهسازی این استاندارد، مراحل زیر را دنبال کنید:
۱– مفهوم سیستم مدیریت ایزو ۴۵۰۰۱ را درک کنید
اولین قدم در پیادهسازی ایزو ۴۵۰۰۱ یا هر استاندارد دیگری در این زمینه، درک هدف آن و اینکه چگونه میتواند برای سازمان شما مفید باشد است.
سپس، زمانی را برای آشنایی با الزامات استاندارد اختصاص دهید. این استاندارد ۱۱ عامل موفقیت را برای اجرای یک سیستم مدیریتی ارائه میدهد که میتواند شما را راهنمایی کند.
با دانش عمیقتر از سیستمهای مدیریت، میتوانید یک مورد تجاری قوی برای اینکه چرا سازمان شما باید استاندارد را اجرا کند، ایجاد کنید. درک الزامات ایزو ۴۵۰۰۱، بینشی در مورد تأثیری که این استاندارد میتواند بر نتایج نهایی شرکت داشته باشد را به مدیران اجرایی منتقل میکند.
۲– سیستم فعلی خود را بررسی کنید
برای درک جایگاه ایزو ۴۵۰۰۱ در یک سیستم مدیریت ایمنی، مهم است که بررسی کنیم چه استانداردها و سیستمهایی در حال حاضر وجود دارد. اگر سازمان شما قبلاً از ایزو ۹۰۰۰ و ایزو ۱۴۰۰۱ استفاده میکند و با این رویکرد سیستم مدیریت آشنایی دارد، یکپارچهسازی ایزو ۴۵۰۰۱ آسان میشود و انتقال را میتوان به طور یکپارچهتری انجام داد.
۳– سهامداران را درگیر کنید
پیادهسازی ایزو ۴۵۰۰۱ میتواند منجر به تغییر سازمانی شود و مانند هر تغییر دیگری، افراد و گروهها به طرق مختلف تحتتأثیر قرار خواهند گرفت. اطلاعات را از کل سازمان جمعآوری کنید و دیدگاههای متفاوتی را که مردم در مورد خطرات ایمنی و سلامت دارند درک کنید.
فراتر از جمعآوری اطلاعات در مورد دیدگاههای مختلف، تعامل با ذینفعان است که به پرورش فرهنگ کمک میکند. مهم است که در این مرحله، رهبری را درگیر کرده و اثرات عملیاتی و مالی اجرای چنین سیستمی را به آنها توضیح دهیم تا بتوانند تصمیمی آگاهانه بگیرند.
۴– اولویتها و اهداف را تعیین کنید
با اطلاعات جمعآوریشده از ذینفعان درگیر، میتوانید اولویتها را برای سیستم مدیریت خود تعیین و اهداف ایمنی و عملکرد تجاری که سازمان امیدوار است از طریق اجرای ایزو ۴۵۰۰۱ به آن دست یابد را شروع کنید.
سپس سازمانها میتوانند اجرای استاندارد را با اهداف تجاری هماهنگ کنند. شناسایی اهداف کسبوکار از نظر ایمنی، سلامت شغلی و همراستایی آنها با این استاندارد به کسبوکار اجازه میدهد تا معیارهای موفقیت سیستم مدیریت خود را اندازهگیری کنند و در طول زمان تنظیمات و بهبودها را انجام دهند.
۵– سیستم مدیریت خود را بهبود بخشید
با دنبالکردن این چهار مرحله اول، میتوانید یک سیستم مدیریتی را که برای سازمان شما سفارشی شده است ایجاد کنید یا سیستم موجود را بهبود ببخشید. این فرایند به شما کمک میکند تا تیمی را جمع کنید که بتواند برنامه را اجرا کند.
با وجود استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱، تیم شما میتواند عملکرد را در برابر اهداف و مقاصدی که برای بهبود مستمر ایمنی و عملکرد تجاری در کل سازمان شما شناسایی شده است، پیگیری کند.
چرخه عمر ISO45001
ISO 45001 در اکتبر ۲۰۱۳ در سازمان جهانی ایزو پیشنهاد شد. کمیته ISO / PC 283 که در سال ۲۰۱۳ ایجاد شد و مستقیماً مسئولیت فرایند استانداردسازی آن را بر عهده داشت و حدود به ۷۰ کشور در روند پیشنویس کمک کردهاند.
مراحل آمادهسازی تا دسامبر ۲۰۱۵ ادامه داشت. از سال ۲۰۱۵ تا سال ۲۰۱۷، پیشنویس اول موفق به کسب موافقت کافی از اعضای ایزو نشد و در پیشنویس دوم اصلاحات لازم انجام شد.
در نهایت این استاندارد در تاریخ ۱۲ مارس ۲۰۱۸ منتشر و جایگزین استاندارد BS OHSAS 18001 شد.
جمعبندی
ایزو ۴۵۰۰۱ یک استاندارد بینالمللی در خصوص مدیریت بهداشت و ایمنی حرفهای است. این استاندارد توسط سازمان بینالمللی استانداردها (ISO) تهیه و در واقع جایگزین استاندارد OHSAS 18001 شده است. منتشر شده است. براساس این استاندارد، سازمانها باید روی ارزیابی و کنترل خطرات و ریسکهای مرتبط با بهداشت و ایمنی کارکنان خود تمرکز کرده و سیستمها و فرآیندهایی را برای جلوگیری از تصادفات و حوادث ایجاد کنند.
سوالات متداول
در این مقاله بررسی کردیم که ISO 45001 شامل الزاماتی است که شرکتها برای تضمین بهداشت و ایمنی کارکنان خود باید اجرا کنند. در ادامه به برخی از سوالات متداول در این باره پاسخ خواهم داد:
چرا باید ایزو ۴۵۰۰۱ را پیادهسازی کنیم؟
با اجرای ISO 45001، سازمانها میتوانند بهبود مستمر در بهداشت و ایمنی کارکنان خود را تضمین کنند، ریسکهای حادثهآفرین را کاهش دهند، هزینههای ناشی از تصادفات و حوادث را کاهش دهند و سازمانهای خود را بهعنوان یک محل کار ایمنتر و سالمتر جلوه دهند.
الزامات ایزو ۴۵۰۰۱ چیست؟
الزامات این استاندارد شامل تعیین مسئولیتها، فراهم کردن امکانات و منابع لازم برای ایجاد محیط کار ایمن، آموزش و آگاهی کارکنان درباره مسائل بهداشت و ایمنی و ایجاد سیستمهای مستند برای ارزیابی و بهبود مداوم عملکرد است.
چگونه میتوانم ISO 45001 را پیاده سازی کنم؟
پیاده سازی این استاندارد نیازمند طرحی سازمانیافته و فرآیندهای مناسب است. ابتدا باید نیازمندیهای استاندارد را بررسی و تحلیل کنید و سپس برنامه عملیاتی برای پیادهسازی آن را تهیه کنید. همچنین فرآیندهای بهداشت و ایمنی خود را بررسی کرده و نقاط ضعف را شناسایی کنید، سیستمهای مدیریتی مناسبی را برای رصد و ارزیابی بهداشت و ایمنی قرار دهید و آگاهی لازم را درباره بهداشت و ایمنی برای کارکنان فراهم کنید.
آیا استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ در همه صنایع قابل استفاده است؟
بله، این استاندارد قابلیت تنظیم و سفارشیسازی برای نیازهای خاص صنایع مختلف را دارد.
HSE سیستم مدیریت ، ایمنی و سلامت شغلی
گواهینامه HSE یا مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی، یک ابزار مدیریتی برای بهبود عملکرد بهداشت و محیطزیست در همه برنامههای توسعه و پروژههای صنعتی یا تشکیلات سازمانی است. این استاندارد با حذف شرایط ناایمن، ارتقا سطح سلامت افراد و صیانت از محیطزیست بهعنوان سرمایه بشریت، موجب پیشرفت و کارآمدی مجموعه شما میگردد. گواهینامه HSE ترکیبی از مفاهیم گواهینامههای ایزو ۱۴۰۰۱ و ایزو ۴۵۰۰۱ است؛ در نتیجه هم بر ایمنی کارگران و هم بر مسائل زیستمحیطی تأثیر میگذارد.
معنای کامل HSE
عنوان HSE معادل عبارت “Health, Safety and Environment” به «معنای بهداشت، ایمنی و محیطزیست» است.
از منظر ایمنی، شامل ایجاد رویههای سازمانیافته برای شناسایی خطرات محیط کار و قرارگرفتن در معرض مواد مضر است. همچنین شامل آموزش پرسنل در زمینه پیشگیری از حوادث، اقدامات اولیه هنگام بروز حادثه، آمادگی اضطراری و استفاده از لباس و تجهیزات حفاظتی است.
از منظر زیستمحیطی، شامل ایجاد یک رویکرد سیستماتیک برای پیروی از مقررات زیستمحیطی، مانند مدیریت ضایعات یا انتشار گازهای گلخانهای در هوا برای کمک به کاهش ردپای کربن شرکت است.
الزامات نظارتی نقش مهمی در نظم و انضباط HSE ایفا میکنند. مدیران باید مقررات مربوطه را شناسایی و درک کنند و پیامدهای آن را به مدیریت اجرایی اطلاع دهند تا شرکت بتواند اقدامات مناسب را اجرا کند.
آشنایی با مفهوم HSE-MS
HSE-MS اساس هر دو استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ (سیستم مدیریت محیطزیست) و ایزو ۴۵۰۰۱ (سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی( است. باتوجهبه تمایل مجموعهها به اخذ این دو استاندارد، الگویی برای تلفیق آنها ایجاد کردند و آن را مدل HSE یا HSE-MS نامیدند.
فواید مدرک hse چیست؟
داشتن معتبرترین مدرک hse بینالمللی به شما مزایایی میدهد از جمله:
- افزایش فرصتهای شغلی
- بهبود ایمنی و سلامت در محیط کار
- کاهش حوادث و صدمات
- مدیریت ریسکها
- رعایت قوانین و مقررات مرتبط
- ارتقای شخصی و حرفهای
- افزایش اعتبار و اعتماد مشتریان و کارفرمایان
طرح HSE چیست؟
طرح HSE (بهداشت، ایمنی و محیطزیست) یا HSE plan سندی است که الزام میکند تمامی واحدها موظفاند در حین انجام کار بهصورت مستمر در راستای اهداف گواهینامه HSE فعالیت کنند. این طرح یک سند پویا است که تأکید میکند باید در طول مدت پروژه، ایمنی و سلامت مورد بررسی قرار گیرد.
سیستم مورداستفاده برای اجرای برنامه فوق بر اساس چرخه مدیریت دمینگ مؤثر با هدف بهبود مستمر، بسیار کاربردی است. مراحل اصلی در سیستم مدیریت دمینگ به شرح زیر است:
- طرح (plan)
- انجامدادن (do)
- بررسی (check)
- عمل (act)
در این سیستم مدیریت گامبهگام، Plan به معنای برنامهریزی اساسی برای حفظ و ارتقای سطح سیستم HSE است. do به معنای اجرای تمام برنامههای ارائه شده در مرحله طرح است. check، مرحله اساسی برای دریافت بازخورد از سیستم اجرا شده و یافتن عدم تطابقها است. در نهایت، act شامل اقدام برای رفع ناهماهنگیهای مربوطه در هر یک از بخشهای HSE منفرد و بهبود مستمر سیستم ایمنی، بهداشت و محیطزیست صنعت است.
مراحل دریافت گواهینامه hse
به طور خلاصه روند اخذ HSE به این صورت است که ابتدا بایستی الزامات گواهینامه HSE در سازمان اجرایی گردد و یک ممیز از سمت مرجع صدور به بازرسی اجرای الزامات در سازمان بپردازد. پس از تأیید اجرای الزامات، گواهینامه درخواستی صادر گردد.
بسیاری از مراجع صدور، گواهینامههای ایزو را بدون ممیزی نیز صادر میکنند. البته سطح سختگیری کارفرما در انتخاب مرجع صدور و نحوه پیادهسازی اثرگذار است. برخی کارفرماها، پیمانکار را ملزم به پیادهسازی گواهینامه HSE میکنند. در این صورت باید این سیستم در سازمان پیادهسازی شود و شواهد و سوابق به کارفرما ارائه گردد. در ادامه شرحی از این مراحل را بهصورت مختصر عنوان میکنیم:
مرحله اول
در مرحله اول سازمانها میبایست با مراکز مشاوره و اجراکننده استاندارد HSE تماس گرفته و درخواست مشاوره حضوری یا تلفنی در خصوص اخذ گواهینامه ایزو را داشته باشند. در جلسه مشاوره، سازمان درخواستکننده باید از نحوه اجرای استاندارد HSE، زمان اجرا، هزینه، نام و اعتبار CB (کمپانی صادرکننده گواهینامه HSE) اطلاعات لازم را کسب کند.
مرحله دوم
در این مرحله اگر سازمان درخواستکننده مایل به پیادهسازی استاندارد HSE باشد باید فرم مخصوص دریافت خدمات پیادهسازی را تکمیل نماید. (این فرم شامل نام سازمان درخواستکننده، حیطه فعالیت این سازمان، نام مدیریت و آدرس دفتر مرکزی و یا کارخانه است)
مرحله سوم
پس از ارسال فرم از طرف شرکت درخواستکننده و تأیید آن توسط شرکت مشاوره، میبایست قرارداد و فاکتور برای سازمان درخواستکننده ارسال شود.
مرحله چهارم
در صورت درخواست مشاوره و پیادهسازی حضوری، بعد از امضای قرارداد و با هماهنگی قبلی، مشاورین جهت اجرای گواهینامه HSE در مجموعه متقاضی حاضر میشوند. مشاورین باید بندهای سیستم HSE-MS را در سازمان اجرایی و بعد از آن خطمشی استاندارد را تهیه و تدوین نمایند.
مشاورین باید تمامی فرایندها و ساختار سازمان را بررسی کرده و در صورت نیاز اصلاحات لازم را انجام دهند؛ همچنین باید با کمک مدیریت سازمان درخواستکننده شرح وظایف کارکنان را مشخص نموده و در صورت نیاز، دورههای آموزشی برای کارکنان سازمان برگزار گردد. در ادامه مشاور، مستندسازی سازمان را انجام داده و آن را برای انجام ممیزی توسط سر ممیزان شرکتهای گواهیدهنده ایزو آماده میکند.
البته این مرحله باتوجهبه اهمیت محصولات و حیطه فعالیت شرکت میتواند بهصورت سادهتر یا سختگیرانه اجرا شود.
مرحله پنجم
بعد از انجام ممیزی نهایی توسط ممیزین شرکت صادرکننده ایزو و موفقیت سازمان درخواستکننده در این ممیزی، اقدامات لازم برای ثبت و صدور گواهینامه HSE توسط CB انجام میگیرد.
گواهینامه HSE نظام واحدی است که صنایع برای یکپارچه کردن و رسیدن به دید منطقی و فراگیر در زمینه ایمنی، بهداشت و محیطزیست برای مدیریت این بخش پیشنهاد نمودند. در برخی صنایع «کنترل کیفیت» نیز به این مجموعه اضافه گردیده و به عبارتی سادهتر این استاندارد، روندی مدیریتی برای پوششدادن نقاط ضعف ایمنی و بهداشتی یک مجموعه صنعتی خواهد بود.
کاربرد HSE-MS
در حال حاضر کلیه پیمانکاران بهویژه پیمانکاران حوزه نفت و گاز ملزم به دریافت این گواهینامه جهت شرکت در مناقصات هستند و در هر مناقصه ارائه گواهینامه HSE-MS ، نظامنامه و HSE Plan الزامی است.
سایر پیمانکاران در حوزههای ساختوساز و … نیز ملزم به دریافت ایمنی صلاحیت شغلی پیمانکاران تحت نظارت وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی شدهاند که این موضوع نیز بخشی از این استاندارد محسوب میگردد.
ارزش ذاتی موجود در گواهینامه HSE
بهخوبی مشخص شده است که سرمایهگذاری در راستای اهداف گواهینامه HSE منجر به سود سهام زیادی برای شرکتها میشود. بااینوجود، درحالیکه مزایای صرفهجویی در هزینه ممکن است انگیزه اصلی اجرای برنامههای مدیریت HSE را نشان دهد، چندین فواید دیگر وجود دارد که میتوانند در نتیجه تمرکز سازمانی بر ایمنی و بهداشت محیط کار آشکار شوند.
چرا گواهینامه HSE باید اخذ شود؟
امروزه اخذ ایزو برای اکثر مجموعهها و شرکت در مناقصات الزامی شده. برخی از دلایل این الزام را در ادامه مرور میکنیم:
- جلوگیری از بروز حادثه
- هماهنگی تمام جنبههای بهداشت و ایمنی پروژه
- اهمیت مطابقت با تمام مقررات و الزامات ساختوساز مربوط به HSE
- اطمینان از سلامت و ایمنی کارگران، کاهش خطرات احتمالی و بهبود بهرهوری
- توصیههای تخصصی و ایمن برای ایجاد یک فرهنگ ایمنی در درازمدت
مزایای اخذ HSE
از مزایای طراحی و پیادهسازی سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیطزیست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش حوادث در محیطهای کاری
- کاهش عواقب بلندمدت در زندگی کارکنان بهواسطه کاهش صدمات جانی و نقصعضو
- افزایش تولید و خدمات مطمئن
- افزایش انگیزه کارکنان به دلیل کار در یک محیط ایمن و ایدهآل
- شناسایی و ارزیابی خطراتی که در محیط وجود دارد اما دیده نمیشود
- کاهش ضایعات
- کاهش آلودگیهای زیستمحیطی شامل آلودگی آب، خاک و هوا
- نگهداری منابع طبیعی برای نسلهای آینده
- مدیریت صحیح پسماندها
- کاهش بیماریها و امراض از طریق حفظ محیطزیست
افزایش شهرت سازمانی به کمک HSE
شرکتها با ایمنی فعال و مدیریت سلامت، غالباً بهعنوان «مکانهای بهتری برای کار» معرفی و به برند معتبری تبدیل میشوند. این امر به طور خاص قابلتوجه است؛ زیرا شهرت یک شرکت، ارزش قابلتوجهی در ایجاد سرمایهگذاری و افزایش اعتبار دارد.
بهعنوانمثال، یک شرکت یا سازمان با تبدیلشدن به اولین انتخاب مشتریان، سرمایهگذاران، تأمینکنندگان و کارمندان، از یک شهرت مطلوب بهرهمند میشود. رضایت مشتریان بخشی از ارزش برند را ایجاد میکند که وفاداری را تقویت کرده، فروش مکرر را ترغیب میکند و باعث افزایش درآمد میشود؛ ضمن اینکه ظرفیت رقابتی شرکت را نیز افزایش میدهد.
بهطورکلی، یک محل کار ایمن و سالم از داراییهای جامعه است و ضمن حفظ، تقویت و ارزش نام تجاری، اعتبار یک شرکت را نیز نشان میدهد. این اعتبار در طولانیمدت، پتانسیل حفظ و جذب مشتری را افزایش میدهد.
گواهینامه HSE برای اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی نیز میتوانند اقدام به اخذ گواهینامه HSE بینالمللی نمایند. معمولاً حضور در دورههای مربوط به گواهینامه HSE که توسط آموزشگاههای تأیید شده برگزار میگردد ضرورت ندارد؛ اما در صورت اخذ دورههای مجازی نیز باید در آزمون شرکت کنید. توجه کنید که نهادهایی صدور گواهینامه HSE بینالمللی باید توسط انجمن اعتبار دهنده IAF یا ASCB تأیید شده باشند.
تفاوت گواهینامه HSE و پکیج IMS
گواهینامه IMS ماهیتاٌ وجود ندارد و منظور از IMS ترکیبی از سه گواهینامه ایزو ۹۰۰۱، ایزو ۱۴۰۰۱ و ایزو ۴۵۰۰۱ است. در واقع اخذ سیستم مدیریت یکپارچه IMS به معنای طراحی و پیادهسازی این سه استاندارد است. اما گواهینامه HSE-MS یک مدل ترکیبی از مفاهیم دو استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ و ایزو ۴۵۰۰۱ است. درواقع میتوان گفت گواهینامه HSE زیرمجموعهای از پکیج IMS است.
انواع گواهینامه HSE
گواهینامه HSE بینالمللی
گواهینامه HSE بینالمللی درواقع استانداردی در حوزه مدیریت ایمنی و محیطزیست است که توسط CB یا همان مراجع صدور گواهینامه ایزو صادر میگردد. این گواهینامه بهصورت یک استاندارد اجباری در حوزه ایمنی درآمده است و سازمانهایی که در حوزه پیمانکاری و تولیدی فعالیت دارند برای اخذ آن الزام دارند.
گواهینامه HSE اداره کار
نوع دیگری از گواهینامه HSE وجود دارد که صدور آن را اداره کار انجام میدهد. این مدرک اصطلاحاً تحت عنوان HSE شناخته میشود؛ ولی در واقع صلاحیت ایمنی پیمانکاران است. در روال دریافت این گواهینامه سازمان موردنظر حتماً باید رتبه یا مجوز و سایر مدارک الزامی خود را ارائه کند و در دورههای آموزشی ایمنی که توسط خود اداره کار برگزار میگردد شرکت کند.
تفاوت دو نوع HSE
در بررسی مراحل دریافت گواهینامه HSE به این نکته باید توجه کنید که این دو مدرک کاملاً متفاوت هستند. صلاحیت ایمنی پیمانکاران فقط مسائل ایمنی در پروژه را بررسی میکند و مسائل زیستمحیطی را پوشش نمیدهد. درصورتیکه در HSE بینالمللی، هم مسائل ایمنی و هم زیستمحیطی را بررسی میکنیم.
سلسلهمراتب مدیریت ریسک HSE
حذف
منظور از حذف، حذف ریسکهای موجود در سازمان و پروژه است. حذف کامل ریسکها اغلب امکانپذیر نیست، اما زمانی که به طور کامل حذف شوند تأثیر قابلتوجهی بر بهرهوری سازمان خواهند داشت.
جایگزینکردن
زمانی میگویند تعویض انجام شده که اجزای پرخطر سیستم را با نوع کمخطر جایگزین کنیم.
جداسازی
جداسازی شامل منتقل کردن خطرات به مکانی دورتر یا محدود به سایر بخشهای عملیاتی است.
کنترلهای مهندسی
بخش کنترل مهندسی مانند سیستم PM یا تعمیر، نگهداری و سایر اقدامات کنترل مهندسی میشود.
کنترلهای قانون اداری
این بخش شامل بازرسی، بازدید، سیاستها، رویهها، دستورالعملهای عملیاتی، آموزش و مکانیسمهای تشویقی (پاداش و مجازات) میشود.
تجهیزات حفاظت شخصی (PPE)
استفاده از PPE جدیدترین راه برای کنترل خطراتی است که افراد در معرض آن قرار دارند.
تمرکز در آموزش؛ اقدامی موثر در راستای اهداف HSE
درحالیکه بسیاری از سازمانها آموختهاند که سرمایهگذاری روی شیوههای گواهینامه HSE یکی از بهترین راهها برای محافظت از کارگران و بهبود نتایج است، برخی دیگر هنوز هم تواناییهای کامل این استاندارد را درک نکردهاند. نکته اصلی برای دستیابی به این اهداف، تمرکز بر آموزش برای پیشگیری، کاهش و ازبینبردن آسیبهای کارمندان، بیماریها و تلفات است.
بسیاری از استانداردهای منتشر شده توسط سازمان ایمنى و بهداشت شغلى (OSHA)، صریحاً کارفرمایان را ملزم به آموزش کارگران خود در جنبههای ایمنی و بهداشتی شغلی خود میکند. این الزامات بیان میکند که آموزش، بخشی اساسی در برنامه ایمنی و بهداشت کارفرمایان است. یافتهها حاکی از این نتایج است که آموزش میتواند به شرکتها در دستیابی به اهدافی مانند آگاهی از خطر و کاهش آن کمک نماید.
جمعبندی
بهطورکلی گواهینامه HSE را بهعنوان قسمتی از نظام مدیریتی کل در سازمان و شرکتها معرفی میکنند که با اهدافی نظیر: توسعه، اعمال، دستیابی، بررسی و حفظ خطمشی ایمنیهای سازمانی و نیز بهداشت و محیطزیست آن فعالیت میکند.
در واقع هدف از صدور و اجرای این گواهینامه این است که سازمانها، با ارائه یک شیوه هدفمند بر پایه استانداردهای لازم، اطمینان کافی را در کارکنان خود به وجود آورد که هیچگونه خطری از نظر ایمنی، بهداشت و محیطزیست آنها را تهدید نخواهد کرد.
سوالات متداول
در این مقاله بررسی کردیم که داشتن گواهینامه HSE برای فرد، مزایای شخصی و حرفهای بسیاری نیز دارد. این مدرک میتواند فرصتهای شغلی را افزایش دهد، بهبود مهارتها و تخصص فرد را تضمین کند و به وی امکان میدهد در زمینههای مختلف صنعتی و تجاری فعالیت کند. در ادامه به برخی سوالات متداول در این باره پاسخ میدهیم:
گواهینامه hse چیست؟
مدرک hse بینالمللی، مدرکی است که تأیید میکند فرد دارای دانش و تخصص در حوزه سلامت، ایمنی و محیط زیست در محیط کار است. این مدرک به شخص امکان میدهد تا در صنایع مختلف به عنوان متخصص HSE فعالیت کند و در بهبود ایمنی کارکنان و مدیریت ریسکهای مرتبط با عملیات صنعتی و کسبوکارها سهیم باشد.
چگونه مدرک hse بگیریم؟
برای دریافت مدرک HSE (سلامت، ایمنی و محیط زیست)، شما میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
- آموزش و آگاهی
- انتخاب دوره و مؤسسه
- حضور در دوره آموزشی
- اخذ گواهینامه
- تمدید گواهینامه
مراحل استعلام گواهینامه hse چیست؟
مراحل و نحوه استعلام ممکن است بسته به سازمان صادرکننده متغیر باشد. بهتر است با سازمان مربوطه تماس بگیرید و راهنماییهای دقیق تری دریافت کنید اما در صورت کلی شامل نحوه استعلام گواهینامه hseشامل مراحل زیر است:
- جمعآوری اطلاعات مربوطه
- مراجعه به سایت یا سامانه مربوطه
- ورود نام و اطلاعات مورد نیاز
- بررسی و استعلام گواهینامه
ISO 10668 استاندارد ایزو ارزش گذاری برند
ISO 10668 (ارزش گذاری برند) چیست؟
ISO 10668 استانداردی ویژه ارزش گذاری مالی برند می باشد.
ISO 10668 چارچوبی برای ارزشیابی نام تجاری، شامل: اهداف، مبانی ارزیابی، رویکردهای ارزیابی، روش ارزیابی و ارزیابی داده های کیفیت و مفروضات را مشخص می کند.
استاندارد ارزیابی برند که بیشتر به عنوان ISO 10668 شناخته می شود، به عنوان یک الزام برای روش اندازه گیری ارزش برند محسوب می شود. ارزیابی برند برای انواع گسترده ای از اهداف شامل برنامه ریزی استراتژیک، گزارشگری مالی، حل اختلافات و … کاربرد دارد.
استاندارد ایزو ۱۰۶۶۸ (ارزش گذاری برند) ، “برند” را به عنوان یک دارایی نامشهود مربوط به بازاریابی تعریف می کند که شامل نام ها، اصطلاحات، علائم، نمادها، آرم ها و طرح ها یا ترکیبی از این موارد، برای شناسایی کالاها و خدمات یک شرکت یا سازمان به کار می رود. به این معنا که، علامت تجاری تنها علامت قانونی قابل دفاع (یا هر ترکیبی از علائم) است که قادر است کالا یا خدمات یک شرکت را از دیگر شرکت ها و سازمان ها متمایز کند.
اهمیت استاندارد ISO 10668 (ارزش گذاری برند) چیست؟
ارزش گذاری دقیق بر روی یک نام تجاری به طور فزاینده ای برای سازمان هایی که مایل به درآمد هستند، یا برای کسانی که درگیر کسب یا جستجوی سرمایه گذاری هستند، بسیار مهم است. در انجام بررسی های نام تجاری سازمان ها و همچنین برای برنامه ریزی استراتژیک توسعه بسیار مهم می باشد.
ارزیابی برند نقش مهمی در ارزیابی پتانسیل تجاری یک شرکت دارد. پیش از این، مقایسه نتایج روش های مختلف ارزیابی برند تجاری دشوار بود، زیرا عدم وجود استانداردهای کلی برای ارزیابی نام تجاری منجر به نتایج بسیار متفاوت در ارزیابی ها می شد. این امر منجر به ناامنی در بخش هایی از شرکت ها شد که اغلب از شرکت در روند ارزیابی نام تجاری بیزار بودند. استانداردهای ارزیابی نام تجاری در ISO 10668 برای حل این مشکل ایجاد شد و ارزش گذاری نام تجاری را به عنوان یک شرکت محترم تر مورد بررسی قرار داد.
این استاندارد تمام سازمان هایی را که ارزیابی نام تجاری را انجام می دهند قادر می سازد تا مشتریان را جذب کنند، در مشتری اطمینان خاطر ایجاد کنند، رهبری بازار را داشته باشند و مزیت رقابتی ایجاد کنند. استانداردها نقش مهمی را در ایجاد اعتماد به نفس سازمانی ایفا می کنند.
دلیل دیگر اهمیت ارزش گذاری نام تجاری این است که اثبات مالی محکمی از ارزش یک برند برای یک کسب و کار ارائه می کند که برای طیف گستردهای از اهداف تجاری ضروری است.
در اوایل مقاله اینطور آمده است که: «دارایی های نامشهود بهعنوان دارایی های با ارزش بالا شناخته می شوند. مسلماً با ارزش ترین اما کمتر شناخته شده دارایی های نامشهود، برندها هستند.»
کاربرد ایزو ۱۰۶۶۸ ارزشگذاری برند چیست؟
ISO 10668برای ارزیابی پولی نام تجاری و برای تمام اهداف زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
- حسابداری و گزارشگری مالی
- ورشکستگی و انحلال
- برنامه ریزی مالیاتی و انطباق
- حمایت از دعاوی و حل اختلافات
- امور مالی شرکت و جذب سرمایه
- مجوز و مذاکره سرمایه گذاری مشترک
- اطلاعات مدیریت و گزارشگری داخلی
- برنامه ریزی استراتژیک و مدیریت برند
- تعیین بودجه برند و بازاریابی
- تجزیه و تحلیل معماری نام تجاری
- برنامه ریزی توسعه برند
الزامات اصلی استاندارد ISO 10668
۱– دامنه
۲– شرایط و تعاریف
۳– الزامات عمومی
۴– الزامات خاص
۵– روش های ارزش گذاری
۶– ورودی های ارزیابی ضروری
۷– گزارش
۸– استقلال
روش های اندازه گیری ارزش برند
سه روش کلی شناخته شده برای اندازه گیری ارزش برند وجود دارد: درآمد، بازار و هزینه.
الف) رویکرد درآمد، ارزش نام تجاری را با ارجاع به ارزش فعلی مزایای اقتصادی که انتظار می رود در طول عمر اقتصادی مفید برند برآورده شود، اندازه گیری می کند. مراحل استفاده از روش درآمد عبارتند از: برآورد جریانهای نقدی پس از مالیات مربوط به دارایی نسبت به عمر مفید اقتصادی آن باقی مانده است، و تبدیل آنها به ارزش فعلی از طریق تخفیف با نرخ انحصاری مناسب.
ب) روش بازار، ارزش را بر اساس آنچه که سایر خریداران در بازار برای دارایی هایی که می توانند به طور منطقی با ارزش هایی که در نظر گرفته می شوند، پرداخت کنند تعریف می کند.
ج) رویکرد هزینه، ارزش یک برند را بر اساس هزینه های سرمایه گذاری در ساختن یک نام تجاری یا هزینه های جایگزینی یا بازتعریف آن اندازه گیری می کند. هزینه واقعی سرمایه گذاری شده برای برند شامل تمام هزینه های صرف شده برای ساخت و نگهداری نام تجاری تا تاریخ ایجاد ارزش برای برند می شود. هزینه جایگزینی برند، شامل هزینه ساخت یک برند مشابه است.
اخذ ISO 10668 – صدور ISO 10668 – دریافت ISO 10668
جهت اخذ ISO 10668 ( دریافت ISO 10668 – صدور ISO 10668 ) می توانید از طریق مشاورین شرکت مهندسی هرمس اقدام نمایید. شرکت مهندسی هرمس یکی از برترین مرکز اخذ ISO 10668 ( دریافت ISO 10668 – صدور ISO 10668 ) در کشور با مجوز رسمی سازمان صنعت، معدن و تجارت بوده.
مزایای اخذ ISO 10668
اخذ و پیادهسازی ISO 10668 مزایایی برای مجموعه شما بههمراه خواهد داشت از جمله:
- ارزشگذاری برند با رویکرد تقویت برند
- جهانیشدن و ایجاد مزیت رقابتی در بازار
- دریافت گواهی معتبر بینالمللی ISO 10668با قابلیت ردیابی
- ایجاد حس اعتماد در مشتریان
- افزایش فروش به دلیل تقویت برند
- تحلیل و معماری برند
ورودیهای لازم در ارزشگذاری بر مبنای ISO 10668
استاندارد ISO 10668راهنماییهایی در خصوص تحلیلهای ارزشگذاری ارائه میدهد که شامل موارد زیر است:
- دادههای بازار و مالی
- جنبههای رفتاری
- جنبههای حقوقی
- منبعیابی و استفاده از دادهها و مفروضات باکیفیت
چرخه عمر ISO 10668
ISO 10668، مشخصات سازمان بینالمللی استاندارد برای رویهها و روشهای اندازهگیری ارزش یک برند است. در سال ۲۰۰۷ ایزو یک کارگروه برای پیشنویس استاندارد بینالمللی در مورد ارزشگذاری برند پولی راهاندازی کرد. پس از ۳ سال ISO 10668 (ارزشگذاری برند پولی) در پاییز ۲۰۱۰ منتشر شد. این استاندارد ایزو اصولی را که باید هنگام ارزشگذاری هر نام تجاری اتخاذ شود، مشخص میکند.
ISO 10006 (استاندارد مدیریت کیفیت پروژه)
شرکت ها و پیمانکارانی که اقدام به به دریافت گواهینامه ISO 10006 می نمایند، به کارفرما این اطمینان را می دهند که پیمانکار پروژه دارای یک سیستم منسجم مدیریتی برای رسیدن به اهداف پروژه می باشد، لذا شرکت هایی که استاندارد مدیریت پروژه مانند PMBOK یا ISO 10006 در آن پیاده سازی شده، ضمن سازماندهی بهتر به امور و فرآیند ها، باعث افزایش بهره وری و اثربخشی اجرای پروژه ها می گردند.
دامنه کاربرد استاندارد ISO 10006
استاندارد ISO 10006 راهنمایی جامع در خصوص کاربرد مدیریت کیفیت در پروژه ها ارائه می کند؛ این استاندارد برای پروژه هایی با پیچیدگی مختلف، کوچک یا بزرگ، کوتاه مدت یا بلندمدت، در محیط های مختلف و صرفنظر از نوع محصول یا فرآیندی که دخیل بوده است، کاربرد دارد.
ISO 10006 راهنمای مدیریت پروژه نیست، بلکه راهنمایی برای کیفیت در فرآیندهای مدیریت پروژه ارائه نموده است.
هدف از نگارش استاندارد ISO 10006
هدف از نگارش و تدوین استاندارد ارائه راهنمایی هایی در خصوص کاربرد مدیریت کیفیت پروژه ها می باشد. این استاندارد طرح کلی اصول و رویه های مدیریت کیفیت را ارائه می نماید، که اجرای آنها مهم بوده و در راستای دستیابی به اهداف کیفیت مدیریت پروژه ها تاثیر گذار است.
استاندارد ISO 10006 و راهنمایی های مندرج در آن برای بخش وسیعی از سازمان ها و شرکت ها نگاشته شده و در پروژه های مختلف از کوچک تا بزرگ, از ساده تا پیچیده, از یک پروژه مستقل تا پروژه ای که خود بخشی از یک پورتفو پروژه ها است، کاربرد دارد.
کاربرد این راهنما برای کسانی است که در مدیریت پروژه ها دارای تجربه هستند و نیاز دارند اطمینان حاصل کنند، سازمان آنها اصول و رویه های مذکور در سری استانداردهای ایزو ۹۰۰۰ را اجرا کرده است .
همچنین کسانی که در مدیریت کیفیت تجربه دارند در استفاده از دانش و تجربه خود در روژه ها ملزم به تعامل با سازمان های پروژه هستند. به صورتی غیرقابل اجتناب، برخی از گروه ها بسیاری از جزئیات را در راهنمایی ها غیرضروری تشخیص می دهند ، در حالیکه ممکن است برخی از مخاطبان به این جزئیات وابسته باشند.
تاریخچه استاندارد ISO 10006
اولین بار در سال ۱۹۹۷ منتشر شده و نسخه بعدی در سال ۲۰۰۳ منتشر و عرضه شده است. این استاندارد توسط بسیاری از شرکتها مورد توجه قرار گرفته است و شرکتها و سازمانها با اخذ گواهینامه ISO 10006 میتوانند از امتیازات ویژه ای در هنگام شرکت در مناقصات و ارزیابیهای فنی برخوردار شوند.
پیاده سازی استاندارد ISO 10006 در کنار استانداردهای پایه نظیر ایزو ۹۰۰۱ و سیستم مدیریت یکپارچه IMS ، یا در کنار استانداردهای سری مشتری مداری نظیر ایزو ۱۰۰۰۲ و ایزو ۱۰۰۰۴ به رشد و تعالی سازمان به صورت چشمگیری کمک خواهد کرد.
تمرکز مشتری
استاندارد ISO 10006 کاملاً روشن می کند که دستیابی یا حتی انتظارات بیش از حد مشتری برای یک پروژه موفق ضروری است.
مسئولیت مدیریت
همانطور که در بقیه استانداردهای خانواده ISO 9000 معمول است، استاندارد ایزو ۱۰۰۰۶، تصریح می کند که تعهد و مشارکت فعال مدیریت عالی برای یک سیستم مدیریت کیفیت کارآمد ضروری است و حمایت آنها از یک فرهنگ با کیفیت در تضمین موفقیت پروژه مهم است.
مشارکت مردم
با عنوان مسئولیت مدیریت، استاندارد بر اهمیت افراد اختصاص یافته به پروژه تاکید می کند. این امر روشن می سازد که آنها باید دارای مسئولیت های کاملاً مشخص و دارای اقتدار متناسب باشند، همچنین دارای صلاحیت باشند و ابزارهای مناسبی برای انجام وظایف خود تهیه کنند. همچنین اشاره می کند که پیامدهای پروژه های چند ملیتی و چند فرهنگی باید مورد توجه قرار گیرد. این موضوع با جزئیات بیشتر در بخش “مدیریت منابع” استاندارد آمده است.
دو انگیزه اصلی مربوط به مدیریت پروژه ISO 10006
نیاز به اجرای مدیریت پروژه با دو عنصر مهم ارتباط دارد:
- سازمان:
این بخش قابل تغییر است و بخشهای مختلف تجاری شرکت از ارتباط بهتر و همکاری آسانتر بهرهمند خواهند شد.
- مدیریت و نظارت پروژه:
به لطف شاخصه ی عملکرد کلیدی یا KPI (میزان خوب بودن عملکرد سازمان) امکان نظارت بر پیشرفت پروژه وجود دارد و تضمین این که اهداف به دست میآیند، امکان پذیر است. در نهایت هنگامی که این دو مورد پیروی میشوند، تیم پروژه و رهبری کار را با کیفیت بالایی ارائه میدهند.
چالشهای بالقوه در مدیریت پروژه
در ایزو ۱۰۰۰۶ رهبران پروژه باید جذبه و قدرت را ترکیب کنند و از همه مهمتر، تعادل را برای تیم خود درنظر بگیرند. درنهایت اعضای تیم با توجه به طرح و چارچوب فنی که بر آنها تحمیل شدهاست، تلاش خواهند کرد.
برای بهترین همبستگی ممکن، مدیریت از همان روز اول، پروژه را پشتیبانی میکند و به وضوح وظایفی که هر یک از اعضای تیم باید انجام دهد را مشخص میکند. از آنجا که پروژه به طور بالقوه دستخوش تغییرات خواهد شد، دانستن اینکه چگونه با آن سازگار شویم ضروری است.
پروژه باید موازی با سایر کارهای در حال انجام باشد و تمام بخشهای شرکت باید در برنامههای خود هزینهها را بپردازند.
اخذ ایزو ۱۰۰۰۶ – صدور ایزو ۱۰۰۰۶ – دریافت ایزو ۱۰۰۰۶
جهت اخذ ایزو ۱۰۰۰۶ ( دریافت ایزو ۱۰۰۰۶ – صدور ایزو ۱۰۰۰۶ ) می توانید از طریق ایزوسیستم اقدام نمایید. ایزوسیستم برترین مرکز جهت اخذ ISO 10006 ( دریافت ISO 10006 – صدور ISO 10006 ) در کشور با مجوز رسمی سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
اصول اجرایی گواهینامه ISO 10006
همانطور که اشاره کردیم، اصول این استاندارد را بسیار نزدیک به اصول مدیریت کیفیتی خانواده ایزو ۹۰۰۰ تدوین کردهاند. برخی از مواردی که ایزو ۱۰۰۰۶ بر آنها تأکید دارد عبارتاند از:
مشتریمداری
این استاندارد بهصورت واضح اعلام میکند که دستیابی به انتظارات مشتری و یا فراتر رفتن از آن، برای یک پروژه موفق الزامی است.
رهبری صحیح
فردی که رهبری پروژه را برعهده دارد باید صلاحیت این کار را داشته باشد و برای اجرای فرایندهای پیچیده و مدیریت بخشهای مختلف سیستم آمادگی داشته باشد.
مسئولیتهای مشخص
ISO 10006 تاکید میکند که تمامی افرادی که در پروژه فعالیت دارند، باید وظایف روشنی را دنبال کنند و مسئولیتهای کاملاً مشخص را در پروژه به عهده بگیرند.
روابط سودمند دوطرفه
برقراری تمام شرایط ذکر شده در این استاندارد میتواند باعث شود تا هم مجموعه شما و هم مشتری، از تعامل با یکدیگر سود ببرید.
اجرای رویکرد فرایندمحور
تمام فرایندهایی را که در سیستم اجرایی میکنید باید با رویکردهای استاندارد ایزو ۱۰۰۰۶ آمیخته کنید.
پیشرفت مداوم
باتوجهبه اینکه تمام فرایندهای موجود در مدیریت پروژه در حال اجرا هستند، سیستم شما دائماً قابلیت پیشرفت و بهبود را خواهد داشت و این عامل بهخودیخود یک مزیت بزرگ به شمار میرود.
رویکرد جدی تصمیمگیری
تصمیمگیری در سازمانها باید با جدیت کامل صورت بگیرد و اجرای تصمیمها را به تعویق نیندازید.
شباهتهای ISO 10006 با ISO 9001
برخی رویکردهای کنترل کیفیت که هر دو استاندارد آن را پوشش میدهند شامل موارد زیر است:
- رویکرد فرایند
- تمرکز مشتری
- مشارکت مردم
- رهبری
- رویکرد سیستماتیک
- پیشرفت متداوم
در انتها…
این استاندارد توسط بسیاری از شرکتها موردتوجه قرار گرفته است و با اخذ گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۶ میتوانند از امتیازات ویژهای در هنگام شرکت در مناقصات و ارزیابیهای فنی برخوردار شوند.
به خاطر داشته باشید که ISO 10006 راهنمای مدیریت پروژه نیست، بلکه راهنمایی برای کیفیت در فرایندهای مدیریت پروژه ارائه کرده است.
پیادهسازی این ایزو در کنار استانداردهای پایه نظیر ایزو ۹۰۰۱ و سیستم مدیریت یکپارچه IMS یا سری مشتریمداری نظیر ایزو ۱۰۰۰۲ و ایزو ۱۰۰۰۴ به رشد و تعالی سازمان بهصورت چشمگیری کمک خواهد کرد.
چرخه عمر استاندارد ایزو ۱۰۰۰۶
کمیته فنی ISO/TC 176 (مدیریت و تضمین کیفیت) با همکاری کمیته فرعی SC 2 (سیستمهای کیفیت) اولینبار در سال ۱۹۹۷ استاندارد ISO 10006 را تهیه کرد.
نسخه بعدی را در سال ۲۰۰۳ منتشر و عرضه کردند و ویرایش سوم ایزو ۱۰۰۰۶ در سال ۲۰۱۷ جایگزین ورژن ۲۰۰۳ شد. ورژن ۲۰۱۷ را از نظر فنی برای همسویی با ISO 9000:2015، ISO 9001:2015 و ISO 21500:2012 بازبینی کردهاند.
ISO 22000 استاندارد ایزو سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی
ISO 22000 یک استاندارد بینالمللی در حوزه مدیریت ایمنی و بهداشت غذا است. این استاندارد توسط سازمان بینالمللی استانداردها (ISO) تهیه و منتشر شده است و مشخصات و الزاماتی را برای سیستم مدیریت ایمنی غذا در سطح سازمانهای تولیدکننده و عرضه کننده محصولات غذایی تعیین میکند. جهت اخذ ایزو ۲۲۰۰۰ ( دریافت ایزو ۲۲۰۰۰ – صدور ایزو ۲۲۰۰۰ ) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
استاندارد بین المللی ایزو ۲۲۰۰۰ شامل مجموعه ای از دستورالعمل ها و مقرراتی است که شرکت ها با رعایت آنها می توانند سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را در سازمان خود پیاده سازی و اجرا نمایند.
لزوم دریافت گواهینامه استاندارد ISO 22000
استاندارد ISO 22000 بر مبنای استانداردهای ISO 9001 و HACCP نگاشته شده است ولی بکارگیری و همگون سازی کلیه استانداردهای مرتبط با صنایع غذایی موجب توجه ویژه به این استاندارد جهانی گردیده است.
برای نگارش استاندارد بین المللی ISO 22000 زمان زیادی صرف گردیده است لذا این استاندارد تمامی مراحل مرتبط با صنعت خوراک را از مزرعه تا میز غذا را شامل می گردد و شامل تمامی نسخه های پیشین و استاندارد های قبلی مرتبط با صنایع غذایی می باشد. لذا می توان گفت کامل ترین و جامع ترین استاندارد ایزو که به شرکت های مرتبط با صنایع غذایی توصیه می گردد برای اخذ آن اقدام کنند، استاندارد ISO 22000 ( استاندارد مدیریت ایمنی مواد غذایی ) می باشد.
علت موفقیت و توجه به استاندارد ISO 22000
علت اصلی موفقیت استاندارد ISO 22000 ، قابلیت آن در کنترل و مدیریت کلیه فرایند ها و مراحل زنجیره تولید، فرآوری و عرضه مواد غذایی از محصول برداشت شده از مزرعه تا فرآوری در کارخانه، انبارش، بسته بندی و ارائه محصول نهایی است.
هدف از اجرای استاندارد ISO 22000
هدف از تدوین استاندارد بین المللی ISO 22000 تعیین الزامات سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است که برای اثبات توانایی کنترل خطرات ایمنی مواد غذایی یک سازمان در زنجیره مواد غذای لازم می باشد. این الزامات برای تضمین ایمنی مواد غذایی در زمان مصرف انسان ضروری می باشد.
کاربرد استاندارد ISO 22000
استاندارد ISO 22000 برای تمامی سازمان هایی که در هر زمینه ای از زنجیره مواد غذایی فعالیت داشته و بخواهند سیستم هایی را اجرا کنند که به طور مداوم محصولات ایمن پایدار تولید کند، صرف نظر از اندازه کاربرد دارد.
استاندارد ISO 22000 برای تمامی سازمان های که صورت مستقیم یا غیر مستقیم یا صنعت مواد غذایی در ارتباط هستند کاربرد دارد به عبارت دیگر همه کسانی که در زنجیره تولید مواد غذایی دخالت دارند نظیر تولید کنندگان مواد اولیه ، تولید کنندگان خوراک دام و آبزیان ، پرورش دهندگان دام طیور و آبزیان و شرکت های حمل و نقل مواد غذایی ، انبارهای نگهداری محصول غذایی ، تولید کنندگان مواد افزودنی ، تولید کنندگان مواد بسته بندی مواد غذایی ، تولید کنندگان مواد شیمیایی مرتبط با مواد غذایی ، مراکز مرتبط با نظافت سطوح کارخانه های مواد غذایی و نیز شرکت های خدمات رسانی مواد غذایی تحت پوشش این استاندارد جهانی هستند.
ISO 22000 در موارد زیر به شما کمک می کند:
- ایمنی مواد غذایی
- زنجیره ی غذایی
- کنترل خطر زنجیره تامین
- HACCP
- استراتژی تجارت مواد غذایی
ارتباط استاندارد ISO 22000 با سایر استانداردها
همانطور که پیش تر گفته شد استاندارد ISO 22000 بر پایه استانداردهای ایزو ۹۰۰۱ و HACCP نگاشته شده است لذا ایزو سیستم آماده مشاوره و صدور گواهینامه های مرتبط با آخرین ورژن ارائه شده برای این استاندارد یعنی ایزو ۲۲۰۰۰:۲۰۱۸ نظیر نشان حلال مواد غذایی ، استاندارد GMP ، استاندارد HACCP و استانداردهای پایه ای نظیر ISO 9001 ورژن ۲۰۱۵ می باشد.
همچنین واحدهایی که مایل به دریافت کد IR برای تولیدات و صادرات محصولات خود از سازمان های ذیربط کشور هستند می توانند نسبت به پیاده سازی ISO 22000 و HACCP که پایه ی دریافت کد IR می باشند اقدام نمایند.
چرا از ISO 22000 استفاده می کنیم؟
راهاندازی سیستم مدیریت کیفیت ایمنی مواد غذایی منجر به اطمینان از ایمنی محصولات و خدمات می شود. این روش، یک ابزار پیشگیری و بهبود مداوم است. چرخه PDCA (برنامه ، انجام ، بررسی ، قانون) در دو سطح مستقر است: اولین مورد مربوط به سیستم مدیریت، دوم در مورد اصول HACCP است. مانند هر استاندارد بین المللی، ISO 22000 باعث صرفه جویی در وقت می شود. با اخذ ایزو ۲۲۰۰۰، شما از یک روش شناخته شده و جهانی استفاده می کنید.
ایزو ۲۲۰۰۰ مربوط به تامین کنندگان، مشتریان و طرفهای علاقهمند در زنجیره غذایی است. دریافت ایزو ۲۲۰۰۰، باعث می شود تا خطرات شناسایی شوند و اقدامات مربوطه برای کاهش خطرات انجام شود و همچنین برای کنترل این خطرات در هنگام وقوع، ارتباط موثری با آنها ایجاد شود.
عناصر اصلی ISO 22000 چیست؟
برای اطمینان از ایمنی مواد غذایی در طول زنجیره غذایی، ایزو ۲۲۰۰۰ عناصر کلیدی زیر را ترکیب میکند:
- ارتباطات تعاملی
- مدیریت سیستم
- برنامههای پیشنیاز
- اصول تجزیهوتحلیل خطر و نقطه کنترل بحرانی (HACCP)
تفاوت بین HACCP و ISO 22000 چیست؟
تفاوت بین ISO 22000 و HACCP در این است که HACCP مخفف Hazard Analysis and Critical Control Point System است و یک سیستم ایمنی مواد غذایی است که از به خطر افتادن ایمنی مواد غذایی جلوگیری میکند.
ایزو ۲۲۰۰۰ یک استاندارد بینالمللی بر اساس استانداردهای ISO است و برای تضمین ایمنی زنجیره غذایی جهانی ایجاد شده است.
اصول ISO 22000
این استاندارد اصول دیگری را نیز پوشش میدهد که بخشی از استانداردهای سیستم مدیریت ISO است. این اصول عبارتند از:
- تمرکز بر مشتری
- رهبری
- مشارکت مردم
- رویکرد فرایندی
- بهبود مستمر
- تصمیمگیری مبتنی بر شواهد
- مدیریت روابط
مزایای دریافت گواهینامه
استانداردISO 22000 سازمان شما را قادر میسازد:
- یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را در چارچوبی کاملاً تعریف شده و واضح بسازید و اجرا کنید که مطابق با نیازها و انتظارات کسبوکار شما منعطف باشد.
- درک کنید که خطرات واقعی برای مصرفکنندگان و شرکت شما چیست.
- ابزاری برای بهبود نظارت و اندازهگیری عملکرد ایمنی مواد غذایی به طور موثر فراهم کنید.
صدور گواهینامه استاندارد ابزار مؤثری برای ارتباط شرکت شما با ذینفعان و سایر اشخاص ذینفع است. این یک عنصر مهم در نشاندادن تعهد ایمنی مواد غذایی تحت حاکمیت شرکتی، مسئولیت شرکتی و الزامات گزارش مالی است.
چرخه عمر SO 22000
این سند توسط کمیته فنی ISO/TC 34 (محصولات غذایی) و کمیته فرعی SC 17 سیستم های مدیریت ایمنی مواد غذایی تهیه شده است.
این ورژن جایگزین نسخه اول (ISO ۲۲۰۰۰:۲۰۰۵) شد که از نظر فنی با اتخاذ یک دنباله بند اصلاحشده بازبینی شده است. همچنین دارای تصحیح فنی ISO 22000:2005/Cor.1:2006 است.
جمعبندی
سازمانهایی که در صنعت غذا فعالیت میکنند، میتوانند با استفاده از ایزو ۲۲۰۰۰ سیستم مدیریت ایمنی غذا را پیادهسازی نموده و ریسکهای مربوط به ایمنی غذا را شناسایی و کنترل کنند. این استاندارد شامل مواردی مانند اصول HACCP (تجزیه و تحلیل خطر و کنترل نقاط بحرانی)، مدیریت ریسک، ارتقاء بهداشت و بهرهوری فرآیندها است.
سوالات متداول
در این مقاله بررسی کردیم که ISO 22000 بر اساس مفاهیم مدیریت کیفیت و مبانی برنامهریزی سیستماتیک ایمنی غذایی توسعه یافته است. این استاندارد شامل الزاماتی است که برای شناسایی، ارزیابی و کنترل مواردی مانند خطرات ایمنی غذا، ارتباط با عملکرد سیستم مدیریت ایمنی غذا، ارزیابی عملکرد فرآیندها و بهبود پیوسته طراحی شده است. در ادامه به برخی سوالات متداول در این باره پاسخ میدهیم:
SO 22000 چیست؟
استاندارد ISO 22000 یک استاندارد بینالمللی در حوزه مدیریت ایمنی و بهداشت غذا است. این استاندارد الزاماتی را برای سیستم مدیریت ایمنی غذا در سازمانهای تولیدکننده و عرضه کننده محصولات غذایی تعیین میکند.
استاندارد ISO 22000 چه اهدافی را دنبال میکند؟
هدف اصلی این استاندارد ایجاد یک سیستم مدیریت جامع برای ایمنی غذا و کنترل خطرات مربوط به آن است. این استاندارد به سازمانها کمک میکند تا ریسکهای ایمنی غذا را شناسایی، ارزیابی و کنترل کنند و از بهرهوری فرآیندها و بهبود پیوسته استفاده کنند.
آیا ISO 22000 با استانداردهای دیگری هماهنگ است؟
بله، ISO 22000 با سایر استانداردها و مشخصات مرتبط در حوزه ایمنی غذا هماهنگی دارد. به عنوان مثال، از اصول HACCP )تجزیه و تحلیل خطر و کنترل نقاط بحرانی) و مبانی مدیریت کیفیت برای توسعه این استاندارد استفاده شده است. همچنین، با استانداردهای دیگری مانند ISO 9001 مدیریت کیفیت و ISO 14001 مدیریت محیط زیستنیز هماهنگی دارد.
استاندارد HACCP سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت مواد غذایی
استاندارد HACCP چیست ؟
جهت اخذ HACCP ( دریافت ایزو HACCP – صدور ایزو HACCP ) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
استاندارد HACCP ، اصول تحلیل خطر و کنترل بحران در صنایع غذایی را بیان می کند. همچنین جزئی از مراحل نرم افزاری توسعه یافته توسط کمیته ی غذایی کدکس، زیرگروه سازمان جهانی سلامت (WHO) میباشد. علاوه بر این، ایزو ۲۲۰۰۰ ترکیبی از سیستم HACCP با برنامه های پیش شرطی یا (PRPs) است. به عبارت بهتر استاندارد HACCP را می توان زیرمجموعه استاندارد مدیریت کیفیت مواد غذایی ISO 22000 تعریف کرد.
تحلیل خطر تولید مواد غذایی در HACCP
تحلیل خطر از طریق به کار گیری استاندارد HACCP کلیدی است برای ورود به سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی، تحلیل خطر به شرکت ها کمک میکند تا دانش مورد نیاز برای پایه ریزی و اجرای میزان کنترل خطر موثر را به دست آورده و به آن نظم دهد.
در استاندارد HACCP هر خطری که به طور منطقی امکان رخ دادنش در زنجیره ی مواد غذایی وجود دارد باید شناسایی و ارزیابی شود، مانند خطراتی که میتواند مربوط به نوع فرآیند و تجهیزات مورد استفاده باشد. بنابراین، استاندارد ایمنی مواد غذایی برای تشخیص و ثبت اینکه چرا شرکت به کنترل خطرات مشخصی نیاز دارد و شرکتهای دیگر چنین نیازی ندارند، معیارهایی مشخص می کند.
دامنه کاربرد HACCP در صنایع غذایی
کلیه ی سازمان ها ، شرکت ها و مراکزی که در فرایند تولید یا آماده سازی محصولات غذایی نقش دارند نظیر کارخانجات صنایع غذایی ، کشتارگاه ها ، رستوران ها و … می بایست استاندارد HACCP را اجرایی نمایند.
اهمیت HACCP در ایران
در ایران توجه به استاندارد HACCP بسیار جدی شده است تا جایی که تنها کشتارگاه هایی که مجاز به صادرات محصولات هستند که موفق به دریافت کد IR شوند. برای دریافت کد IR می بایست الزامات این سیستم اجرایی شده، سپس توسط کارشناسان ممیزی و بررسی شود.
همچنین صنایع لبنی برای تولید شیرهای غنی از D توسط سازمان های ذیربط بررسی می شوند تا مشخص گردد آیا آن شرکت تولیدی سیستم HACCP را رعایت نموده است یا خیر و تنها شرکت هایی که ارزیابی خطر تولید محصولات غذایی را اجرایی نموده باشند موفق به دریافت تاییدیه خواهند شد. در ایران استاندارد HACCP با نام هساپ نام جا افتاده و از این عبارت نیز استفاده می شود.
خطرات تأمین غذایی
مثالهایی برای خطرات تأمین غذایی و کاربرد استاندارد HACCP :
- بیماریها یا حشرات
- آلودگی، مواد ضد آفت، آلودگی شیمیایی تروریستی (بیو تروریزم)
- به کار گیری بد یا آماده کردن نامطلوب
- موقعیتهای غیر بهداشتی
- برچسب اشتباه زدن یا ذخیره سازی نامطلوب
- حمل و نقل (یک خطر ذاتی نیست اما هرچقدر مواد غذایی بیشتری به مسافتهای دورتری فرستاده شوند، احتمال خطر بیشتری هم وجود دارد(
توسعه برنامه استاندارد HACCP
توسعه و پیگیری برنامه استاندارد HACCP حس خوبی از تجارت به وجود می آورد و اکنون بسیاری از دولتها خواستار این اند که همه ی شرکت های در زنجیره ی مواد غذایی از تولیدکنندگان گرفته تا فروشندگان و حتی تولیدکنندگان تجهیزات، برنامه های خودشان را داشته باشند.
انواع خطرات موجود محصولات غذایی چیست؟
در انواع محصولات غذایی چهار نوع خطر وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
- میکروبیولوژیکی
- شیمیایی
- فیزیکی
- آلرژنها
اصول HACCP
HACCP یک رویکرد سیستماتیک برای شناسایی، ارزیابی و کنترل خطرات ایمنی مواد غذایی بر اساس هفت اصل زیر است:
۱– انجام تجزیهوتحلیل خطر
این اصل شامل فهرست کردن مراحل فرایند و شناسایی مکانهایی است که احتمال وقوع خطرات مهم وجود دارد. تیم HACCP بر روی خطراتی تمرکز خواهد کرد که میتوان از طریق طرح HACCP آنها را حذف یا کنترل کرد.
۲– تعیین نقاط کنترل بحرانی (CCP)
نقطه کنترل بحرانی (CCP)، مرحله یا روشی است که در آن میتوان کنترل را اعمال کرد و خطرات ایمنی مواد غذایی را به سطوح قابل قبولی کاهش داد. تیم HACCP از درخت تصمیم CCP برای کمک به شناسایی نقاط کنترل بحرانی در فرایند استفاده خواهد کرد.
۳– ایجاد محدودیتهای بحرانی
حد بحرانی (CL) حداکثر یا حداقل مقداری است که یک پارامتر بیولوژیکی، شیمیایی یا فیزیکی باید در یک CCP کنترل شود تا از وقوع خطر ایمنی مواد غذایی جلوگیری شود یا به سطح قابل قبولی کاهش یابد.
۴– رویههای نظارتی
تیم HACCP روشهای نظارتی را برای اندازهگیری حد بحرانی در هر نقطه کنترل بحرانی توصیف میکند. رویههای پایش باید نحوه اندازهگیری، زمان ، مسئولیت و تعداد دفعات در طول تولید را شرح دهد.
۵– اقدامات اصلاحی
اقدامات اصلاحی رویههایی هستند که در صورت وقوع انحراف در حد بحرانی دنبال میشوند. تیم HACCP مراحلی را که برای جلوگیری از ورود مواد غذایی بالقوه خطرناک به زنجیره غذایی برداشته خواهد شد و مراحلی که برای تصحیح این فرایند لازم است، شناسایی خواهد کرد.
۶– روشهای تأیید
روشهای تایید به آن دسته از فعالیتها میگویند که اعتبار طرح HACCP را تعیین میکند. تیم HACCP ممکن است فعالیت هایی مانند ممیزیCCP، بررسی سوابق، بررسی محموله قبلی، کالیبراسیون ابزار و تست محصول را بهعنوان بخشی از فعالیتهای راستی آزمایی شناسایی کند.
۷– رویههای ثبت و اسناد
یکی از اجزای کلیدی طرحHACCP ، ثبت اطلاعاتی است که میتوان از آنها برای اثبات تولید ایمن غذا استفاده کرد. این سوابق باید شامل اطلاعات مربوط به تیم HACCP، توضیحات محصول، نمودارهای جریان، تجزیهوتحلیل خطر، CCP شناسایی شده، محدودیتهای بحرانی، سیستم نظارت، اقدامات اصلاحی، رویههای ثبت سوابق و رویههای تأیید باشد.
تدوین طرح HACCP
قالب طرحهای HACCP میتواند متفاوت باشد. در بسیاری از موارد، طرحها متناسب با محصول و فرایند، شکلی اختصاصی خواهند داشت. با این حال، برخی از طرحها ممکن است از رویکرد عملیات واحد استفاده کنند. برنامههای عمومی HACCP میتوانند به عنوان راهنمای مفید در توسعه فرایند و محصول عمل کنند. با این حال، ضروری است که شرایط منحصربهفرد در هر تسهیلات در طول توسعه همه اجزای طرح HACCP در نظر گرفته شود.
استاندارد حلال
گواهینامه حلال یک گواهی است که تأیید میدهد یک محصول یا ماده خاص، با معیارها و قوانین حلالیت (مجاز و موافق با شریعت اسلامی) سازگار است. این گواهی معمولاً به مصرفکنندگان اعتماد میدهد که محصولی که خریداری میکنند، به طور شرعی حلال است و با اصول و محدودیتهای حلالیت سازگاری دارد. نشان حلال را در بخشهای مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی و دارویی اعمال میکنند. این استاندارد عنوان میکند که الزامات حلال نهتنها در هنگام تولید، بلکه هنگام حملونقل و ذخیرهسازی نیز باید موردتوجه قرار گیرند.
نشان حلال استاندارد
واژه حلال را از زبان عربی، به معنای «مجاز و پاک» گرفتند. دین اسلام به این اصطلاح اهمیت قابلتوجهی داده است. محصولات دارای نشان حلال استاندارد را مطابق با قوانین اسلامی، مجاز یا قابلقبول میدانیم. اخذ گواهینامه حلال در کنار استانداردهای مدیریت صنایع غذایی نظیر ایزو ۲۲۰۰۰، HACCP و … بهعنوان یک مکمل مثبت کمکی شایانی به توسعه صادرات و سلامت محصول میکند.
چرا داشتن گواهینامه حلال مهم است؟
تقریباً ۲ میلیارد مسلمان در سراسر جهان وجود دارند. جمعیت مسلمانان طی چند سال گذشته، نرخ رشد بازار حلال را سرعت بخشیده اند. CNBC گزارش داده که صنایع آرایشی، بهداشتی و دارویی بیشترین رشد را در محصولات حلال خواهند داشت؛ زیرا تقاضا برای این محصولات بهسرعت رشد کرده است.
تاریخچه
مالزی اولین کشوری بود که به طور اختصاصی اقدام به تولید محصولات حلال کرد. نشان حلال را تحت قالب گواهینامهای تعریف کردند که برای محصولات غذایی که بهصورت حلال تولید شده باشند استفاده کنند. حلال را در سال ۱۹۹۷ بهعنوان یک استاندارد بینالمللی به رسمیت شناختند.
در چند سال اخیر این نشان تجاری را بهصورت یک علامت جهانی از طرف کشورهای اسلامی در دنیا معرفی کردند؛ بهطوریکه کشورهای غیراسلامی نیز از آن استقبال خوبی کردند.
فرایند صدور گواهینامه حلال
برای اخذ گواهینامه حلال، شرکتها باید چند مرحله را با کمک یک گروه مشاوره تکمیل کنند. این مراحل را در ادامه مطالعه کنید:
- ارزیابی نیاز سازمان به دریافت گواهینامه حلال
- بازرسی از محل کارخانه و تأیید الزامات حلال
- صدور گواهینامه پس از تکمیل ارزیابی و بازرسی
- بررسیهای سالانه
- صدور مجدد گواهینامه هر سه سال یکبار
نحوه استعلام گواهی حلال چگونه است؟
فرآیند استعلام گواهی حلال ممکن است در هر کشور و با توجه به نوع محصول متفاوت باشد. بنابراین، بهتر است با مراجع محلی مربوطه تماس بگیرید تا دقیقاً بدانید چه مراحلی را باید طی کنید. اما به طور کلی برای استعلام گواهی حلال، میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
- تعیین نوع محصول
- شناسایی مراجع مربوطه
- ارتباط با مراجع معتبر
- انتظار برای پاسخ
- بررسی اعتبار گواهی
چه مراکزی میتوانند گواهینامه حلال اخذ کنند؟
در سراسر جهان متقاضیان فراوانی برای اخذ گواهینامه حلال در صنعت غذا، نوشیدنی، لوازم آرایشی، دارویی، پوشاک، رستورانها، کارخانهها، مدارس، شرکتهای پذیرایی، هتلها، خطوط هوایی، بانکها و غیره وجود دارند. اخذ گواهینامه حلال نهتنها بهعنوان پاسخگویی برای نیاز این افراد مفید واقع میشود، بلکه آن را یک فرصت تجاری برای بازاریابی کالاها و خدمات مطابق با قوانین مذهبی مسلمانان در سراسر جهان میدانند. در حالت کلی صنعت حلال را به دودسته تقسیم میکنند:
- محصولات: شامل صنایع غذایی و مواد آرایشی و بهداشتی
- خدمات: شامل بانکها، هتلداری و فعالیتهای مرتبط
آنچه باید قبل از گرفتن گواهینامه حلال بدانید
همانطور که اشاره کردیم، رفع خواستههای بیش از ۱.۹ میلیارد مصرفکننده مسلمان در سراسر جهان، همواره موجب توسعه بازار محصولات حلال میشود. در ادامه برخی از مهمترین سؤالات در مورد گواهی حلال و آنچه که باید از قبل برای اخذ آن برنامهریزی کنید را آوردهایم:
- حلال بودن به چه معناست؟
- شرایط صدور گواهی حلال چیست؟
- نگرانی مصرفکنندگان حلال چیست؟
- چرا به گواهی حلال نیاز دارم؟
آژانس صدور گواهینامه حلال چه کاری انجام میدهد؟
آژانسهای صدور گواهینامه حلال، شرکتها را بررسی میکنند تا مشخص کنند که آیا محصولات آنها الزامات استاندارد حلال را برآورده میکند یا خیر. مواد تشکیلدهنده، تأمینکنندگان، و امکانات تولید از نکات اصلی هستند که باید آنها را بررسی کنیم. تأسیسات تولیدی باید قابلیت وضعیت حلال محصول را از نقطه ورود تا خروجی بهصورت یکپارچه حفظ کنند.
نگرانی مصرفکنندگان حلال
ارائه محصولات دارای گواهینامه حلال به مصرفکنندگان مسلمان این امکان را میدهد که مطمئن باشند محصولاتی که استفاده میکنند را بهصورت همسو با فرهنگ و اعتقادات آنها تولید کردهاند. به طور مشابه، گواهینامه Kosher به مصرفکنندگان یهودی همین ذهنیت را میدهد.
مصرفکننده حلال باید بداند محصولی را که در خردهفروشیها خریداری میکند، با اصول حلال مطابقت دارد و این تعیین حلال بودن محصولات برای مصرفکنندگان به دلایل مختلفی سخت است یا حتی در بعضی مواقع امکانپذیر نیست.
گواهینامه حلال بار سنگینی که در تعیین حلال بودن محصول بر دوش مسلمانان هست را کاهش میدهد. هنگامی که مهر گواهی حلال را روی یک محصول درج کنند، مصرفکننده از طریق اعتماد به سازمانی که از آن پشتیبانی میکند، با اطمینان خاطر محصول را مصرف میکند.
نشان حلال و تأثیر بر بازار
میتوانیم از بازار جهانی چندمیلیارددلاری محصولات حلال، بهعنوان ابزاری برای ایجاد بازار مشترک و همبستگی با کشورهای اسلامی و اعضای سازمان کنفرانس اسلامی استفاده کنیم.
نهادهای قانونگذار کشورهای اسلامی برای افزایش رقابت محصولات حلال در بازار جهانی، اقدام به تهیه قرارداد تعرفه ترجیحی برای کالاها و خدمات حلال کردهاند. پژوهش و تحقیقات علمی حلال را ابزار لازم و اصلی برای گسترش تجارت حلال میدانیم که از سوی نهادهای اسلامی از جمله بانک توسعه اسلامی IDB مورد حمایتهای مالی و فنی قرار گرفته است.
مزایای اخذ گواهی حلال
اخذ گواهینامه حلال مزایایی را برای شرکتها چه در کشورهای مسلمان چه در کل جهان به همراه میآورد. بهعنوانمثال:
- مصرفکنندگان اسلامی را مطمئن میکند که احکام شرعی را در تولید آن محصول رعایت کردهاند.
- با رعایت مقررات حلال، سطح بالایی از بهداشت و ایمنی محصول تضمین میکنند.
- به تقاضای فزاینده محصولات حلال در بازارهای ایتالیا و بینالمللی پاسخ میدهند.
- امتیاز صادرات و دستیابی به بازار کشورهای اسلامی را فراهم میکند.
شرایط صدور گواهی حلال
برای اینکه بتوانید برای اخذ گواهینامه حلال اقدام کنید باید دو مورد را کسبوکار خود رعایت کنید:
- از اصول و شیوههای بهداشتی خوب استفاده کنید.
- سیستمی برای ارزیابی و مدیریت ریسک، مناسب با هدف رعایت بهداشت، ایمنی و موازین شرعی اتخاذ کنید.
آیا امکان تولید مواد حلال و حرام در یک کارخانه وجود دارد؟
در جوامع اقلیت مسلمان، اکثر تولیدکنندگان محصولات حلال و غیر حلال را در یک مکان تولید میکنند. در این صورت، آژانس صدور گواهینامه باید اطمینان حاصل کند که یکی از دو روش زیر در این سازمانها اجرایی باشد:
- تجهیزاتی که در تماس با اقلام حلال قرار میگیرند برای اهداف غیر حلال دیگری استفاده نمیشوند.
- روشی برای تمیزکردن تجهیزات اعمال میشود که تمام آثار باقیمانده از طعم، بو و رنگ را از آن حذف میکند.
نشان حلال در مسیر رشد
همانطور که گفتیم کشورهای اسلامی در نظر دارند تا در زمینه خدمات مالی حلال، به تدوین «استاندارد خدمات مالی حلال» توسط بانکهای مرکزی و مراکز مالی کشورهای اسلامی عضو سازمان کنفرانس اسلامی بپردازند و شرکتها و بازرگانان کشورهای اسلامی را ترغیب به سرمایهگذاری بیشتر در صنایع حلال در جهان نمایند.
در این زمینه صنایع کوچک و بنگاههای اقتصادی فعال در صنعت حلال از طریق یک شبکه در کشورهای اسلامی با همکاری مؤسسات استاندارد کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی و مؤسسات علمی و تحقیقاتی مرتبط به یکدیگر میپیوندند. بهدستآوردن سود مناسب در بعد جهانی و ایجاد همگرایی بین کشورهای مسلمان از اهداف ایجاد گواهینامه حلال برای مواد غذایی است.
آیا حلال فقط برای مسلمانان است؟
کیفیت غذا و سایر محصولات حلال، مصرفکنندگان مختلفی را در سراسر جهان جذب میکند. هر کس بدون در نظر گرفتن ایمان، جنسیت، قومیت، ملیت، نژاد، سن، میتواند از محصولات حلال استفاده کند و سبک زندگی «حلال» داشته باشد.
چالش های اخذ گواهی حلال
مانند روند اخذ گواهینامه هر استانداردی، چالشهای خاصی در زمان اخذ و استعلام گواهی حلال نیز وجود دارد. برخی از این چالشها عبارتاند از:
هزینه و منابع
برای اخذ و استعلام گواهی حلال، ممکن است نیاز به هزینههای زیادی داشته باشید. هزینههای مربوط به آزمایشات، ارزیابیها و بررسیهای مورد نیاز ممکن است برای برخی شرکتها قابل تحمل نباشد. همچنین، برای استعلام گواهی حلال، به منابع و زمان بیشتری نیز نیاز دارید.
انطباق با استانداردها
رعایت استانداردهای حلال ممکن است برای برخی شرکتها چالش برانگیز باشد. ممکن است شما نیاز به تغییر در فرآیندهای تولید، استفاده از مواد جایگزین و تغییر در سیاستها و رویههای خود داشته باشید. این امر ممکن است نیازمند هماهنگی و همکاری بین بخشهای مختلف شرکت شما باشد.
گواهی حلال و اعتماد مصرف کننده
استعلام گواهی حلال به مصرفکنندگان اطمینان میدهد که محصولاتی که خریداری میکنند، مطابق با اصول دینی اسلام هستند. این امر باعث افزایش اعتماد مصرفکنندگان به محصولات شما، تضمین کیفیت و حلال بودن آنها میشود. مصرفکنندگان مسلمان هنگام خرید، با توجه به اهمیت حلال بودن محصولات بسیار آگاهانه عمل میکنند.
گواهینامه حلال و فرصتهای بازار
اخذ گواهینامه حلال فرصتهای جدیدی در بازار را در اختیار شما قرار میدهد. با توسعه و رشد بازار حلال، شما میتوانید به عنوان یک تولیدکننده حلال در این بازار حضور پیدا کنید. با تبلیغ و بازاریابی مناسب، میتوانید مشتریان مسلمان را جذب کنید و به فروش و سودآوری بیشتری دست یابید.
فرایند صدور گواهی حلال در کشور یا منطقه
هر کشور یا منطقه ممکن است رویه و فرایند خاص خود را برای استعلام گواهی حلال داشته باشد. برای دریافت اطلاعات دقیقتر در مورد فرایند استعلام گواهی حلال در کشور یا منطقه مورد نظر، بهتر است با مراجع محلی مربوطه تماس بگیرید و اطلاعات لازم را از منابع معتبر دریافت کنید.
مراجع صدور گواهی حلال
همانطور که گفته شد، برای اخذ گواهینامه حلال، باید به مراجع یا سازمانهای مختلفی مراجعه کنید. این سازمانها و مراجع معتبر توانایی بررسی و ارزیابی محصولات و خدمات را دارند و در صورت مطابقت با استانداردهای حلال، گواهی را صادر میکنند. ممکن است در هر کشور یا منطقه، یک سازمان خاص مسئولیت استعلام گواهی حلال را برعهده داشته باشد. برخی از معروفترین سازمانهای صدور گواهینامه حلال شامل سازمان جهانی حلال (GHA) یا سازمان حلال ملی (NHA) میباشند.
جمعبندی
استعلام گواهی حلال برای شرکتها و تولیدکنندگان مسلمان و غیرمسلمان بسیار اهمیت دارد. این گواهی نشان میدهد که محصولات و خدمات شما مطابق با اصول دینی اسلام هستند و باعث افزایش اعتماد مصرفکنندگان و فرصتهای بازاریابی و فروش بیشتر میشوند.
سوالات متداول
حلال بودن محصولات و خدمات برای مصرفکنندگان مسلمان به شدت اهمیت دارد. تأمین غذاهای حلال و استفاده از محصولات و خدمات مطابق با اصول دینی اسلام، از جمله مسائلی است که برای مسلمانان بسیار مهم است. این امر به مصرفکنندگان اطمینان میدهد که محصولاتی که میخرند یا خدماتی که دریافت میکنند، مطابق با اصول دینی و بهداشتی هستند. در ادامه به برخی از سوالات متداول در این رابطه پاسخ میدهیم:
گواهی حلال چیست؟
گواهی حلال مطابقت محصول یا خدمات با اصول و مقررات اسلامی را تضمین می کند. این گواهینامه به مصرفکنندگان اطمینان میدهد که محصول یا خدماتشان مجاز و مطابق با اصول اسلامی و بهداشتی است.
چه مدت طول می کشد تا گواهی حلال را دریافت کنید؟
مدت زمان دریافت گواهینامه حلال ممکن است بسته به عوامل مختلفی از جمله پیچیدگی محصول یا خدمات، مرجع صدور گواهینامه و کامل بودن مدارک مورد نیاز متفاوت باشد. این بازه ممکن است از چند هفته تا چند ماه متغیر باشد.
آیا گواهی حلال فقط برای محصولات غذایی است؟
خیر، گواهی حلال فقط به محصولات غذایی محدود نمیشود. این گواهینامه میتواند در صنایع مختلف از جمله لوازم آرایشی، دارویی، بستهبندی و غیره اعمال شود. هر محصول یا خدماتی که ادعا میکند حلال است باید مراحل صدور گواهینامه را طی کند.
آیا غیر مسلمانان میتوانند برای اخذ گواهینامه حلال درخواست دهند؟
بله، گواهی حلال فقط به مسلمانان محدود نمیشود. افراد یا شرکتهای غیرمسلمان نیز میتوانند در صورت تولید یا ارائه محصولات یا خدماتی که با استانداردهای حلال مطابقت دارند، برای صدور گواهی حلال درخواست دهند.
آیا جایگزینی برای گواهی حلال وجود دارد؟
در حالی که گواهی حلال به طور گستردهای شناختهشده و پذیرفتهشده است، برخی از افراد یا سازمانها ممکن است سیستمها یا استانداردهای گواهی جایگزین داشته باشند. با این حال، اطمینان از همسویی این گزینهها با اصول و الزامات گواهی حلال که توسط مقامات مربوطه به رسمیت شناخته شده است، ضروری است.
FSSC 22000 گواهینامه سیستم ایمنی مواد غذایی
FSSC 22000 چیست؟
گواهینامه سیستم ایمنی غذا ۲۲۰۰۰ (FSSC 22000) یک سیستم صدور گواهینامه معتبر بین المللی برای صدور گواهینامه ایمنی مواد غذایی در بخش تولید مواد غذایی و نوشیدنی است. FSSC 22000 با استفاده از استانداردهای موجود نظیر ISO 22000، ISO 22003 و مشخصات فنی برای برنامه های پیش نیازهای (PRP) توسعه یافته است.
FSSC 22000 یک سیستم صدور گواهینامه برای تولید کنندگان مواد غذایی است و متعلق به بنیاد گواهینامه ایمنی مواد غذایی است.
FSSC 22000 گام منطقی بعدی برای تولید کنندگان گواهی ISO 22000 است که مایل به ارتقاء گواهینامه خود به استاندارد شناخته شده GFSI هستند.
به عبارت دیگر شرکت ها و سازمان هایی که موفق به دریافت گواهینامه ایزو ۲۲۰۰۰ شده اند می توانند برای ارتقاء سازمان خود گواهینامه FSSC 22000 دریافت نمایند.
صدور گواهینامه FSSC 22000 الزامات سازمان را برای توسعه، پیاده سازی و اداره یک سیستم مدیریت ایمنی غذایی شناخته شده GFSI تعیین می کند. گواهی FSSC 22000 ثابت می کند که سیستم های ایمنی مواد غذایی این سازمان ها به طور کامل با تمام نیازمندی های FSSC 22000 سازگار هستند.
FSSC 22000 در پاسخ به تقاضاهای مشتریان برای یک ایجاد یک استاندارد قابل تشخیص که در آن یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی می تواند ممیزی شود و سپس گواهینامه دریافت کند، توسعه داده شده است.
دامنه کاربرد FSSC 22000 برای چه نوع محصولاتی است؟
FSSC 22000 در زنجیره مواد غذایی محصولات زیر کاربرد دارد :
- محصولات حیوانی خوراکی فاسدشدنی (یعنی گوشت، مرغ، تخم مرغ، محصولات لبنی و ماهی)
- محصولات گیاهی فاسدشدنی (به عنوان مثال میوه های تازه و آب میوه، میوه های کنسرو شده، سبزیجات تازه، سبزیجات ذخیره شده)
- محصولات با عمر طولانی مدت در دمای محیط (به عنوان مثال محصولات کنسرو شده، بیسکویت، تنقلات، روغن، آب آشامیدنی، نوشیدنی ها، ماکارونی، آرد، شکر، نمک)
- بیوشیمی (به عنوان مثال ویتامین ها، مواد افزودنی و بیولوژیک)، اما به غیر از کمک های فنی و تکنولوژیکی
این سیستم برای تمام سازمان های زنجیره غذایی، صرف نظر از اندازه و پیچیدگی، سودآوری یا نه، عمومی یا خصوصی کاربرد دارد.
چرا لازم است تا FSSC 22000 را دریافت کنیم ؟
سیستم FSSC 22000 به منظور ارائه به شرکت های صنایع غذایی با گواهینامه سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی مبتنی بر ISO که توسط سازمان ابتکار ایمنی جهانی غذا (GFSI) به رسمیت شناخته شده بود، طراحی شده است. اعتباردهی توسط GFSI باعث تشخیص و پذیرش در سراسر جهان توسط تولید کنندگان و خرده فروشان مواد غذایی می شود. FSSC 22000 شرایطی را برای فرآیندهای یکپارچه تعریف می کند که با هم کار می کنند تا مخاطرات ایمنی مواد غذایی را کنترل و به حداقل برسانند. FSSC 22000 یک طرح صدور گواهینامه سریع و موثر است.
گواهینامه سیستم ایمنی غذایی ۲۲۰۰۰ FSSC یک چارچوب برای مدیریت موثر مسئولیت های ایمنی مواد غذایی سازمان شما فراهم می کند. FSSC 22000 به طور کامل توسط سازمان ابتکار ایمنی جهانی غذا (GFSI) شناخته شده است و بر اساس استانداردهای ایزو نظیر ۲۲۰۰۰ است. این نشان می دهد که شرکت شما دارای یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی قوی است که مطابق با الزامات مشتریان و مصرف کنندگان شما می باشد.
در حال حاضر، بیش از ۱۸ هزار سازمان از حدود ۱۴۰ کشور جهان گواهی FSSC 22000 را دریافت کرده اند.
از کجا گواهینامه FSSC 22000 را دریافت کنیم؟
گواهینامه های FSSC 22000 به دو صورت قابل دریافت هستند. روش اول اینکه از شرکت هایی دریافت شود که در خود سایت FSSC 22000 به عنوان مرجع صدور معرفی شده اند که بیشتر آن ها در ایران کار نمی کنند که می تواند به دلیل بازار محدود یا تحریم ها مالی و بانکی باشد. همچنین ممیز FSSC 22000 عموما از خارج از کشور بوده که هزینه ها را به شدت برای مشتری افزایش می دهد. روش دوم اینکه از مراجع صدور معتبری اقدام شود که بر اساس الزامات FSSC 22000 اقدام به ممیزی و صدور می کنند و هزینه های به مراتب پایین تر دارند.
شرکت مهندسی هرمس آماده است تا گواهینامه FSSC 22000 شرکت های داخل و خارج ایران را ممیزی و صدور گواهینامه نماید. جهت دریافت گواهینامه FSSC 22000 می توانید درخواست خود را در فرم درخواست گواهینامه ثبت نمایید.
همچنین به شرکت هایی که در صنعت غذا نقش دارند توصیه می گردد تا استانداردهایی نظیر گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ ، گواهینامه ایزو ۲۲۰۰۰ ، گواهینامه HACCP ، گواهینامه GMP و گواهینامه حلال را دریافت نمایند.
مزایای FSSC 22000
گواهینامه FSSC 22000 نشاندهنده تعهد به ایمنی مواد غذایی است که مزایای مختلفی را ارائه میدهد و بر بخشهای مختلف سازمان شما تأثیر میگذارد. این مزایا را به چند دسته تقسیم میکنیم:
مزایای اجرایی
- یک روش سیستماتیک برای شناسایی و مدیریت موثر خطرات ایمنی مواد غذایی ارائه میدهد.
- مدل گواهینامه مبتنی بر ISO را میتوان در کل زنجیره تامین مواد غذایی استفاده کرد.
- سازمان را جها پیادهسازی الزامات و مستندات سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی منعطف میکند.
مزایای عملیاتی
- ارزیابی و مدیریت داخلی را تسهیل میکند.
- بررسی و بهبود مستمر سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی شما را ترویج میکند.
مزایای سازمانی
- مشتریان را بابت تعهد شما به ایمنی مواد غذایی مطمئن میکند.
- مشارکت و آگاهی کارکنان در رابطه با خطرات و ایمنی مواد غذایی را بهبود میبخشد.
- سیستم را نسبت به بهبود مستمر سیستم ایمنی مواد غذایی و عملکرد آن متعهد میکند.
اصول اجرایی FSSC 22000
برای بهرهمندی کامل از مزایای FSSC 22000 لازم است تا برخی مراحل را طی کنید:
مدیریت ریسک را اجرایی کنید
قبل از هر چیز، ساختن سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را با ایجاد محیطی که قادر به تولید محصول ایمن و سیستم مدیریتی برای نظارت، اعتبارسنجی و بهبود مستمر سیستم باشد، فراهم کنید.
مشتریان فعلی را حفظ کنید
مجموعههایی که گواهینامه استانداردها را اخذ میکنند احتیاج به تمدید آن دارند. کسب رضایت مشتری میتواند به شما کمک کند رقابتی بمانید و واجد شرایط کار با مشتریان فعلی خود باشید. مشتریان شما میتوانند
دسترسی به بازار خود را افزایش دهید
خرده فروشان بزرگ و تولیدکنندگان یا پردازنده های چند ملیتی نیز خواستار صدور گواهینامه از تامین کنندگان خود هستند. گواهی FSSC 22000 به این معنی است که شما واجد شرایط تامین این سازمان ها یا تامین کنندگان آنها هستید و بازار بزرگی را برای محصولات خود باز می کنید.
برای مقررات جدید آماده شوید
کشورهای سراسر جهان در حال ایجاد تغییراتی در مقررات ایمنی مواد غذایی هستند، از جمله ایالات متحده و قانون نوسازی ایمنی غذا (FSMA). جدیدترین نسخه، ۵.۱، سازمان شما را برای برآورده کردن بسیاری از یا اکثر الزامات FSMA آماده می کند.
FSSC 22000 برای چه نوع سازمانی است؟
FSSC 22000 را میتوان برای سازمانهایی با هر اندازه یا پیچیدگی در زنجیره تامین غذایی اعمال کرد. این سیستم در صنایع تولیدی انواع مواد غذایی و نوشیدنی، مواد تشکیلدهنده یا افزودنی، خوراک حیوانات خانگی، بستهبندی و … استفاده میشود.
FSSC همچنین دامنه استاندارد خود را گسترش داده است تا حملونقل، ذخیرهسازی، عملیات خردهفروشی و موسسات پذیرایی را پوشش دهد.
CE گواهینامه انطباق محصول اتحادیه اروپا
گواهینامه CE در محصولات تجاری (با نماد CЄ) نشان میدهد که سازنده یا واردکننده مطابقت کالا را با استانداردهای بهداشت، ایمنی و حفاظت از محیطزیست اروپا تأیید میکند. حروف “CE” مخفف عبارت فرانسوی “Conformité Européene” و در لغت به معنای «انطباق اروپایی» است. گواهینامه CE شامل بیانیهای است که توسط سازنده صادر میشود و بیان میکند که محصول با معیارهای اساسی اتحادیه اروپا (به عنوان مثال دستورالعمل EMC) در رابطه با ایمنی، محیطزیست و سلامت کاربر مطابقت دارد. این عبارت را به وضوح روی محصول با نماد CE نشان میدهند.
نشان CE چگونه کار میکند؟
علامت CE نمادی است که باید روی بسیاری از محصولات، قبل از فروش در بازار اروپا چسبانده شود. این علامت نشان میدهد که یک محصول:
- الزامات دستورالعملهای مربوط به محصول اروپایی را برآورده میکند.
- تمام الزامات مربوط به استانداردهای عملکرد و ایمنی هماهنگ اروپایی را اجرایی کرده است.
- بهینهسازی شده است و جان و مال را به خطر نمیاندازد.
لزوم دریافت گواهینامه CE
امروزه برای صادرات و واردات محصولات صنعتی، قوانین و مقرراتی در کشورها وضع کردهاند و شرکتهای تولیدی و صنعتی که به این کشورها صادرات دارند ملزم به رعایت و اجرایی کردن این قوانین هستند؛ گواهینامه CE را بهعنوان یکی از معروفترین آنها میشناسیم.
بر خلاف استانداردهای ایزو نظیرISO 9001 که به مباحث کلی و سیستماتیک کیفی پرداخته و وارد جزئیات تولید محصول نمیشوند، در مبحث CE نوع محصول و کد EN محصولات را در اولویت نخست قرار میدهند.
گواهینامه CE معتبر چه ویژگیهایی دارد؟
با توجه به احتمال صدور گواهینامههای CE فاقد اعتبار برای تولیدکنندگان، لازم است تا با مراحل تشخیص گواهینامه CE معتبر آشنا شوید. در ادامه این مراحل را بهصورت ساده توضیح دادهایم :
- مراجع صدور اروپایی (NB) که کار ثبت و صدور گواهینامههای CE را انجام میدهند، باید تاییدیه بخش صادرات کمیسیون اروپا را داشته باشند. این تاییدیه به صورت یک کد ۴ رقمی است که در اصطلاح به آن کد NANDO میگویند.
- جهت چک کردن کد NANDO مرجع صدور گواهینامه CE، میتوانید به بخش اعتباردهی شرکتهای NB در وبسایت رسمی کمیسیون اروپا به آدرس زیر مراجعه کنید:
http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=notifiedbody.main
- در بخشBody ، ۲۷۰۰ شرکت تایید صلاحیت شده جهت صدور نشان CE، قابل مشاهده است که هر یک در حیطهای خاص فعالیت میکنند.
- حال کد NANDO مرجع صدور مورد نظر را در این قسمت جستجو و از صحت مرجع صدور (NB) مطمئن شوید.
- سپس وارد وبسایت رسمی مرجع صدور شوید و کد مندرج روی گواهینامه را در قسمت رجیستری گواهینامهها، مورد بررسی قرار دهید.
مراحل اخذ گواهینامه و نشان CE
برای اخذ گواهینامه CE باید مراحل زیر را دنبال کنید:
۱) مطالعه کامل محصول و تهیه گزارش شناخت، مشخصات فنی و ویژگیهای محصول Specifications
۲) تهیه یا تدوین راهنمای کاربرد محصول و موارد رعایت نکات ایمنی
۳) مطالعه و شناسایی مقررات و استانداردهای هماهنگ شده اتحادیه اروپا Harmonized Standards
۴) شناسایی دایرکتیوها و راهنماهای مورد کاربرد European Directives
۵) گردآوری یا تهیه دستورالعملها و طرحهای کیفی تست و بازرسی
۶) جمعآوری گزارشات یا انجام تست و آزمونهای لازم بر اساس روشهای تست مندرج در استانداردهای مربوطه از مرجع ذیصلاح
۷) تهیه مدارک اثبات انطباق ارزیابی محصول با استانداردهای هماهنگ شده بر اساس اظهارنامه تولیدکننده و یا نتایج تست
۸) بررسی نقشهها و نمودارهای جریان فرایند تولید محصول OPC
۹) ارزیابی، شناسایی و بررسی جنبههای ریسک Risk Assessment
۱۰) تکمیل مدارک ممیزی و اثبات سیستم مدیریت کیفیت در سازمان
۱۱) تکمیل پرونده فنی و چک لیستهای مؤسسه Notify Body
۱۲) اخذ گواهینامه و درج نشان CE روی محصول، بستهبندی و دفترچه راهنما
محصولاتی که نیاز به گواهینامه CE دارند
برای فروش تعداد زیادی از محصولات در اتحادیه اروپا نیاز به مجوز دارید. تلاش برای تعیین اینکه چه نوع گواهینامه بینالمللی برای محصول موردنظر نیاز است میتواند شما را خسته کند.
اگر سازنده یا توزیعکننده هر یک از محصولات زیر هستید و میخواهید آنها را به اروپا صادر کنید، باید جهت اخذ گواهینامه CE اقدام کنید:
- محصولات الکترونیکی
- تجهیزات مخابراتی
- تجهیزات فناوری اطلاعات
- لوازم خانگی
- محصولات سازگاری الکترومغناطیسی
- تجهیزات و سیستمهای حفاظتی در نظر گرفته شده برای استفاده در مواد منفجره
- یخچال و فریزر خانگی
- دستگاه
- ابزار اندازهگیری
- تجهیزات حفاظت فردی
- تجهیزات پایانه رادیویی و مخابراتی
- هر محصولی که با ولتاژ کار میکند (باتری AA، باتری ماشین، ۱۱۰ ولت یا ۲۲۰ ولت و غیره…)
- تجهیزات فناوری اطلاعات، ردیابهای تناسب اندام (به عنوان مثال: Fitbit)، ابزار برقی دستی و غیره…
برای محصولات زیر نیازی به نشان CE ندارید:
- لوازم آرایشی
- مواد غذایی
- مواد شیمیایی
- مواد دارویی
چه کشورهایی به رعایت CE نیاز دارند؟
محصولاتی که در منطقه اقتصادی اروپا معامله میشوند باید دارای علامت انطباق اروپایی باشند. EEA شامل اتریش، بلژیک، بلغارستان، جمهوری چک، قبرس، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایرلند، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لیختن اشتاین، لوکزامبورگ، مالت، نروژ، پرتغال، رومانی، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد، بریتانیا و کرواسی، هلند و لهستان است. اگرچه سوئیس عضو اتحادیه اروپا نیست، اما برای برخی از محصولات، نماد CE را به عنوان اعلامیه انطباق با مقررات فنی ملی سوئیس میپذیرد.
چه زمانی اخذ گواهینامه CE اجباری است؟
گواهینامه CE را فقط برای محصولاتی اجباری کردهاند که مشخصات اتحادیه اروپا برای آنها وجود دارد. برخی از محصولات بهطور همزمان تابع چندین الزام اتحادیه اروپا میشوند.
قبل از چسباندن علامت CE به آن، باید مطمئن شوید که محصول شما با تمام الزامات مربوطه مطابقت دارد. چسباندن نشان CE به محصولاتی که مشخصات اتحادیه اروپا برای آن ها وجود ندارد یا نیازی به چسباندن نشان CE ندارند ممنوع است.
اقدامات لازم قبل از اخذ گواهینامه CE
شما به عنوان سازنده محصول، مسئولیت اعلام انطباق با تمامی الزامات را به عهده دارید. برای چسباندن علامت CE به محصول خود نیازی به مجوز ندارید، اما قبل از انجام این کار، باید:
- از انطباق با تمام الزامات مربوطه در سراسر اتحادیه اروپا مطمئن باشید.
- تعیین کنید که آیا میتوانید محصول خود را به تنهایی ارزیابی کنید یا باید یک سازمان آگاه را درگیر کنید.
- یک پرونده فنی برای مستندسازی انطباق جمعآوری کرده و درباره اسناد فنی اطلاعات کسب کنید.
- پیشنویس و امضای اعلامیه انطباق اتحادیه اروپا را دریافت کنید.
مسئولیت تولیدکنندگان در قبال محصولاتی که به نشان CE نیاز دارند چیست؟
تولیدکنندگان محصولاتی که ملزم به اخذ نشان CE بر روی اقلام خود هستند، برای دریافت این گواهینامه باید از یک فرایند استاندارد پیروی کنند.
فرایند اخذ گواهینامه CE ممکن است مبهم به نظر برسد؛ ابتدا تولیدکنندگان باید ارزیابی انطباق را انجام دهند و ملزم به تنظیم پرونده فنی هستند. سپس باید یک اعلامیه انطباق صادر کنند و در نهایت میتوانند از لوگوی CE روی محصول خود استفاده کنند.
مسئولیت توزیعکنندگان برای محصولاتی که به علامت CE نیاز دارند چیست؟
توزیعکنندگان محصولاتی که نیاز به گواهینامه CE دارند باید مطمئن شوند که نشان CE معتبر اخذ شده و به درستی روی کالا قرار گرفته است؛ همچنین باید اسناد پشتیبانی را بررسی کنند تا مطمئن شوند که گواهینامه CE به طور قانونی و به درستی به دست آمده است.
اصول کلی استاندارد CE
۱– گواهینامه CE باید فقط توسط سازنده یا نماینده مجاز خود تهیه شود.
۲– نشان CE فقط به محصولاتی که برچسب آن توسط قوانین هماهنگ سازمانی خاص تهیه شده است تعلق میگیرد.
۳– با داشتن نشان CE، تولیدکننده اعلام میکند که مسئولیت انطباق محصول را با تمام الزامات قابل اجرای انجمن پذیرفته است.
۴– استفاده از هر نشان دیگری در کنان نشان CE که ممکن است خوانایی CE را سخت کند، ممنوع است.
۵– کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید اجرای صحیح الزامات حاکم بر نشان CE را تضمین کنند و در صورت استفاده نادرست از آن اقدامات مناسب انجام دهند.
۶– کشورهای عضو اتحادیه اروپا مجازاتی برای نقض قوانین تعیین میکنند که ممکن است شامل تحریمهای کیفری برای نقض جدی باشد. این مجازاتها باید با جدی بودن جرم مطابقت داشته باشند و یک عامل بازدارنده موثر علیه استفاده نادرست باشد.
آیا CE در ایالات متحده پذیرفته شده است؟
علامت CE در ایالات متحده به رسمیت شناخته نشده است. محصولاتی که در ایالات متحده فروخته میشوند باید مطابق با استانداردهای ایالتی و مقررات مربوط به فدرال، مانند CPSIA برای محصولات کودکان یا FCC برای محصولات الکترونیک باشند.
تفاوت بین USA Compliance و CE چیست؟
گواهینامه CE به شما اجازه میدهد تا محصول خود را به طور قانونی در بازار اروپا بازاریابی و توزیع کنید و اعلام میکند که محصول شما با تمام دستورالعملها و مقررات اروپایی قابل اجرا مطابقت دارد. با این حال، در ایالات متحده، هیچ قانون استاندارد شدهای برای عرضه یک محصول در بازار وجود ندارد.
محصولات در ایالات متحده نیز مانند اتحادیه اروپا در غالب محصولات نظارتی و محصولات غیرقانونی طبقهبندی میشوند. بااینحال، روند آن رویهها و تحلیلهای ضروری که در بازار عرضه میشوند، بسیار متفاوت است. بنابراین مهم است که از تفاوتهای بین انطباق ایالات متحده و CE آگاه باشید.
انطباق در ایالات متحده آمریکا
علامت انطباق ایالات متحده یک تعهد قانونی نیست؛ تولیدکننده میتواند محصولات را بدون علامت انطباق نیز وارد بازار کند. هر ایالت، مسئولیت خود را مطابق با استانداردهایی که توسط کنگره تأیید شده برعهده دارد. تهیه پیشنویس الزامات ایمنی محصول و بازرسی انطباق توسط همان آژانس فدرال انجام میشود.
شما میتوانید محصولات خطرناک و معیوب را گزارش دهید، اما به این معنا نیست که آنها دیگر در بازار عرضه نخواهند شد؛ زیرا ممنوع نیستند.
انطباق در اتحادیه اروپا
قبل از اینکه بتوانید کالایی را در در بازار اروپا عرضه کنید، باید علامت CE را برای اثبات اینکه الزامات قانونی اساسی و دستورالعملهای مربوطه را برآورده میکنند، اخذ کنید.
مزایای دریافت گواهینامه CE
دریافت نشان CE مزایا فراوانی را برای تولیدکننده و مشتری بههمراه میآورد:
- توانایی صادرات کالا به کشورهای عضو اتحادیه اروپا
- ابزاری تبلیغاتی در بازار داخلی و خارجی
- اطمینان از رعایت الزامات و استانداردهای مربوط به کالا
- رعایت حقوق مصرفکننده داخلی و خارجی
- افزایش احتمال برندهشدن در مناقصات ملی و بینالمللی
مدت اعتبار گواهی CE
در حال حاضر گواهینامههای CE صادر شده توسط نهادهای قانونی بهطورکلی به مدت سه سال معتبر هستند. دوره اعتبار فقط برای برخی از دستگاههای پرخطر ممکن است یک سال باشد. با این حال، وضعیت گواهینامه CE به حفظ سیستم کیفیت در مجموعه شما بستگی دارد.
آیا نشان CE چیزی در مورد کیفیت یک محصول می گوید؟
علامت CE یک علامت کیفیت نیست. با آن، سازنده صرفاً اعلام می کند که محصول مربوطه با بالاترین استانداردهای بهداشتی، ایمنی و حفاظت از محیط زیست برای محصولاتی که در منطقه اقتصادی اروپا (EEA) فروخته می شوند، مطابقت دارد.
بنابراین گواهینامه گواهی بر کیفیت نیست و نباید با علامت GS یا علامت تست DGUV اشتباه گرفته شود.
چگونه علامت CE جعلی را تشخیص دهید؟
نشانهای جعلی CE بسیار رایج هستند. این عمدتا به این دلیل است که در نگاه اول تشخیص جعلی بودن آن چندان آسان نیست. بنابراین برای تشخیص آن باید بسیار دقیق نگاه کنید.
علامتهای جعلی CE با نمونه اصلی تفاوت بسیار کمی دارند، همانطور که میتوانید به راحتی از روی تصاویر ببینید. با این وجود، توجه دقیق به این موضوع هنگام خرید محصول دارای گواهینامه CE بسیار مهم است، در غیر این صورت با الزامات اتحادیه اروپا برای ایمنی، بهداشت و حفاظت از محیط زیست مطابقت ندارد و در بدترین حالت، استفاده از آن ممکن است عواقب مرگبار داشته باشد. .
جمعبندی
نشان CE در اروپا و خارج از اروپا مورد استقبال زیادی قرار گرفته است و این نشان را به یک ابزار تبلیغاتی برای تولیدکنندگان تبدیل کرده است. در بعضی مواقع مشاهده میشود که تولیدکنندگانی بدون نیاز یا اطلاع از ماهیت اصلی نشان CE اقدام به درج لوگوی CE بر روی محصولات خود میکنند.
در حال حاضر گواهینامه CE را به دو روش اصولی و چندین روش غیر اصولی صادر میکنند، پس حتما قبل از اقدام برای اخذ این گواهینامه از اعتبار مراجعی که حق صدور گواهی نامه CE را دارند یا NB (NOTIFIED BODY) مطمئن شوید.
سوالات متداول
در این مقاله بررسی کردیم که CE نشان از استانداردهای اتحادیه اروپا برای محصولاتی است که به بازار اروپا وارد میشوند. این گواهینامه نشان میدهد که محصول در با الزامات اروپایی مربوطه مطابقت دارد و میتوانید آن را به طور قانونی در بازار اروپا عرضه کنید. در ادامه به برخی سوالات متداول در این باره پاسخ میدهیم.
لطفاً توجه داشته باشید که این پاسخها فقط به طور کلی درباره گواهینامه CE میباشند و برای هر صنعت و محصول خاص، الزامات و فرایندهای خاصی ممکن است وجود داشته باشد. در صورت نیاز به اطلاعات دقیقتر، بهتر است با مراجع مربوطه یا متخصصان این زمینه مشورت کنید.
گواهینامه CE به چه معناست؟
گواهینامه CE مخفف عبارت Conformité Européene است که به معنای تطابق با استانداردهای اروپا است. این گواهینامه نشان میدهد که محصول مورد نظر با الزامات فنی و ایمنی مربوطه در اروپا سازگاری دارد.
چه نوع محصولاتی میتوانند گواهینامه CE دریافت کنند؟
تقریباً برای هر نوع محصولی که میخواهید در بازار اروپا عرضه کنید، باید گواهینامه CE دریافت کنید. این موارد شامل محصولات الکترونیکی، الکتریکی، ماشینآلات، وسایل نقلیه، محصولات پزشکی، تجهیزات ارتباطات و غیره میشود.
چرا گواهینامه CE مهم است؟
دریافت این گواهینامه نشان میدهد که محصول مطابق با الزامات اروپایی است و میتواند به طور قانونی در بازار اروپا عرضه شود. همچنین به صورت بالقوه میتواند به افزایش اعتماد مشتریان، رقابتپذیری بیشتر و فرصتهای تجاری جدید در بازار اروپا منجر شود.
چگونه میتوان گواهینامه CE را دریافت کرد؟
برای دریافت گواهینامه CE، تولیدکننده یا واردکننده محصول باید اظهار کند که محصولش با الزامات فنی و ایمنی اروپا مطابقت دارد. برای این منظور، فرایندهایی از جمله ارزیابی انطباق، آزمونها، بررسیهای فنی و ایمنی توسط یک سازمان معتبر انجام میدهند. پس از اطمینان از تطابق محصول با الزامات، گواهینامه CE را صادر میکنند.
چه محصولاتی نیاز به نشان CE دارند؟
مشاوره پیاده سازی گواهینامه CE – صادرات محصولات
همچنین در برخی مقالات، گواهینامه CE (نشان صادراتی محصول) برای زمینههای مختلف را بررسی کردهایم که در ادامه لیست شدهاند:
تجهیزات حفاظت شخصی Regulation 2016/425/EU (PPE)
تجهیزات پزشکی Directive 93/42/EEC
محصولات ساختمانی Regulation 305/2011/EU
تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی دارای محدودیت مواد خطرناک RoHS Directive 2011/65/EU
تجهیزات مورد استفاده در فضای بالقوه مواد انفجاری ATEX Directive 2014/34/EU
اسباب بازی ها Directive 2009/48/EC
تجهیزات الکترونیکی و الکترومغناطیسی Directive 2014/30/EU
تجهیزات الکتریکی ولتاژ پایین Directive 2014/35/EU
ماشین آلات و تأسیسات Directive 2006/42/EC
تجهیزات فشار Directive 2014/68/EU
تجهیزات رادیویی Directive 2014/53/EU
اخذ گواهینامه ایزو معتبر
شرکت مهندسی هرمس با همکاری برترین مراجع صدور اقدام به صدور گواهینامههای بینالمللی ایزو برای سازمانها و سایر مراکز تجاری و غیرتجاری میکند.
ISO 10004 استاندارد سیستم رضایتمندی مشتری
استانداردISO 10004 چیست ؟
جهت اخذ SO 10004 ( دریافت ایزو ۱۰۰۰۴ – صدور ایزو ۱۰۰۰۴ ) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
ISO 10004 استانداردی بین المللی برای دستیابی به رضایت مشتریان از خدمات و تولیدات سازمان ها و شرکت ها تدوین و طراحی گردیده است و به کارگیری این استاندارد از طریق طبقه بندی نیازهای مشتریان، باعث حرکت شرکت به سمت مشتری مداری و رضایت مشتریان می گردد.
اهمیت استاندارد ISO 10004
صنایع و بنگاه های اقتصادی با بالاترین سرمایه گذاری ها اگر به رضایت مندی مشتریان ( ISO 10004 ) توجه نکنند محکوم به شکست خواهند بود. حرکت بدون در نظر گرفتن نظر مشتریان نسبت به تولیدات یا خدمات شرکت ها حرکتی در تاریکی و بدون برنامه ریزی و چشم اندازی روشن خواهد بود.
بالاترین سطح کنترل کیفیت تولیدات و خدمات در هنگامی است که مشتری اقدام به استفاده از محصول یا خدمات یک مجموعه می نماید، استاندارد ISO 10004 برای حصول به رضایت مندی مشتریان شرکت ها و سازمان ها را یاری می دهد.
تاثیر استاندارد ISO 10004 با ذکر یک مثال
موضوع بسیار مهم و اهمیت استفاده از ISO 10004 اینست که تنها ۴% از مشتریان در صورت نارضایتی موضوع را مطرح می کنند و ۹۶% مابقی بدون طرح شکایت اقدام به ترک سازمان بدون طرح شکایت می کنند و همین شاکیان خاموش بر اساس تحقیقات انجام شده با ۱۰ مشتری بالقوه دیگر در مورد ضعف تولیدات و خدمات شما صحبت می کنند.
به عنوان مثال اگر ۲۰ شکایت داشته باشیم یعنی ۴۸۰ نفر ناراضی وجود دارد که این جمعیت ۵۰۰ نفره ناراضی با ۵۰۰۰ نفر دیگر در مورد ضعف تولیدات و خدمات ما صحبت خواهند کرد که این وضعیت بسیار به وضعیت شرکت ها آسیب خواهد زد
بدون آنکه چیزی آشکارا رخ دهد وظیفه ایزو ۱۰۰۰۴ و ایزو ۱۰۰۰۲ اینست که از رخ دادن این اتفاقات جلوگیری کند.
دامنه کاربرد استاندارد ISO 10004
بنگاه های اقتصادی اعم از شرکت ها، سازمان ها و اصناف هنگامی که گواهینامه ISO 10004 را دریافت می کنند به مشتریان این پیام را منتقل می کنند که نظرات و رضایت مندی مشتریان برای آن ها مهم می باشد این استاندارد در کنار ایزو ۱۰۰۰۲ به صورت تخصصی بر روی مشتری متمرکز می شوند.
اخذ استانداردهای پاییه نظیر ایزو ۹۰۰۱ یا سیستم مدیریت یکپارچه پیش از اخذ این استانداردها توصیه می گردد.
ISO 10004 اصولی در تعریف و اجرای فرایند هایی در کنترل و اندازه گیری رضایتمندی مشتری فراهم می آورد و بدون در نظر گرفتن اندازه، نوع یا محصول ارائه شده سازمان بکار می رود. توجه ISO 10004 بر مشتریان خارج از سازمان است و بدین جهت نیازمند استانداردی جهت بررسی در جهت کاهش این شکایات و افزایش رضایتمندی مشتریان هستیم.
استاندارد ISO 10004 برای تمامی موسسات، شرکت ها، اصناف، سازمان ها اعم از تجاری و غیر تجاری و حتی در تجارت الکترونیک که به دنبال رضایت مشتریان خود می باشند کاربرد داشته و موجبات توجه هر چه بیشتر به مشتریان در کنار رشد سازمان را فراهم می آورد.
مفهوم رضایت مشتری
رضایت مشتری به معنای درک مشتری از میزان برآورده شدن نیازهای او است. رضایت مشتری با شکاف بین انتظارات مشتری و درک مشتری از محصول تعیین میشود.
انتظارات مشتری همانطور که توسط سازمان درک میشود، پایه اولیه تولیدات آینده را ارائه میدهد. مهم است که بین دیدگاه سازمان نسبت به کیفیت محصول و درک مشتری از محصول تمایز قائل شویم؛ زیرا این مسئله است که بر رضایت مشتری تاثیرگزار است.
کدام شرکتها میتوانند از گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۴ استفاده کنند؟
ISO 10004 تمام سازمانها در هر اندازه و صنعتی را هدف قرار داده است. از مزایای بیشمار اجرای این استاندارد میتوان به رفع شکایات، رضایت مشتری، مشتری مداری، تشویق پرسنل در بهبود روابط با مشتریان و … اشاره کرد.
این استاندارد را برای استفاده سازمانها صرفنظر از نوع، اندازه یا محصول ارائه شده در نظر گرفتهاند تا بر مشتریان سازمان تمرکز کند.
مزایای اجرای ISO ۱۰۰۰۴
اخذ و پیادهسازی ایزو ۱۰۰۰۴ مزایایی را برای سازمان شما به همراه میآورد:
- کسب اطلاعات در مورد انتظارات جدید
- حلوفصل شکایات در جهت رضایت مشتری و سازمان
- شناسایی روندها و ازبینبردن علل شکایات
- شهرت برند
- پیشرفت متداوم کارایی فرایند
- افزایش فروش و سودآوری
- رویکرد مشتریمداری برای حلوفصل شکایات
- مبنایی برای بررسی و تحلیل مستمر حفظ مشتری
هدف از اخذ ISO 10004
این استاندارد اصول کلیدی را برای پیادهسازی و حفظ فرایندهای نظارت و اندازهگیری مؤثر برای رضایت مشتری مشخص میکند که عبارتاند از:
- حصول اطمینان از ظرفیت مؤثر برای مدیریت فرایندهای نظارت و اندازهگیری
- شفافیت فرایندهای نظارت و اندازهگیری
- قابلیت دسترسی برای تمامی علاقهمندان
- ارائه جدول زمانی برای نظارت و سنجش رضایت مشتری
- درک و تداوم نظارت و اندازهگیری
- حصول اطمینان از رویکرد مشتریمداری
- پاسخگویی به نتایج پایش و اندازهگیری
- یکپارچگی و محرمانه بودن اطلاعات
ارتباطات ISO 10004 با سایر استانداردهای بینالمللی
بنگاههای اقتصادی اعم از شرکتها، سازمانها و اصناف هنگامی که گواهینامه ایزو ۱۰۰۰۴ را دریافت میکنند به مشتریان این پیام را منتقل میکنند که نظرات و رضایتمندی مشتریان برای آنها مهم است. این استاندارد در کنار ایزو ۱۰۰۰۲ بهصورت تخصصی بر روی مشتری تمرکز میکند.
اخذ استانداردهای پایه نظیر ایزو ۹۰۰۱ یا سیستم مدیریت یکپارچه MIS نیز پیش از اخذ این استانداردها توصیه میگردد.
ارتباط بین ایزو ۱۰۰۰۴ و ایزو ۹۰۰۱
این استاندارد با ISO 9001 سازگار است چرا که یکی از مهمترین بندهای ایزو ۹۰۰۱ به وضعیت رضایتمندی مشتری اشاره میکند.
ISO 10004 با حلوفصل شکایات به طور مؤثر و کارآمد میتواند به حفظ رضایت و وفاداری مشتری کمک کند. مثلاً فرایند رسیدگی به شکایت مشتری یکی از راههای سنجش رضایتمندی مشتری است و از جمله شاخصهای غیرمستقیم فرایند رضایتمندی مشتری است.
ارتباط بین ایزو ۱۰۰۰۴ با سری ایزو ۱۰۰۰۰
این استاندارد که در دسته استانداردهای کنترل کیفیت قرار دارد با ISO 10001، ISO 10002 و ISO 10003 سازگار است و همخوانی دارد. این چهار سند را میتوان به طور مستقل و یا در ارتباط با یکدیگر استفاده کرد. در هنگام استفاده همزمان، این استانداردها به بخشی از یک چارچوب گسترده و یکپارچه جهت افزایش رضایت مشتری از طریق کدهای رفتاری، رسیدگی شکایات، حل اختلاف و نظارت و اندازهگیری رضایت مشتری تبدیل میشوند.
چرخه عمر
ISO 10004 بهصورت کلی در سال ۲۰۰۴ تدوین شد و در سال ۲۰۱۲ مورد ویرایش قرار گرفت. نهایتا در سال ۲۰۱۸ تغییرات قابلتوجهی بر روی این استاندارد نسبت به نسخه قبلی آن صورت گرفت.
ISO 10002 استانداردسیستم رسیدگی به شکایات مشتری
استاندارد ISO 10002 چیست؟
جهت اخذ ایزو ۱۰۰۰۲ ( دریافت ایزو ۱۰۰۰۲ – صدور ایزو ۱۰۰۰۲ ) شرکت مهندسی هرمس آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
استاندارد ISO 10002 درمورد توجه به شکایات مشتریان بوده و شکایات مشتریان رامنابع اطلاعاتی مفید و رایگانی میداند که در صورت فراهم شدن امکان بروز این اطلاعات و مطرح کردن شکایات، مشتریان اطلاعاتشان را براحتی در اختیار سازمان قرار میدهند. این استاندارد بیان میکند، مدیریت صحیح شکایات مشتریان علاوه بر اینکه مسبب کسب اطلاع ازمشکلات سازمان است، همچنین باعث ایجاد وفاداری و پایبندی مشتریان و در نهایت رضایتمندی آنها نیز میشود. مشتریان اگر بدانند که طرح نارضایتیشان مورد توجه قرارگرفته و پس از پیگیری رفع مشکل، از بروز مجدد مشکل جلوگیری شده و گامی در جهت بهبود عملکرد سازمان برداشته شده ، مشتری وفادار سازمان خواهند شد.
کاربرد استاندارد ISO 10002
درنگرش جدید مدیریتی نیز نگهداری مشتریان وفادار با ارزشتر از بدست آوردن مشتریان جدید است. استاندارد ISO 10002 علاوه بر اینکه راه و روشی برای ثبت شکایات مشتریان ارائه میدهد به پیگیری و ارزیابی و تجزیه و تحلیل شکایات مشتریان می پردازد. چون هدف اصلی دریافت شکایات مشتریان کسب اطلاع از مشکلات عملکردی سازمان و تلاش در جهت بهبود عملکرد سازمان است.
با اجرای این استاندارد سازمان هنگامی که شکایتی را از مشتری دریافت می کند این شکایات می تواند فرصت های زیادی را برای بهبود در محصولات و فرایندها در اختیار سازمان قرار دهد و در صورتیکه فرآیند رسیدگی به شکایات به درستی انجام شود، اعتبار و شهرت سازمان نیز خواهد سازمان دولتی یا خصوصی و یا کوچک و بزرگ باشد خواهد شد.
همخوانی استاندارد ISO 10002 با سایر استانداردهای بین المللی
استاندارد ISO 10002 و استانداردهای بین المللی مشابه نظیر ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۰۰۰۴ به دلیل داشتن رویکرد نظام مند و یکسان با شکایات می تواند به راحتی مورد استفاده سازمان ها قرار بگیرد. فرآیند رسیدگی به شکایات برای سازمان هایی که محصولات یا خدماتی را ارائه می کنند، این استاندارد می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
به شرکت ها و بنگاه های تجاری و اقتصادی توصیه می گردد در کنار سیستم هایی همچون سیستم مدیریت یکپارچه IMS ، حتما از استانداردهایی نظیر ISO 10002 و ایزو ۱۰۰۰۴ که تمرکز جدی بر روی رضایت مشتری دارند استفاده گردد.
آخرین ورژن ارائه شده این استاندارد نسخه ۲۰۱۴ با عنوان ISO 10002:2014 بوده که ایزو سیستم آماده مشاوره و صدور گواهینامه ISO 10002 می باشد.
اخذ ایزو ۱۰۰۰۲ – صدور ایزو ۱۰۰۰۲ – دریافت ایزو ۱۰۰۰۲
جهت اخذ ایزو ۱۰۰۰۲ ( دریافت ایزو ۱۰۰۰۲ – صدور ایزو ۱۰۰۰۲ ) می توانید از طریق ایزوسیستم اقدام نمایید. ایزوسیستم برترین مرکز جهت اخذ ایزو ۱۰۰۰۲ ( دریافت ایزو ۱۰۰۰۲ – صدور ایزو ۱۰۰۰۲ ) در کشور با مجوز رسمی سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
برای اخذ ایزو ۱۰۰۰۲ ( دریافت ایزو ۱۰۰۰۲ – صدور ایزو ۱۰۰۰۲ ) از طریق لینک درخواست گواهینامه در همین صفحه اقدام نمایید همچنین می توانید از طریق این لینک درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید.
بررسی اجمالی
وقتی شکایات مشتریان را به طور موثر مدیریت کنید، شانس بیشتری برای برآورده کردن انتظارات آنها خواهید داشت و میتوانید شکایات مشتری را به رضایت تبدیل کنید؛ بهویژه زمانی که به شکایات بهعنوان فرصتی برای بهبود کاری که انجام میدهید و نحوه انجام آن نگاه کنید.
ایزو ۱۰۰۰۲ میتواند به شما کمک کند تا با هر اندازه یا ماهیت کسبوکارتان به این هدف برسید. سیستم مدیریت شکایات مشتری یک نیاز اساسی اما ضروری برای هر کسبوکاری است؛ به ویژه مشاغلی که میخواهند موفق و معتبر شوند.
ایزو ۱۰۰۰۲ چگونه به ما کمک میکند؟
ISO 10002 راهنماییهایی در مورد فرایند رسیدگی به شکایات برای مشتریان خارجی ارائه میدهد و به موارد زیر میپردازد:
- بهبود رضایت مشتری با ایجاد محیطی متمرکز بر آنها
- حلوفصل هر گونه شکایت دریافتی و افزایش توانایی سازمان برای بهبود محصول و خدمات
- تعهد مدیریت از طریق کسب و استقرار کافی منابع، از جمله آموزش پرسنل
- شناخت و رسیدگی به نیازها و انتظارات شاکیان
- ارائه یک فرایند شکایت باز، موثر و با استفاده آسان
- تجزیهوتحلیل و ارزیابی شکایات به منظور بهبود کیفیت محصول و خدمات مشتری
- ممیزی فرایند رسیدگی به شکایات
- بررسی اثربخشی و کارایی فرایند رسیدگی به شکایات
مزایای اخذ ISO 10002
اخذ این استاندارد و نظارت بر پیادهسازی مؤثر آن، مزایای زیر را برای شما به همراه میآورد:
- دستیابی به کارایی عملیاتی برای شناسایی روندها و علل شکایات با اتخاذ رویکرد مشتریمداری
- برطرفکردن شکایات مشتری به طور مؤثر
- ادغام با ایزو ۹۰۰۱ برای بهبود کارایی کلی روند
- نظارت بر رسیدگی به شکایات و بهبود مستمر
- ایجاد فرصتهای آموزشی جدید خدمات مشتری به کارکنان
نکات مهم برای پیادهسازی ISO 10002
برای بهرهمندی از مزایای این استاندارد باید آن را به طور جامع پیادهسازی کنیم و به طور مستمر بر آن نظارت کنیم. برای پیادهسازی بهتر این استاندارد نکات زیر را در نظر بگیرید:
- از مدیریت ارشد تعهد و حمایت دریافت کنید.
- کل تجارت را با ارتباطات داخلی خوب درگیر کنید.
- فرایندهای مدیریت موجود را با الزامات ISO 10002 مقایسه کنید.
- بازخورد مشتری را در مورد مدیریت شکایات فعلی دریافت کنید.
- یک تیم پیادهسازی ایجاد کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
- نقشها، مسئولیتها و مقیاسهای زمانی را ترسیم کرده و به اشتراک بگذارید.
- اصول سیستمهای مدیریت را با کسبوکار خود تطبیق دهید.
- کارکنان را برای درک و استفاده از سیستم مدیریت آموزش دهید.
- استاندارد خود را به طور مرتب بهبود دهید تا مطمئن شوید که موثر باقی میماند.
استانداردهای مرتبط با ISO 10002
مجموعهای از استانداردهای بینالمللی که برای بهبود رضایت مشتری اختصاص داده شدهاند، بهتازگی بهروز شدهاند تا اطمینان حاصل شود که این استانداردها در راستای پیشبرد اهداف کارایی لازم را دارند. به همین منظور باید جهت کنترل کیفیت مطلوب، اصول ISO 9001 را منعکس کنند.
نحوه دریافت گواهینامه ISO 10002
سازمانی که برای اخذ ایزو به آن مراجعه میکنید وظیفه دارد تا در روند مراحل زیر شما را همراهی کند:
تجزیهوتحلیل انطباق الزامات
این استاندارد یک سرویس اختیاری است که در آن نگاهی دقیقتر به سیستم مدیریت شکایات موجود شما میشود و با الزامات مطابقت داده میشود. این به شناسایی مناطقی که نیاز به کار بیشتری دارند قبل از انجام ارزیابی رسمی کمک میکند و در وقت و هزینه شما صرفهجویی میکند.
ارزیابی رسمی
ارزیابی در دو مرحله اتفاق میافتد. ابتدا آمادگی سازمان شما را برای ارزیابی یا بررسی اینکه آیا رویههای ایزو ۱۰۰۰۲ توسعه داده شدهاند یا خیر بررسی میکنند. جزئیات یافتهها را با شما در میان میگذارند تا اگر شکافهایی پیدا شده، بتوانید آنها را برطرف کنید. اگر همه الزامات وجود داشته باشد، سپس اجرای رویهها و کنترلها را در سازمان شما ارزیابی میکنند تا مطمئن شوند که آنها مطابق با نیاز برای صدور گواهینامه کارآمد هستند.
صدور گواهینامه
پس از گذراندن ارزیابی رسمی، گواهینامهای را دریافت خواهید کرد که سه سال اعتبار دارد. پس از اخذ مرتباً از سازمان شما بازدید میکنند تا مطمئن شوند که سیستم شما نهتنها با اصول استاندارد مطابقت دارد، بلکه به طور مداوم بهبود مییابد.
سیستمهای خود را یکپارچه کنید
ایزو ۱۰۰۰۲ به عنوان یک سیستم مدیریت واحد در کسبوکار شما خواهد بود. این استاندارد همچنین میتواند با سایر سیستمهای مدیریتی که الزامات مشابهی دارند، به ویژه مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱، ادغام شود. شما میتوانید از دانش این استاندارد برای توسعه مدیریت کیفیت در کسبوکار استفاده کنید.
ویژگیهای ISO 10002
اخذ این گواهینامه سیستم مدیریت شکایات با کیفیت و قابل اعتمادی را به سازمان شما ارائه میدهد که شامل ویژگیهای زیر است:
- دید
- دسترسی
- پاسخگویی
- عینیت
- محرمانه بودن
- رویکرد مشتری مدار
- مسئولیت
- پیشرفت متداوم
چرخه عمر ISO 10002
نسخه سوم این استاندارد از نظر فنی بازنگری و جایگزین ورژن ISO 10002:2014 شد. تغییرات اصلی در مقایسه با نسخه قبلی به شرح زیر است:
- تراز با ISO 9000:2015
- تراز با ISO 9001:2015
- تراز بهبودیافته با ISO 10001،ISO 10003 و ISO 10004
ISO 21001 (استاندارد ایزو مدیریت مراکز آموزشی)
ISO21001
استاندارد ISO21001 الزامات سیستم های مدیریتی برای سازمان های آموزشی را مشخص می کند. تمام الزامات این استاندارد عمومی هستند.
بیش از ۱۰ سال پیش، سازمان جهانی استانداردسازی تصمیم گرفت تا یک استاندارد مدیریتی خاص برای سازمان های آموزشی تدوین و منتشر کند.
در سال ۲۰۱۸ ، برای اولین بار ISO 21001: 2018 منتشر شد و این استاندارد هم اکنون جایگزین استاندارد قبلی مرنبط با موضوع آموزش یعنی ISO 29990: 2010 گردید.
این استاندارد می تواند به جز سازمان های آموزشی در سازمان های دیگری نیز اجرایی شود که کسب و کار اصلی آنها آموزش نیست مثلا بخش آموزش کارکنان یک شرکت. همچنین فقط برای سازمان هایی کاربرد ندارد که محصولات آموزشی تولید می کنند.
:2018 ISO21001
یک استاندارد مدیریتی است و هدف از ارائه آن برای بهبود کیفیت آموزش در سازمان های آموزشی است. به طور کلی، سند این استاندارد یک ابزار مدیریت مشترک برای سازمان های ارائه محصولات و خدمات آموزشی است که قادر به برآورده شدن الزامات مورد انتظار از زبان آموزان و سایر ذینفعان یا احزاب مرتبط است. این استاندارد از مهد کودک تا آموزش عالی، و همچنین مراکز آموزش حرفه ای و خدمات آموزش الکترونیکی و … کاربرد دارد.
ISO21001 متمرکز بر تعاملات ویژه بین یک سازمان آموزشی، یادگیرنده، مشتریان و سایر اشخاص مورد علاقه است و الزامات سیستم مدیریت آموزشی سازمان (EOMS) را مشخص می کند وقتی که سازمان:
– نیاز به نشان دادن توانایی خود را برای ارائه، اشتراک گذاشتن و تسهیل فرایند آموزش مطابق با الزامات قانونی و قابل اجرا داشته باشد.
– هدف افزایش رضایت دانش آموختگان، مشتریان و پرسنل از طریق استفاده موثر از سیستم مدیریت آموزشی سازمان EOMS از جمله فرآیندهای بهبود سیستم باشد.
این استاندارد تقریبا مانند دیگر استانداردهای سیستم مدیریت ایزو، چرخه Plan-Do-Check-Act (PDCA) را به کار می گیرد، که سازمان ها را قادر می سازد تا با تأکید بر مسئولیت رهبری و مسئولیت اجتماعی زمینه خود را درک کنند.
چرا ISO21001 اهمیت دارد؟
امروزه سازمانهای آموزشی در راستای بهبود مستمر در ارائه خدمات، نیاز مبرم به شناسایی سطح پاسخگویی خود به الزامات فراگیران و سایر مشتریان دارند. استاندارد ایزو ۲۱۰۰۱ بر تعامل بین سازمان آموزشی، فراگیران و سایر مشتریان متمرکز است.
در این راستا، ارتباط سنتی مشتری- تامینکننده در سازمانهای آموزشی به همکاری مشارکتی میان این سازمانها و فراگیران تبدیل شده است. صنعت آموزش با بسیاری از صنایع متفاوت است چرا که فرآیند آموزشی موفق، ممکن است احتمال موفقیت فراگیران را افزایش دهد اما چنین نتیجه ای را تضمین نمیکند. این استاندارد راهنمایی برای ارائه خدمات با کیفیت بالا در فضای پرچالش جدید مختص سازمانهای آموزشی میباشد.
هدف ISO21001
هدف این استاندارد کمک به مؤسسات آموزشی برای بهبود کیفیت با گنجاندن این مفاهیم و اهداف در روشهای است. ایزو ۲۱۰۰۱ همچنین تشخیص میدهد که فناوری در حال متحول کردن هر جنبهای از سیستم آموزشی است، از ساده کردن تکالیف خانه تا ارائه پشتیبانی شخصیتر به دانشآموزان با نیازهای ویژه.
مزایا
مزایای بالقوه پیادهسازی یک سیستم مدیریت برای سازمانهای آموزشی (EOMS) بر اساس این سند عبارتند از:
- همسویی بهتر اهداف و فعالیتها با خطمشی (از جمله ماموریت و چشم انداز)؛
- افزایش مسئولیت اجتماعی با ارائه آموزش با کیفیت فراگیر و عادلانه برای همه؛
- یادگیری شخصیتر و پاسخدهی مؤثر به همه فراگیران و بهویژه فراگیران با نیازهای آموزشی ویژه؛
- فرایندهای سازگار و ابزارهای ارزیابی برای نشاندادن و افزایش اثربخشی و کارایی؛
- افزایش اعتبار سازمان؛
- وسیلهای که سازمانهای آموزشی را قادر میسازد تعهد خود را به شیوههای مدیریت آموزشی مؤثر نشان دهند؛
- هماهنگ سازی استانداردهای منطقهای، ملی، باز، اختصاصی و سایر استانداردها در چارچوب بینالمللی؛
- تحریک تعالی و نوآوری.
رابطه بین ISO21001 و سایر استانداردهای بینالمللی
ISO21001 یک استاندارد سیستم مدیریت مستقل است که با ایزو ۹۰۰۱ همراستا شده است. بر روی سیستمهای مدیریت سازمانهای آموزشی و همچنین تأثیر آنها بر دانشآموزان و سایر افراد ذینفع مرتبط تمرکز دارد. این سند میتواند در کنار استانداردهای منطقهای، ملی، باز، اختصاصی و سایر استانداردها یا اسناد مرتبط اجرا شود.
این سند با الزامات ISO برای استانداردهای سیستم مدیریت مطابقت دارد. این الزامات شامل ساختار سطح بالا، متن اصلی یکسان و اصطلاحات رایج با تعاریف اصلی است که برای استفاده کاربرانی که چندین استاندارد سیستم مدیریت ISO را پیادهسازی میکنند، طراحی شدهاند.
تفاوت بین ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۲۱۰۰۱ چیست؟
تفاوت اصلی بین این دو استاندارد این است که ISO 9001:2015 بر رضایت مشتری تمرکز دارد در حالی که ISO 21001:2018 بر رضایت یادگیرندگان و سایر ذینفعان (دولت، بازار کار، والدین و سرپرستان) تمرکز دارد.
فرایند صدور گواهینامه ایزو ۲۱۰۰۱
قبل از اینکه بتوانید فرایند صدور گواهینامه را آغاز کنید، سازمان شما باید ارزیابی سیستمهای مدیریت سازمانهای آموزشی را بر اساس الزامات ایزو ۲۱۰۰۱ اجرا کند. تمام مراحل این فرایند باید به طور کامل مستند باشد و برای صدور گواهینامه، مراحل زیر طی میشود:
- ممیزی اسناد: اسناد و سوابق شرکت شما ارزیابی میشود.
- ممیزی در محل: کارشناسان مطابقت فعالیتهای شما را با الزامات استاندارد بررسی میکنند.
- بهبود: سازمان شما اقداماتی را برای اصلاح هرگونه عدم انطباق شناسایی شده اجرا میکند.
- صدور گواهینامه: گواهینامه برای شما صادر میشود.
- ممیزی نظارتی: یک ممیزی سالانه برای حفظ اعتبار گواهینامه انجام میشود.
ویژگیهای ایزو ۲۱۰۰۱
- این استاندارد بر روی سیستمهای مدیریت سازمانهای آموزشی، زبانآموزان و سایر افراد ذینفع تمرکز دارد.
- میتوان آن را همراه با سایر استانداردها پیادهسازی کرد.
- این استاندارد برای هر سازمانی که از برنامه درسی برای توسعه شایستگی استفاده میکند کاربرد دارد.
- استانداردسازی و اولویتبندی سیستم مدیریت آموزش را هدف قرار میدهد.
- در نظر دارد به ارائهدهندگان آموزشی کمک کند تا نیازهای دانش آموزان را برآورده کنند.
- با بهبود فرایندهای آموزشی، مشخصات زبانآموزان خود را افزایش دهند.
بندهای ISO 21001:2018 چیست؟
در ادامه با بندهای مختلف این استاندارد و زیرمجموعههای هر بخش آشنا میشویم:
۱– زمینه سازمان
- درک چالشهای خارجی و داخلی، رقابت، شرایط بازار، عوامل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و محیطی.
- اعلام بیانیه ماموریت یا چشم انداز از طریق اطلاعات مستند
- درک نیازها و انتظارات افراد علاقهمند
۲– رهبری
- اطمینان از در دسترس بودن منابع
- توسعه برنامه استراتژیک برای سازمان
- توجه به اصول مسئولیت اجتماعی
۳– خط مشی
- اعلام حمایت و تعهد خود نسبت به بهبود مستمر با انجام مسئولیت اجتماعی
- ابلاغ، درک و اعمال خط مشی در داخل سازمان
- ابلاغ نقش، مسئولیتها و اختیارات
۴– برنامهریزی
- تعیین تمام مسائل، الزامات و فرصتهای داخلی و خارجی
- نظارت و اطلاع رسانی مستمر و بهروز
- نعیین منابع مورد نیاز و چگونگی ارزیابی نتایج
۵– پشتیبانی
- منابع انسانی شامل داوطلبان آموزشی و مشارکت کنندگان در سازمان
- تسهیلات شامل ساختمانها، سخت افزار، نرم افزار، ابزارهای کمکی، منابع یادگیری و …
- ابتکارات توانمندسازی اساتید شامل شرکت در کنفرانسها، مطالعات عالی، آموزشهای ویژه و …
۶– ارتباطات
- خطمشی سازمان و برنامه استراتژیک.
- طراحی، توسعه و ارائه برنامه درسی.
- استعلام، درخواستها، دفترچهها، گزارشهای سالانه و …
- دادههای عملکرد دانشآموزان، نتایج و شکایات.
- استفاده از رسانههای اجتماعی به عنوان یک منبع ارتباطی
۷– عمل
- پاسخگویی به تقاضاها و تحولات بین المللی
- طراحی و توسعه برنامه درسی مبتنی بر شواهد و دانش آموز محور
- بررسیها و تعادلهای دورهای برای اطمینان از برآورده شدن نتایج مورد نظر
- بازخورد و ارزیابی در مورد فرایند یادگیری به صورت دورهای
۸– سنجش عملکرد
- ابلاغ روشهای رسیدگی به شکایات و تجدیدنظرها به کلیه اشخاص ذینفع
- جمعآوری و تجزیهوتحلیل بازخورد از همه طرفهای ذینفع
- شناسایی حسابرسی داخلی و ممیزی آزادانه و منصفانه
- برگزاری جلسات بازنگری مدیریت در فواصل زمانی برنامهریزی شده
۹– بهبود
- اصلاح عدم انطباق بدون تأخیر در بررسی
- حصول اطمینان از اثربخشی اقدامات اصلاحی انجام شده
- تجزیهوتحلیل نتایج، کلاسهای اصلاحی، بازبینی مدیریت، ممیزیهای داخلی و …
چرخه عمر ISO21001
ISO 21001 در سال ۲۰۱۸ توسط کمیته پروژه PC/288 (سیستمهای مدیریت سازمانهای آموزشی) منتشر و جایگزین ایزو ۲۹۹۹۰ (مدیریت کیفیت آموزش) شد.
ISO 13485 سیستم مدیریت کیفیت تجهیزات پزشکی
استاندارد ISO 13485 چیست؟
جهت اخذ گواهینامه ایزو ۱۳۴۸۵ ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد. ( دریافت ایزو ۱۳۴۸۵ – صدور ایزو ۱۳۴۸۵ – گرفتن ایزو ۱۳۴۸۵ – اخذ ایزو ۱۳۴۸۵ )
استاندارد و گواهینامه ISO 13485 استانداردی تخصصی ویژه ی شرکت های تولید کننده تجهیزات و ابزار های پزشکی و جراحی است.
شرکت هایی که موفق به دریافت این گواهینامه می شوند بیانگر این هستند که الزامات کیفی مورد تایید سازمان بین المللی ایزو را در تولید محصولات پزشکی خود رعایت کرده اند.
کلیه ی محصولات تولیدی مرتبط با پزشکی از مواد مصرفی مانند نخ بخیه و بانداژ تا دستگاه های پزشکی می توانند با رعایت الزامات استاندارد ISO 13485 گواهینامه این استاندارد را دریافت نمایند.
اهمیت دریافت گواهینامه ISO 13485در صنایع پزشکی
گواهینامه ایزو ۱۳۴۸۵ (سیستم مدیریت کیفیت در تجهیزات پزشکی) تمرکز بر یک سیستم مدیریت کیفیت در طراحی، توسعه، تولید، مونتاژ، خدمات پس از فروش و توزیع انواع تجهیزات پزشکی را ایفا نموده و فرایند اخذ نشان CE صادرات به اروپا را آسان می سازند.
محصولاتی که موفق به دریافت گواهینامه ISO 13485و نشان CE می گردند امکان صادرات به حوزه اروپا را خواهند یافت.
در حال حاضر اداره کل تجهیزات پزشکی ایران اقدام به تعیین تعداد محدودی شرکت مورد تایید نموده است که ایزو سیستم نیز با برخی از این مراکز طرف قرارداد می باشد.
لذا در صورت تمایل می توانید گواهینامه ISO 13485و نشان CE مورد تایید اداره کل تجهیزات پزشکی را از طریق مجموعه ایزو سیستم دریافت نمایید.
هدف از پیاده سازی و اخذ گواهینامه ISO 13485
هدف از پیاده سازی و اجرای استاندارد ISO 13485 ایجاد هماهنگی در الزامات و اجرای قوانین و مقررات مدیریت کیفیت ویژه صنایع تجهیزات پزشکی می باشد.
بکارگیری ISO 9001 و ISO 13485
این استاندارد در کنار استاندارد ایزو ۹۰۰۱ (سیستم مدیریت کیفیت) یا سیستم مدیریت یکپارچه IMS بسیار کامل کننده بوده و تعالی شرکت های تولید کننده تجیزات پزشکی را همراه خواهد داشت.
برخلاف ISO 13485 در استاندارد بین المللی ISO 13485 تاکید بر بهبود مستمر و رضایت مندی مشتری حذف شده و به جای آن بر مواردی مانند انطباق با نیازهای مشتری، مدیریت ریسک و حفظ و نگهداری فرایند های موثر مثل فرایند های خاصی چون طراحی ایمن، تولید و توزیع تجهیزات پزشکی تاکید گردیده است.
گواهینامه ISO 13485 برای ایجاد سیستم مدیریتی منطبق با الزامات مشتریان و به ویژه قوانین جهانی مفید می باشد.
البته لازم به ذکر است که علا رغم تفاوت های ذکر شده میان ISO 9001 و ISO 13485 ، ماهیت این دو استاندارد بر اساس چرخه دمینگ و مبتی بر فرایند می باشد.
ISO 13485 و نشان CE
ISO 13485 بهترین مدل پذیرفتهشده بینالمللی است که یک سازمان تجهیزات پزشکی میتواند برای کمک به نشاندادن انطباق با قوانین و مقررات صنعت تجهیزات پزشکی اجرا کند. این ایزو یک استاندارد QMS است که بهعنوان پایه علامتگذاری CE تجهیزات پزشکی تحت دستورالعملها و مقررات اروپایی بریتانیا پذیرفته شده است.
مزایای دریافت گواهینامه ISO 13485 چیست؟
سازمانهای با عملکرد بالا انتظار دارند ممیزی ISO 13485 کامل، شایسته، مرتبط و چالشبرانگیز باشد. حسابرسی موثر مزایای قابلتوجهی را برای تولیدکننده فراهم میکند. خروجیهای سودمند یک حسابرسی موثر عبارتند از:
- بازخورد معنادار در مورد اثربخشی کیفیت
- سیستم مدیریت
- اعتماد به رعایت مقررات
- شناسایی مناطقی که نیاز به توجه دارند
- تشخیص مناطق عدم انطباق و خطر
- دریافت گواهی ارزشمند و شناخته شده
ارتباط ISO 13485 با ISO 9001
الزامات استاندارد ISO 13485:2016 با نسخه ISO 9001:2008 مطابقت دارد. ISO 9001 یک استاندارد بینالمللی شناختهشده برای سیستمهای مدیریت کیفیت (QMS) است که توسط ISO (سازمان بین المللی استانداردسازی) منتشر شده است.
الزامات این استاندارد در سراسر جهان به عنوان مبنای قابل قبولی برای اجرای QMS شناخته شده است. اگرچه استاندارد ISO 13485:2016 پس از بهروزرسانی اصلی ISO 9001:2015 منتشر شد، اما با آن مطابقت ندارد زیرا آخرین تغییرات ISO 9001:2015 برای وسایل پزشکی ضروری نیست.
تفاوت بین ISO 9001 و ISO 13485 چیست؟
اگرچه ایزو ۱۳۴۸۵ یک استاندارد مستقل است، اما همانطور که در بالا ذکر شد بر اساس ISO 9001:2008 تدوین شده است.
در حالی که ایزو ۹۰۰۱ یک استاندارد بینالمللی شناخته شده برای هر سازمانی و صنعتی است، ایزو ۱۳۴۸۵ شامل الزامات اضافی مخصوص شرکتهایی است که دستگاههای پزشکی را تولید میکنند.
الزامات ISO 13485 چیست؟
ISO 13485:2016 الزامات یک سیستم مدیریت کیفیت را برای تولید تجهیزات پزشکی و خدمات مرتبط که به طور مداوم الزامات نظارتی مشتری را برآورده کند، مشخص میکند. الزامات این استاندارد برای سازمانها، صرف نظر از اندازه و بدون توجه به نوع آنها، قابل اعمال است.
ساختار ISO 13485 به هشت بخش تقسیم میشود که سه بخش اول مقدماتی و پنج بخش آخر شامل الزامات اجباری برای سیستم مدیریت کیفیت است.
تفاوت بین ISO 13485 و EN ISO 13485 چیست؟
همانطور که در بالا ذکر شد، ISO 13485یک مجموعه استاندارد بینالمللی شناختهشده از الزامات است که توسط سازمان بینالمللی استاندارد (ISO) برای ایجاد یک سیستم مدیریت کیفیت در صنعت تجهیزات پزشکی صادر شده است.
استاندارد EN ISO 13485 یک استاندارد موازی است که به منظور ایجاد یک QMS در صنعت تجهیزات پزشکی برای استفاده در اتحادیه اروپا صادر شده است. الزامات این دو استاندارد یکسان است و کل استاندارد ISO 13485:2016 در سند EN ISO 13485:2016 گنجانده شده است.
با این حال، نسخه اروپایی استاندارد (EN ISO 13485) شامل چندین جدول ارزشمند است که الزامات ISO 13485:2016 را با سه دستورالعمل اتحادیه اروپا برای تجهیزات پزشکی همسو میکند.
ISO 13485
آخرین ویرایش ISO 13485 برای تجهیزات پزشکی، در مارس ۲۰۱۶ است. از جمله موارد اضافهشده به این بهروزرسانی عبارتاند از:
تمرکز بر ریسک، شفاف سازی مسئولیت های مدیریت، شفافسازی مسئولیتهای آموزشی، بهبود نیازمندیهای تسهیلات، همسویی بهتر طراحی و الزامات توسعه برای بسیاری از مقررات، تاکید بیشتر بر کنترل تامینکنندگان، الزامات رویههای ردیابی، اضافهشدن رسیدگی به شکایات، و افزایش الزامات پاکیزگی محصول.
ISO 15189 استاندارد مدیریت کیفیت آزمایشگاه های پزشکی
استاندارد ISO 15189 چیست ؟
استاندارد بین المللی و گواهینامه ISO 15189 استانداری تخصصی ویژه آزمایشگاه های طبی و پزشکی جهت مدیریت کیفیت و تایید صلاحیت این آزمایشگاه ها می باشد.
استاندارد ISO 15189بر مبنای دو استاندارد ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۷۰۲۵ نگاشته شده است.
هدف و دامنه کاربرد گواهینامه ISO 15189
هدف از نگارش استاندارد ISO 15189 مشخص کردن الزامات خاص برای کیفیت و احراز صلاحیت ویژه آزمایشگاه های پزشکی و طبی می باشد.
ISO 15189 توسط آزمایشگاه های پزشکی برای ایجاد و تکوین سیستم مدیریت کیفیت و ارزیابی صلاحیت خود کاربرد دارد.
همچنین به وسیله نهادهای تایید صلاحیت در تایید یا تشخیص صلاحیت آزمایشگاه های پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.
ISO 15189 بوسیله کمیته فنی سازمان بین المللی ISO تدوین شده و برای ارزیابی آزمایشگاه های پزشکی و سیستم های تشخیص طبی به کار می رود.
این استاندارد که بر اساس ایزو ۱۷۰۲۵ و ایزو ۹۰۰۱ نگاشته شده است الزاماتی برای صلاحیت و کیفیت، که خاص آزمایشگاه های پزشکی و طبی است را ارائه می دهد.
خدمات آزمایشگاه پزشکی در مراقبت از بیماران ضروری است و بنابراین باید به منظور برآوردن نیازهای تمام بیماران و کارکنان بالینی که مسئولیت مراقبت از بیماران را برعهده دارند، در دسترس باشند.
ضرورت استفاده و اجرای استاندارد و اخذ گواهینامه ISO 15189
ضرورت گواهینامه ISO 15189آنجا آشکار می گردد که با توجه به ارائه خدمات آزمایشگاه های پزشکی در حفظ رضایت و سلامت بیماران و یا کسانی که به هر نحو با این سیستم سر و کار دارند امری اجتناب ناپذیر است، لذا پرسنل هر کدام از این بخشها مسئولیت استفاده از این استانداردها به صورت تخصصی در جهت رفع نیازهای تمامی بیماران دارند.
این خدمات می بایست در دسترس کلیه مشتریان قرار داشته باشد. چنین خدمات شامل اولویت بندی نیازها ، آماده سازی بیمار، تشخیص هویت بیمار،جمع آوری نمونه ها ،انتقال ، ذخیره ، پردازش و آزمایش نمونه های کلینیکی تائید تفسیر گزارش و توصیه بعلاوه در نظر گرفته ایمنی و اخلاق در فعالیت های آزمایشگاه می باشند.
ویرایش استاندارد ISO 15189
در حال حاضر آخرین ویرایش منتشر شده ی استاندارد ISO 15189 در سال ۲۰۱۲ بوده که به صورت ISO 15189:2012 بیان می گردد.
پیش از این ویرایش های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۷ این استاندارد توسط سازمان بین المللی ایزو منتشر شده و اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران این نسخ را ترجمه و بومی سازی کرده بود.
شرکت مهندسی هرمس با تیمی مجرب و رزومه ای قابل استعلام آماده مشاوره و صدور آخرین ورژن گواهینامه ISO 15189 برای آزمایشگاه های پزشکی و طبی می باشد.
استاندارد ISO 15189 و ارتباط با سایر استانداردهای ایزو
دریافت گواهینامه ISO 15189 در کنار استانداردهای پایه ای مانند ایزو ۹۰۰۱ یا سیستم مدیریت یکپارچه IMS و همچنین استانداردهای مشتری مداری مانند ایزو ۱۰۰۰۴ و ایزو ۱۰۰۰۲ برای آزمایشگاه های پزشکی اکیدا توصیه می گردد زیرا در کنار تاثیرات مثبت ساختاری، در ذهن مشتریان نیز تصویری مطلوب از سازمان ایجاد خواهد کرد.
اخذ ایزو ۱۵۱۸۹ – صدور ایزو ۱۵۱۸۹ – دریافت ایزو ۱۵۱۸۹
جهت اخذ ایزو ۱۵۱۸۹ ( دریافت ایزو ۱۵۱۸۹ – صدور ایزو ۱۵۱۸۹ ) می توانید از طریق ایزوسیستم اقدام نمایید.
ایزوسیستم برترین مرکز جهت اخذ ایزو ۱۵۱۸۹ ( دریافت ایزو ۱۵۱۸۹ – صدور ایزو ۱۵۱۸۹ ) در کشور با مجوز رسمی سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
برای اخذ ایزو ۱۵۱۸۹ ( دریافت ایزو ۱۵۱۸۹ – صدور ایزو ۱۵۱۸۹ ) از طریق لینک درخواست گواهینامه در همین صفحه اقدام نمایید همچنین می توانید برای اخذ ایزو ۱۵۱۸۹ ( دریافت ایزو ۱۵۱۸۹ – صدور ایزو ۱۵۱۸۹ ) از طریق این لینک درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید.
بررسی اجمالی
همانطور که گفته شد ISO 15189:2012 یک استاندارد بینالمللی برای آزمایشگاههای پزشکی است. اعتبار این گواهینامه به آزمایشگاهها کمک میکند تا سیستمهای مدیریت کیفیت را توسعه دهند، شایستگی آنها را ارزیابی کرده و اطمینان حاصل کنند که مطابق با استانداردهای معتبر و قانونی عمل میکنند.
به عنوان بخشی از فرایند اعتباربخشی ایزو ۱۵۱۸۹، شما سندی ایجاد میکنید که توضیح میدهد آزمایشگاه شما چگونه میتواند برای مطابقت با هر یک از الزامات با یک استاندارد کیفیت بالا کار کند. این سند مفید به هر یک از اعضای تیم شما دستورالعملهایی را برای انجام وظایف مطابق با استانداردهای معتبر ISO ارائه میدهد.
اهمیت اخذ ISO 15189
ISO 15189 یک علامت اطمینان است که به آزمایشگاههای پزشکی اعطا میشود؛ اعتباری که ثابت میکند شما برای ارائه خدمات باکیفیت در تمام جنبههای عملیات خود متعهد هستید. صلاحیت در هر زمینهای بسیار مهم است؛ اما در حوزه پزشکی که جان بیمار به دلیل بیماری یا آسیب به خطر میافتد، حیاتی است.
با ۳۰۰۰۰۰ آزمایش انجام شده در هر روز کاری از سال و حدود ۹۵ درصد از مسیرهای بالینی مبتنی بر دسترسی بیماران به خدمات آسیبشناسی، واضح است که آزمایشگاههای پزشکی در قلب یک جامعه مدرن قرار دارند. دریافت گواهینامه سه جزء کلیدی یک آزمایشگاه را تأیید میکند: یکپارچگی، بی طرفی و صداقت شما.
چه کسی به ISO 15189 نیاز دارد؟
تستهای آزمایشگاهی در ارائه نتایج مراقبتهای بهداشتی مبتنی بر اطلاعات بسیار مهم است. نتایج این تستها در دنیایی که تصمیمها باید بر اساس حقایق، علم و دادهها انجام شود، بسیار مهم است. هر آزمایشگاه پزشکی که میخواهد نتایج مرتبط بالینی را ارائه دهد که بالاترین استانداردهای اخلاقی را برآورده میکند، باید گواهی ایزو ۱۵۱۸۹را دریافت کند.
آیا اخذ ISO 15189 اجباری است؟
گواهینامه ISO 15189 در هر حوزه قضایی اجباری نیست، اما ارزش بررسی مقررات محلی شما را دارد. با این وجود، اهمیت اعتبار آزمایشگاهی هرگز نباید نادیده گرفته شود، به خصوص زمانی که با سلامت عمومی سروکار دارید.
به عنوان بخشی از فرآیند اعتباربخشی خود، سازمان خود را با تمام الزامات قانونی پیچیده ای که یک آزمایشگاه پزشکی باید رعایت کند، به روز می کنید. با فرهنگ بهبود مستمر ISO، هر گونه تغییر در قانون یا مقررات به عنوان بخشی از تعهد مستمر شما به بهترین عملکرد اعمال خواهد شد.
مزایای اعتبار سنجی ISO 15189
دلایل زیادی برای اهمیت ISO 15189 وجود دارد. در ادامه برخی از مزایای بیشماری که این استاندارد برای آزمایشگاههای پزشکی ارائه میدهد، آورده شده است.
کاهش خطر
هنگامی که عملیات مجموعه خود را بر اساس بهترین استانداردها ساختار میدهید، سیستم شما دقیقتر خواهد بود. برنامهریزی و شناسایی هر گونه خطر بالقوه به کاهش گسترده آنها کمک میکند؛ به ویژه در آزمایشگاههایی که با اطلاعات حساس، تجهیزات پیچیده و مسائل مربوط به سلامت افراد سروکار دارند.
صرفهجویی در هزینه
با اطمینان از معتبر بودن نتایج، آزمایشگاه شما در هزینههای مرتبط با آزمایشمجدد صرفهجویی خواهد کرد. همچنین با افزایش کارایی شما، سایر اقدامات مرتبط با صرفهجویی هزینه در سراسر استاندارد اجرا خواهد شد.
بهبود روحیه تیم
این استاندارد برای کاهش اشتباهات کارکنان و سایر خطاهای قابل پیشگیری کار میکند. انگیزه کارکنان شما با نمایش عملکرد بهتر آنها و شناخت و ارتقای شایستگی فنی خود بهبود مییابد.
انطباق با قانون
ISO 15189 تضمین میکند که با اجرای قوانین و استانداردهای صنعتی در آزمایشگاه پزشکی، خدمات بالینی شما ایمن، قابلاعتماد و با ارزش هستند. در این صورت چالشهای قانونی کمتر محتمل خواهد بود و در صورت وقوع، میتوانید اطمینان حاصل کنید که چارچوب استاندارد از شما حمایت میکند.
پیشرفت متداوم
عملکرد به بهترین شیوهها تنها با اخذ گواهینامه ISO 15189 پایان نمییابد. با ادغام این چارچوب در هسته کاری که انجام میدهید، برنامههای اضافی را در طول زمان توسعه خواهید داد. این چارچوب به عنوان ابزاری برای اندازهگیری بهبود کیفیت و پشتیبانی مداوم از ثبات عمل میکند.
چرخه عمر ISO 15189
ISO 15189 توسط کمیته فنی ISO/TC ۲۱۲ آزمایشهای بالینی و سیستمهای آزمایش تشخیصی آزمایشگاهی تهیه شده است.
این نسخه از نظر فنی بازنگری و جایگزین ISO 15189:2012 و ISO 22870:2016 شده است. تغییرات اصلی به شرح زیر است:
- همراستایی با ISO/IEC 17025:2017 منجر به این شد که الزامات مدیریت در انتهای سند ظاهر شود
- الزامات برای تست نقطه مراقبت (POCT)، که قبلا در ISO 22870، گنجانده شده است
- تاکید بیشتر بر مدیریت ریسک
IWA1 استاندارد ایزو کیفیت مراکز بهداشتی و درمانی
استاندارد IWA1 چیست؟
جهت اخذ گواهینامه IWA1 ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد. ( دریافت ایزو IWA1 – صدور ایزو IWA1 – اخذ IWA1 – گرفتن IWA1 )
گواهینامه IWA1 جهت برآورده کردن الزامات سیستم مدیریت کیفیت در مراکز درمانی طراحی و تدوین شده است.
استاندارد و گواهینامه IWA1 رهنمودهایی کاربردی برای دستیابی به کیفیت در مراکز درمانی ارائه می دهد.
استاندارد IWA1 به شرکت ها و سازمان ها کمک می کند تا الگو برداری از سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ ، ویژگیهای این استاندارد کیفی را در سازمان ها و مراکز درمانی طراحی و اجرا نمایند.
دامنه کاربرد
گواهینامه IWA1 در کلیه سازمانها و مراکز مرتبط با ارائه خدمات درمانی که در زمینه مدیریت و ارائه خدمات و محصولات بهداشتی و درمانی فعالیت هستند کاربرد دارد.
دامنه کاربرد گواهینامه IWA1 شامل مراکز آموزشی و پژوهشی پزشکی، بیمارستانها و درمانگاه ها، ادارات و مراکز نظارتی و سایر سازمانهای مرتبط بدون در نظر گرفتن نوع، اندازه، محصول و خدماتی که ارائه می کنند می باشد.
همچنین این استاندارد برای تولیدکنندگان و توزیعکنندگان محصولات دارویی با توجه به اهمیت فرایندها و خدمات در مراکز بهداشتی و درمانی و اینکه الزامات سیستم مدیریت کیفیت در این مراکز به شکل متفاوتی نسبت به سایر صنایع و بخشهای کسب و کار تعریف می گردد کاربرد دارد.
لزوم پیاده سازی
لزوم پیاده سازی و توجه به گواهینامه IWA1 زمانی احساس شد که علی رغم اینکه استاندارد مدیریت کیفیت خدمات یا تولیدات ایزو ۹۰۰۱ برای کلیه سازمان ها و مراکز کاربرد دارد.
هر سازمان فارغ از نوع تولید یا خدمت، می تواند با اجرای آن از مزایای آن بهره برد اما مدیران بیمارستان ها و مراکز درمانی معمولا استاندارد مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ را استانداردی برای مراکز تولیدی و خدماتی می دانستند و اعلام کردند این قبیل استاندارد ها قابلیت پیاده سازی در مراکز درمانی را نداشته و لازم است که مراکز درمانی استانداردی تخصصی ویژه حوزه درمان داشته باشند.
با توجه به موارد فوق با بهره گیری از استاندارد ایزو ۹۰۰۱ استاندارد تخصصی ویژه مراکز درمانی ، بیمارستان ها ، کلینیک ها و سایر سازمان های مرتبط با حوزه دارو و درمان با نام IWA1 نگارش گردید.
هدف از اخذ گواهینامه IWA1
- نگرش سیستماتیک به مدیریت کیفیت در مراکز درمانی ، کلینیک ها و بیمارستان ها
- مدیریت کیفیت و بهبود مستمر در خدمات بهداشتی و درمانی
- بهبود فرایندها با هدف افزایش ارزش افزوده برای سازمان ها و ذینفعان
- ایجاد اعتماد در مشتری همچنین دسترسی به ابزاری جهت ارزشگذاری بر کیفیت یکپارچگی با رویکرد تخصصی
نظر به اینکه در مراکز درمانی بحث سلامت ، ایمنی و محیط زیست نیز اهمیت می یابد توصیه می گردد در کنار IWA1 به اخذ استاندارد HSE نیز توجه شود.
مزایای پیاده سازی ایزو IWA1
- بهبود کیفیت خدمات
- افزایش توانایی کارکنان و بهبود محیط کار
- کاهش هزینهها به دلیل کیفیت پایین
- اطمینان از رعایت الزامات قانونی
- افزایش اثربخشی و کارآمدی سازمان
- فراهمسازی چهارچوبی برای مدیریت سازمان
- افزایش رضایت مشتری
- بهبود نتایج پزشکی با استفاده مداوم از بهترین شیوهها
جمعبندی
استاندارد راهنمای IWA1:2005، یک سیستم مدیریت کیفیت پایه را در مراکز درمانی هدف قرار میدهد. با کمک این استاندارد مراکز خدمات درمانی و بهداشتی میتوانند سیستم مدیریت کیفیت خود را توسعه داده و بهینه سازند. این مراکز با اتخاذ رویکرد فوقالذکر و تمرکز بر پیشگیری از خطاها و پیامدهای ناخواسته و کاهش موارد و فعالیتهایی که ارزش چندانی ندارند، توسعه و پیشرفت مداوم خود را تضمین میکنند.
استاندارد راهنمای IWA1:2005 با بیشتر موارد ذکرشده در استاندارد ISO 9004:2000 (راهنمای بهبود عملکرد سیستمهای مدیریت کیفیت) تطابق دارد و راهنمای مراکز درمانی در بهبود سیستم مدیریت کیفیت در راستای توسعه مداوم و افزایش رضایت بیماران از خدمات و مراکز درمانی است.
چرخه عمر IWA1
ISO/IWA ۱:۲۰۰۵ جایگزین نسخه اول (IWA 1:2001) شده است و محتوای نسخه اول را با ظاهری بهبودیافته ارائه میدهد.
ISO IWA2 استاندارد ایزو ویژه مراکز و موسسات آموزشی
استاندارد IWA2 چیست؟
جهت اخذ ایزو IWA2 ( دریافت ایزو IWA2 – صدور ایزو IWA2 ) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
این استاندارد به مراکزی در حوزه آموزش فعالیت می کنند کمک میکند تا سیستم مدیریت کیفیت ( استاندارد ایزو ۹۰۰۱ ) را متناسب با شرایط و ویژگی های خاص موسسات و مراکز آموزشی تنظیم و طراحی کنند. به عبارت دیگر یک استاندارد تکمیلی برای اجرای هر چه بهتر استاندارد ISO 9001 می باشد.
اهمیت بکارگیری از استاندارد IWA2 در مراکز آموزشی
موسسات و مراکز آموزشی مانند دانشگاه ها ، موسسات آموزشی خصوصی و دولتی ، مدارس و هر مرکز و سازمانی که متولی آموزش می باشد برای آنکه بتواند به تعالی دست یابد و از یک سیستم مدیریت کیفیت مطمئن و تخصصی که منجر به رضایت مشتریان گردد استفاده نماید می تواند از استاندارد راهنمای استاندارد IWA2 به عنوان ابزاری تکمیلی در کنار استاندارد ایزو ۹۰۰۱ بهره گیرد.
قطعا مراکز آموزشی که توجه ویژه به اخذ گواهینامه هایی نظیر: استاندارد رضایتمندی مشتریان (ایزو ۱۰۰۰۴) ، استاندارد مدیریت کیفیت (ایزو ۹۰۰۱) و استاندارد مدیریت کیفیت آموزش نمایند کیفیت، رضایت و نهایتا جذب حداکثری بازارهای مربوطه را برای سازمان خود تضمین خواهند کرد.
با استفاده از سیستم مدیریت کیفیت آموزش استاندارد IWA2 می توان کلیه فرایندهایی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر خدمات آموزشی تاثیر گذارند را کنترل کرد تا اطمینان حاصل شود خدمات ارائه شده و نیازهای متقاضیان آموزش و مراجع قانونی را برآورده شده است.
پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت استاندارد IWA2 در یک مرکز آموزشی منجر به ایجاد یک رویکرد نظام مند در سازمان به منظور شناسایی و تجزیه و تحلیل نیازها و انتظارات مشتریان شده که بر اساس این شناخت ، برنامه های آموزشی و تحصیلی موسسه طراحی و ارائه می شوند.
دامنه کاربرد استاندارد IWA2
استاندارد IWA2 در کلیه سازمانهای ارائه دهنده خدمات آموزشی و کلیه سطوح شامل: شرکت ها و موسسات آموزشی، مراکز آموزش عالی، دانشگاه ها و سایر مراکز ارائه دهنده خدمات آموزشی کاربرد دارد.
آخرین ورژن ارائه شده
آخرین ورژن استاندارد IWA2 ورژن ۲۰۰۷ می باشد و مجموعه ایزوسیستم آماده مشاوره و صدور گواهینامه مذکور از برترین مراکز صدور گواهینامه می باشد.
مزایای پیادهسازی
- تثبیت جایگاه سازمان آموزشدهنده در محیط اجتماعی- اقتصادی مربوط به حوزه فعالیت خود
- ارتقاء تصویر سازمان در جامعه و افزایش اعتماد مشتریان
- اطمینان خاطر از انطباق با الزامات قانونی و حرفهای
- بهبود وضعیت اقتصادی از طریق کاهش هزینههای ناشی از کیفیت پایین
- اثبات تعهد مدیران ارشد سازمان به بهبود مداوم فرایندها و خدمات خود
- ارتقاء سطح علمی و فرهنگی جامعه
شرح خدمات IWA2 در سازمانها
۱– تعیین و تدوین خطمشی استاندارد آموزشی
۲– تهیه و تدوین استانداردهای مهارت و آموزش مشاغل
۳– تبیین معیارهای ارزیابی نتایج برنامهریزی آموزش
۴– برنامهریزی آموزشی
۵– تهیه دستورالعمل جذب و ارزیابی مدرسان و ارایهدهندگان خدمات آموزشی
۶– تدوین ارزشیابی دورههای آموزشی به لحاظ عملکرد مدرس، فرایند آموزش و امکانات آموزشی
۷– تجزیهوتحلیل اطلاعات آموزشی با استفاده از انواع نمودارها و گزارشات آماری
۸– برنامهریزی ، تهیه چکلیستها، اجرای و ثبت مشاهدات ممیزی سیستم آموزشی
۹– مسئولیت انجام، مهلت اجرا و اثربخش بودن اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه
چرخه عمر IWA 2
ISO IWA2:2007 در راستای ISO 9001:2000 در بخش آموزش تدوین شده است و تاریخچه این استاندارد به سال ۲۰۰۳ برمیگردد.
ISO 29990 استاندارد ایزو مدیریت کیفیت آموزش
ISO 29990 چیست؟
ISO 29990 یک استاندارد مدیریت کیفیت برای ارائه دهندگان خدمات آموزشی است. ISO 29990 یک مدل یکپارچه برای دستیابی به کیفیت و اجرای حرفه ای عملیات آموزشی فراهم می کند.
در سال های اخیر، شرکت ها در سراسر جهان اهمیت دانش مشترک را به عنوان کلید موفقیت به رسمیت شناخته اند. در حال حاضر بسیاری از موسسات آموزش غیر رسمی به عنوان یک سرویس غیر تجاری مهم در نظر گرفته می شوند لذا اهمیت استانداردی نظیر ایزو ۲۹۹۹۰ بیش از پیش آشکار می شود.
در بازار رقابتی امروز، شرکت ها به طور فزاینده خواستار آن هستند که کارکنان به طور مداوم آموزش دیده باشند. برای دستیابی به این امر، تقاضا و رشد برنامه های آموزشی غیر رسمی و برنامه های آموزشی دهندگان خدمات یادگیری و آموزشی به صورت پراکنده افزایش یافته است.
ایزو ۲۹۹۹۰ یک سیستم مدیریت خدمات استاندارد بین المللی برای آموزش غیر رسمی است که با هدف بهبود کیفیت خدمات آموزش غیر رسمی استفاده می شود. کنترل کیفیت آموزش و در نتیجه بهبود آن نیز یک مزیت مهم برای سازمان هایی است که آموزش کارکنان خود را ادامه می دهند.
ایزو ۲۹۹۹۰ دستورالعمل هایی را ارائه می دهد که یک سازمان برای اجرای یک سیستم مدیریت کیفیت نظیر مدیریت منابع سازمان، امور مالی و مدیریت ریسک و … به آن نیاز دارد.
این استاندارد بین المللی از اصطلاح “خدمات یادگیری” به جای “آموزش” استفاده می کند تا تمرکز بر یادگیرنده و نتایج فرآیند را تقویت کند و تاکید بر طیف گسترده ای از گزینه های موجود برای ارائه خدمات یادگیری نماید.
ایزو ۲۹۹۹۰ برای چه سازمان هایی کاربرد دارد؟
ISO 29990 مربوط به مؤسسات آموزشی غیر رسمی است به عنوان مثال هر گونه آموزش سازماندهی شده با هدف مخاطب خاص، که بخشی از نظام آموزش رسمی نیست را شامل می شود. در این دسته مراکزی مانند موسسات زبان خارجی، آموزشگاه های IT ، سایر موسسات آموزشی و آموزشگاه های مهارتی، کالج های خصوصی، دانشکده های هنرهای رزمی و غیره قرار می گیرند.
برنامه های آموزشی درون سازمانی نیز به عنوان آموزش غیر رسمی در نظر گرفته می شود. شرکت ها و سازمان ها برای آموزش درون سازمانی خود نیز می توانند به جای گواهینامه ایزو ۱۵۱۸۹ گواهینامه ایزو ۲۹۹۹۰ را دریافت کنند.
مزایای اخذ گواهینامه ایزو ۲۹۹۹۰
مزایای صدور گواهینامه ISO 29990 بسیار زیاد است. با استفاده از الزامات این استاندارد، کیفیت آموزش و پرورش به طور سیستماتیک بهبود می یابد، شفافیت در خدمات آموزشی ایجاد می شود، قابلیت رقابت در خدمات به مشتریان افزایش می یابد، نیازهای کارآموزان نقش مهمی را در ارزیابی خدمات به دست می آورند، فرایندهای یادگیری سازمانی توسط ایجاد نظارت مستمر پدید می آید ، به اجرای موفق آموزش و پرورش در سازمان کمک می کند و در نتیجه یک مزیت رقابتی برای هر سازمانی که اقدام به دریافت گواهینامه ISO 29990 نموده است، ایجاد می کند.
استاندارد ISO 29990 از بخش های زیر تشکیل شده است:
- تعیین نیازهای آموزشی
- طراحی خدمات آموزشی
- ارائه خدمات یادگیری
- نظارت بر تحویل خدمات یادگیری
- ارزیابی انجام شده توسط ارائه دهندگان خدمات آموزشی
- مدیریت ارائه دهنده خدمات یادگیری – عمومی
- استراتژی و مدیریت کسب و کار
- بررسی مدیریت
- اقدامات پیشگیرانه و اقدامات اصلاحی
- مدیریت مالی و مدیریت ریسک
- مدیریت منابع انسانی
- مدیریت ارتباط (داخلی / خارجی)
- تخصیص منابع
- ممیزی داخلی
تفاوت ایزو ۲۹۹۰ با سایر استانداردها
تمرکز اصلی استاندارد ۲۹۹۹۰ به جای آموزش (Training) بر یادگیری (learning) است. این استاندارد هم در سازمانهای آموزشی و هم برای واحد آموزش دیگر سازمانها قابل پیادهسازی است. استانداردهای مشابه دیگر مانند ایزو ۱۰۰۱۵ صرفا برای واحد آموزش سازمانها درنظرگرفته شده و استاندارد IWA2 برای سازمانهایی که فعالیت اصلیشان آموزش است کاربرد دارد.
برای آشنایی بیشتر با این استاندارد ۲۹۹۹۰ میتوانید متن فارسی ایزو ۲۹۹۹۰ را مطالعه کنید.
اخذ استاندارد آموزشی ایزو ۲۹۹۹۰
برای اخذ گواهینامه ایزو ۲۹۹۹۰ باید چند مرحله را طی کنید:
پیشحسابرسی
پیشحسابرسی یک مرحله اختیاری است. به این صورت که قبل از پیادهسازی ایزو ۲۹۹۹۰ یک ارزیابی داخلی انجام میدهید تا تعیین کنید که از قبل با کدام یک از الزامات استاندارد مطابقت داشتهاید.
حسابرسی
در این مرحله پس از دریافت و پیادهسازی مستندات، یک ممیزی خارجی صورت میگیرد که میزان انطباق با الزامات مشخص شود. الزام انجام ممیزی خارجی بسته به اهمیت و دقت حیطه کاری متفاوت است.
صدور گواهی
پس از انجام مراحل بالا و دریافت تاییدیه گواهینامه استاندارد برای شما صادر میشود. این گواهی میتواند اثربخشی سیستم مدیریتی شما را اثبات کند.
کنترل ممیزیها
ممیزیها در یک چارچوب استاندارد به صورت سالانه انجام میشود تا موثر بودن سیستم موجود را کنترل کنند و مطابقت سیستم شما با الزامات ISO 29990 بررسی شود.
تمدید گواهینامه
پس از گذشت ۳ سال شما باید برای تمدید گواهی خود اقدام کنید. با این کار می توانید تعهد طولانی مدت خود به کیفیت را برای مشتریان به اثبات برسانید.
بخشهای ایزو ۲۹۹۹۰
ایزو ۲۹۹۹۰ اولین استاندارد معتبر بینالمللی است که با خدمات یادگیری برای آموزش و پرورش غیررسمی و همچنین ارائهدهندگان آموزش در تمامی ارگانها سروکار دارد. این استاندارد به ۲ قسمت تقسیم میشود:
- خدمات آموزشی شامل طراحی، ارائه و نظارت بر خدمات آموزشی
- مدیریت در ارائهدهنده خدمات یادگیری برای برنامهریزی تجاری، مدیریت ریسک و همچنین منابع انسانی
الزامات این استاندارد همچنین شفافیت را افزایش میدهد و یک جایگزین واحد با پشتوانه توافق بینالمللی برای تنوع عظیم استانداردهای خدمات ملی و مدیریتی که اکنون در زمینه یادگیری غیررسمی وجود دارد، ارائه میدهد.
چرخه عمر ایزو ۲۹۹۹۰
ISO 29990 توسط کمیته فنی ISO/TC 232 (خدمات آموزشی برای آموزش و پرورش غیررسمی) تهیه شده است. این استاندارد را بر اساس ISO 21001:2018 و ISO 29993:2017 بازنگری کردهاند.
ISO 10015 ایزو اثربخشی آموزش در سازمان ها
استاندارد ISO 10015 چیست ؟
جهت اخذ ایزو ۱۰۰۱۵ ( دریافت ایزو ۱۰۰۱۵ – صدور ایزو ۱۰۰۱۵ ) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
این استاندارد از سری استانداردهای سری ۱۰۰۰۰ است که برای اندازه گیری میزان کاربرد و تاثیر فرآیند آموزش در سازمان ها و شرکت ها به کار گرفته می شود.
امروزه نقش آموزش در سازمان ها به روشنی مشخص شده و سازمان ها برای دستیابی به کیفیت حداکثری در تولیدات و خدمات خود اقدام به شناسایی نیازهای آموزشی بخش های مختلف سازمان و همچنین پرسنل می نمایند. کارکنان آموزش دیده به مراتب بهره وری بالاتری در اجرای وظایف خود و در نتیجه رضایت مندی مشتریان خواهند داشت و اینجاست که نقش استاندارد ISO 10015 به شدت پر رنگ می شود.
استقرار فرآیند آموزش بر اساس ISO 10015 می تواند موثرترین راه برای اندازه گیری میزان اثر بخشی فرآیند آموزش در سازمان ها باشد. اجرای اثربخش سیستم مدیریت آموزش در سازمان ها نیازمند تعهد مدیریت ، تعهد آموزش گیرندگان و در نهایت تعهد آموزش دهندگان می باشد. با استفاده از راهنمای موجود در این استاندارد سازمان ها علاوه بر رفع نیازمندی، در مسیر تحقق یک سازمان یاد گیرنده حرکت می نمایند.
تاریخچه تدوین استاندارد ISO 10015
استاندارد ISO 10015 توسط و تحت نظارت کمیته فنی ISO/TC176 مدیریت و تضمین کیفیت و کمیته SC3 تهیه شده است. عوامل مختلفی نظیر “عدم شناسایی نیازهای آموزشی صحیح کارکنان، عدم توجه به مشاغل در برآورد نیازهای آموزشی تعیین نیازها و نه شناسایی نیازها ، فقدان اهداف و استراتژی های آموزشی ،ضعف در طراحی محتوا و برنامه آموزشی، عدم توجه به مسائل مربوط به اجرای دوره های آموزشی ،عدم ارزیابی مناسب از تامین کنندگان آموزشی ،مشخص نبودن نتایج آموزش و بسیاری از عوامل دیگر” نمایندگان ۲۲ کشور جهان را در دسامبر ۱۹۹۹ بر آن داشت تا پیش نویس اصلی استاندارد آموزش را طراحی و به عنوان راهنمایی برای فعالیت های آموزشی سازمان ها ارائه دهند.
دامنه کاربرد استاندارد ISO 10015
فرآیند آموزشی نظام مند و برنامه ریزی شده می تواند نقش مهمی در بهبود توانمندی های منابع انسانی و تامین اهداف کیفی سازمان ایفا نماید. لذا تمامی سازمان ها و شرکت هایی که اقدام به ارائه خدمات و تولیدات به مشتریان می نمایند می توانند با بهره گیری از سیستم ISO 10015 ضمن نیازسنجی اقدام به آموزش پرسنل خود نموده و سپس با استفاده از راهنمایی های کامل و جامع استاندارد اندازه گیری اثربخشی آموزش اقدام به اندازه گیری میزان اثربخشی فرایندهای آموزشی سازمان نمایند.
در استاندارد ایزو ۹۰۰۱ نیز به بحث آموزش به صورت ویژه تاکید می شود لیکن در استاندارد ISO 10015 موضوع اثربخشی آموزشی و توجه به کاربرد آموزش های طی شده به صورت تخصصی و جامع مورد تاکید قرار می گیرد.
به کارگیری این استاندارد در کنار سایر استانداردهای پایه نظیر ایزو ۹۰۰۱ به رشد و تعالی سازمان کمک شایانی خواهد نمود.
اخذ ایزو ۱۰۰۱۵ – صدور ایزو ۱۰۰۱۵ – دریافت ایزو ۱۰۰۱۵
جهت اخذ ایزو ۱۰۰۱۵ ( دریافت ایزو ۱۰۰۱۵ – صدور ایزو ۱۰۰۱۵ ) می توانید از طریق ایزوسیستم اقدام نمایید. ایزوسیستم برترین مرکز جهت اخذ ایزو ۱۰۰۱۵ ( دریافت ایزو ۱۰۰۱۵ – صدور ایزو ۱۰۰۱۵ ) در کشور با مجوز رسمی سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
برای اخذ ایزو ۱۰۰۱۵ از طریق لینک درخواست گواهینامه در همین صفحه اقدام نمایید همچنین می توانید از طریق این لینک درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید.
مزایای پیادهسازی ایزو ۱۰۰۱۵
- ایجاد و توسعه فرهنگ و نگرش ساختاریافته
- ایجاد ارزشافزوده از طریق کاهش دوبارهکاری
- اصلاح و رفع مشکلات ناشی از خطای منابع انسانی
- ارتقا و افزایش انگیزه، بهرهوری و اثربخشی عملکرد کارکنان،
- ایجاد اطمینان مشتریان از صلاحیت، شایستگی و مهارت کارکنان سازمان
- افزایش بهرهوری و کارایی سازمان از طریق بهبود و ارتقای شایستگی کارکنان
کلیات استاندارد
یک فرایند آموزش نظاممند و طرحریزیشده میتواند نقش مهمّی را در یاری رساندن به سازمان در جهت بهبود توانمندیها و تأمین اهداف کیفیت سازمان داشته باشد.
برای انتخاب و اجرای آموزش بهمنظور جبران کاستیها، مدیریت بایستی مراحل زیر را مورد پایش قرار دهد:
- تعیین نیازهای آموزشی
- طراحی و برنامهریزی آموزش
- فراهمآوردنِ آموزش
- ارزشیابی نتیجه آموزش
۱– تعیین نیازهای آموزشی
مطابق با استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ در فرایند آموزش، بایستی پس از آنکه تحلیل نیازهای سازمان صورت گرفت و موضوعات مرتبط به شایستگی ثبت گردید آغاز گردد.
سازمان بایستی میزان شایستگی موردنیاز برای هر کاری را که بر کیفیت محصولات تأثیر میگذارد تعیین کند، شایستگی کارکنان برای انجام آن کار را ارزیابی کند و طرحهایی را برای برطرفکردن کاستیهای احتمالی مربوط به شایستگی تهیه نماید.
۲– طراحی و برنامهریزی آموزش
این مرحله از استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ موارد زیر را شامل میشود:
الف – طراحی و برنامهریزیِ اقداماتی بهمنظور پرداختن به کاستیهای مربوط به شایستگی
ب – تعیین معیارهای ارزشیابی نتایج آموزش، پایش فرایند و تعیین محدودیتها
۳– فراهمآوردنِ آموزش
فراهمکردن و اجرای آموزش در استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ شامل سه مرحله زیر است:
- پشتیبانی قبل از آموزش
- پشتیبانی در حین آموزش
- پشتیبانی پس از پایان آموزش
۴– ارزشیابی نتیجه آموزش
ارزیابی سیستم مدیریتی توسط تیم با تجربه و حرفهای به شما کمک مینماید تا نقاط قوت و فرصتهای بهبود در سیستم مدیریتی سازمان خود مطلع شوید و بتوانید نقشه مسیر بهبود سیستم مدیریتی را در سازمان مشخص نمایید.
پیادهسازی ایزو ۱۰۰۱۵
اجرای اثربخش سیستم مدیریت آموزش و تخصیص گواهینامه ایزو ۱۰۰۱۵ نیازمند تعهد مدیریت، افراد تحت آموزش و در نهایت تعهد آموزشدهندگان است. با استفاده از راهنمای موجود در این استاندارد، سازمانها علاوه بر رفع نیازمندی، در مسیر تحقق یک سازمان یادگیرنده حرکت میکنند.
چرخه عمر ایزو ۱۰۰۱۵
ISO 10015 در سال ۲۰۱۹ از لحاظ فنی ویرایش و جایگزین نسخه اول (ISO 10015:1999) شد. تغییرات اصلی در مقایسه با نسخه قبلی به شرح زیر است:
الف) سند استاندارد برای هماهنگی بیشتر با خانواده ISO 9000 بازسازی شده است.
ب) برای حمایت از سازمانی که نیازهای شایستگی خود را در فواصل زمانی برنامهریزیشده تعیین میکند، بهروز شده است.
ج) مدیریت شایستگی بیشتر توضیح داده شده است.
ISO 50001 ایزو مدیریت انرژی
استاندارد ایزو ۵۰۰۰۱ چیست؟
جهت اخذ ایزو ۵۰۰۰۱ ( دریافت ایزو ۵۰۰۰۱ – صدور ایزو ۵۰۰۰۱ ) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
ISO 50001 ورژن ۲۰۱۱ آخرین ویرایش استاندارد مدیریت انرژی ISO 50001 توسط سازمان بین المللی ایزو می باشد. این استاندارد در برگیرنده الزامات اجرا، نگهداری و بهبود سیستم مدیریت انرژی می باشد. که هدف آن توانمند سازی سازمان جهت دستیابی به راهکاری جهت بهبود بهره وری انرژی ، استفاده و مصرف انرژی می باشد.
مقصود استاندارد بین المللی ISO 50001 ، توانمند سازی سازمانها برای ایجاد سیستم ها و فرایندهای ضروری برای بهبود عملکرد انرژی شامل کارآیی، استفاده و مصرف انرژی است.
اجرای استاندارد ISO 50001 به کاهش انتشار گاز گلخانه ای ، هزینه انرژی و سایر پیامدهای مرتبط با محیط زیست از طریق مدیریت نظام مند انرژی منجر می شود.
ISO 50001 بین المللی برای تمامی سازمانها از هر نوع و اندازه بدون توجه به شرایط جغرافیایی ، فرهنگی و اجتماعی آنان قابل اجرا است و اجرای موفق این استاندارد به تعهد تمامی سطوح و جایگاه های سازمان به ویژه مدیریت ارشد بستگی دارد .
تاثیر اجرای استاندارد ISO 50001
استاندارد ISO 50001 سازمان را قادر می سازد که با اجرای اقدام ضروری برای بهبود عملکرد انرژی خود و ارائه انطباق سیستم با الزامات این استاندارد بین المللی ، تعهدات اشاره شده در خط مشی را محقق کند.
استاندارد بین المللی ISO 50001 برای فعالیت های تحت کنترل یک سازمان بکار می رود و بکارگیری این استاندارد ، می تواند به گونه ای متناسب سازی شود که با الزامات خاص سازمان ، شامل پیچیدگی سیستم ، گستره مستند سازی و منابع ، همخوان گردد.
یک سازمان می تواند استاندارد بین المللی ISO 50001 را انتخاب و با سایر سیستم های مدیریت ، نظیر مدیریت کیفیت ، محیط زیست ، ایمنی و بهداشت حرفه ای یکپارچه نماید .
کدام سازمان می توانند استاندارد ISO 50001 را اجرا کنند؟
استاندارد بین المللی سیستم مدیریت انرژی ISO 50001 ، برای هر سازمانی که مایل است از انطباق با اظهارات خط مشی انرژی خود اطمینان حاصل نموده و این انطباق با الزامات ISO 50001 را به دیگران اثبات نمایند، کاربرد دارد.
سازمان ها می توانند با خود ارزیابی و خود اظهاری ، رعایت انطباق با الزامات ISO 50001 را تایید نمایند یا آن را به وسیله اخذ گواهینامه سیستم مدیریت انرژی ISO 50001 از یک سازمان بیرونی، مورد تایید قرار دهد.
چارچوب الزامات ایزو ۵۰۰۰۱
این استاندارد چارچوبی از الزامات را مطابق زیر برای سازمانها فراهم میکند:
- برای استفاده کارآمدتر از انرژی، سیاستی را تهیه کنید و اهداف را برای تحقق خطمشی روشن کنید.
- از دادهها برای درک بهتر و تصمیمگیری در مورد استفاده از انرژی استفاده کنید.
- نتایج را اندازهگیری کنید.
- بررسی کنید که چگونه این سیاست خوب کار میکند و به طور مداوم مدیریت انرژی را بهبود ببخشید.
صدور گواهینامه ISO 50001
مانند سایر استانداردهای سیستم مدیریتISO ، صدور گواهینامه ایزو ۱۰۰۱۵ امکانپذیر است اما واجب نیست. برخی از سازمانها تصمیم میگیرند استاندارد را صرفاً برای مزایایی که ارائه میدهد پیادهسازی کنند. برخی دیگر تصمیم میگیرند که مجوز بگیرند و به احزاب خارجی که یک سیستم مدیریتانرژی را اجرا کردهاند نشان دهند.
مؤلفههای اصلی استاندارد
- دامنه
- منابع هنجاری
- اصطلاحات و تعاریف
- زمینه سازمان
- رهبری
- برنامهریزی
- پشتیبانی
- عملیات
- ارزیابی عملکرد
- بهبود
تفاوت بین ISO 14001 و ISO 50001 چیست؟
تفاوت بین ISO 14001 و ISO 50001 در این است که ISO 14001 استفاده از منابع، مدیریت پسماند و آلودگی را بررسی میکند و مصرف انرژی را فقط تا آنجا که بر عملکرد محیطی تأثیر میگذارد پوشش میدهد؛ درحالیکه ISO 50001 به شاخصهای عملکرد انرژی و مبنای انرژی یک تجارت علاقهمند است.
دلیل انتشار استاندارد ایزو ۵۰۰۰۱
سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل متحد (UNIDO) به این نتیجه رسید که صنعت در سراسر جهان باید پاسخی موثر به تغییرات آب و هوایی بدهد.
با توجه به رشد صنایع مختلف و گسترش صنایع در جوامع بینالمللی آلودگی زیستمحیطی بسیار شدیدی به وجود آمد که باعث تخریب محیط زیست، ایجاد گازهای گلخانهای و در نتیجه به خطر افتادن جان انسانها و جانوران شد.
لزوم اخذ ایزو ۵۰۰۰۱
صدور گواهینامه ISO 50001 نشاندهنده تعهد سازمان برای بهبود مستمر در مدیریت انرژی است و به آنها امکان میدهد تا بهعنوانمثال در صنایع مربوطه خود رهبری کنند و از الزامات مربوط به قانون و نظارتی مرتبط اطمینان حاصل کنند.
همچنین استانداردی را در اختیار سازمانها قرار میدهد که تضمین میکند الزامات برای رعایت قانون فرصتهای صرفهجویی در مصرف انرژی (ESOS) در انگلستان برآورده شود. ISO 50001 شاهد افزایش تقاضا ۹۷ ٪ در گواهینامههای جهانی در سال ۲۰۲۰ بوده است که نشاندهنده رشد و اهمیت این گواهینامه است.
چرخه عمر ایزو ۵۰۰۰۱
ISO 50001 توسط کمیته فنی ISO/TC 301 (مدیریت انرژی و صرفهجویی در انرژی) تهیه شده است. این نسخه از لحاظ فنی بازنگری و جایگزین نسخه اول ISO 50001:2011 شده است. تغییرات اصلی نسبت به نسخه قبلی به شرح زیر است:
- ادغام بهتر با فرایندهای مدیریت استراتژیک
- شفافسازی زبان و ساختار سند
- تأکید بیشتر بر نقش مدیریت ارشد
- گنجاندن تعاریف جدید، از جمله بهبود عملکرد انرژی
- توضیح در مورد استثناء انواع انرژی
TS 16949 استاندارد ایزو مدیریت کیفیت صنعت خودروسازی
استاندارد ایزو ISO/TS 16949 چیست؟
جهت اخذ استاندارد ایزو TS 16949 ( دریافت ایزو TS 16949 – صدور ایزو TS 16949 ) ایزوسیستم آماده ارائه خدمات به شرکت ها و سازمان ها می باشد.
استاندارد ISO/TS 16949 استاندارد مدیریت کیفیت ویژه صنایع مرتبط با خودروسازی می باشد. در استاندارد TS 16949 ، کلیه الزامات برای سیستم مدیریت کیفیت در طراحی ، توسعه ، تولید ، نصب و ارائه خدمات مرتبط با صنعت خودرو تدوین شده است. به بیان ساده تر خودروسازان و شرکت های قطعه ساز زیرمجموعه و همکار آن ها با اجرای استاندارد TS 16949 ثابت می کنند که مدیریت کیفیت محصولات و خدمات در کلیه مراحل مورد توجه قرار گرفته است.
آخرین ورژن استاندارد ISO/TS 16949
استاندارد ISO/TS 16949 توسط کارگروه بین المللی خودرو IATF و با پشتیبانی کمیته فنی مدیریت کیفیت و تضمین کیفیت ISO/TS 176 تهیه شده است. ویرایش جدید استاندارد ایزو TS 16949 که از لحاظ فنی تجدید نظر شده است، ویرایش قبلی این استاندارد فنی یعنی استاندارد ISO/TS 16949:2002 را ابطال و جایگزین آن شده است. همچنین ویرایش جدید استاندارد ISO/TS 16949 با نام ISO/TS 16949:2016 ویرایش ۲۰۱۶ توسط IATF نهایی و عرضه شده است که به زودی امکان اجرا و صدور گواهینامه برای این استاندارد نیز فراهم خواهد شد.
اگرچه از زمان ارائه ورژن ۲۰۱۶ استاندارد TS 16949 تا ۳ سال یعنی تا سال ۲۰۱۹ میلادی امکان صدور گواهینامه استاندارد ISO/TS 16949 ویرایش ۲۰۰۹ مقدور بوده و الزامی به اینکه شرکت ها حتما ورژن ۲۰۱۶ استاندارد TS 16949 را پاس کنند نخواهند داشت.
هدف از پیاده سازی استاندارد TS 16949
هدف از پیاده سازی ISO/TS 16949 پیاده سازی یک سیستم مدیریت کیفیت، به منظور میسر ساختن بهبود مستمر ، پیشگیری از نقص و کاهش نوسان و اتلاف در زنجیره تامین می باشد. استاندارد TS 16949 همراه با الزامات خاص مشتری، الزامات اساسی سیستم مدیریت کیفیت را برای خودروسازان و قطعه سازان فعال در صنعت خودرو پیاده سازی می نماید.
اگرچه استاندارد ایزو ۹۰۰۱ (ISO 9001:2015) به عنوان یک سیستم مدیریت کیفیت، توانایی اجرای الزامات مدیریت کیفیت را در یک شرکت مرتبط با صنعت خودرو ایفا می کند اما با تدوین استاندارد فنی TS 16949 ، به صورت تخصصی، پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت برای شرکت های خودروساز و قطعه ساز خودرو مورد تاکید قرار گرفته و اجرا می شود.
استاندارد ایزو TS 16949 و ارتباط با سایر استانداردها
به شرکت های قطعه سازی که اقدام به تولید محصولات مرتبط با صنعت خودرو می نمایند توصیه می گردد همراه یا پیش از پیاده سازی و دریافت گواهینامه استاندارد ایزو TS 16949 نسبت به پیاده سازی و دریافت گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ ( استاندارد مدیریت کیفیت ) یا سیستم مدیریت یکپارچه IMS که شامل ۳ استاندارد پایه و اصلی می باشد، اقدام نمایند. همچنین در صورتی که واحد صنعتی مایل به صادرات محصولات خود می باشد توصیه می گردد همراه با استاندارد TS 16949 نسبت به دریافت گواهینامه صادرات محصولات (CE) نیز اقدام نماید.
در شرکت های مجهز به آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسین اخذ گواهینامه ایزو ۱۷۰۲۵ و در شرکت هایی که به رضایت مشتری توجه دارند اخذ ایزو ۱۰۰۰۲ و ایزو ۱۰۰۰۴ (استانداردهای مشتری مداری) توصیه می گردد.
مزایای پیاده سازی استاندارد ISO/TS 16949
به وسیله پیاده سازی استاندارد TS 16949 میتوان باعث نزدیک کردن خواسته وانتظارات مرتبط با سیستم مدیریت کیفیت سازندگان قطعات خودرو و ایجاد زبانی مشترک بین آنها و خودرو سازان شد. همچنین این استاندارد ایجاد معیارهای تخصصی همراه با الزامات مشتریان ، الزامات یک سیستم مدیریت را برای استفاده در کل زنجیره تامین قطعات و ملزومات خودرو سازی معین می نماید.عرضه کنندگان مستقیم و غیر مستقیم، کارخانه های خودرو سازی و قطعه سازی که هدفشان حفظ و یا بدست آوردن جایگاه در وضعیت رقابتی بازار با استفاده از تولید قطعات با کیفیت بالاتر است از پیاده سازی استاندارد ISO/TS 16949 بهره فراوانی خواهند برد.
- بهبود مستمر فرآیند های سازمان و پیشگیری از خرابی و اتلاف در زنجیره تامین
- حضور سازمان در بازارهای بین المللی با دریافت گواهینامه استاندارد ISO/TS 16949
- سازگار بودن استاندارد ایزو TS 16949 با سایر سیستم های مدیریتی
- امکان همکاری با صنعت خودرو کشور نظیر سایپا، ساپکو و ایران خودرو
- کاهش ضایعات در فرآیند های تولیدی و خدماتی شرکت و سازمان
- شناسایی و به حداقل رساندن مخاطرات بالقوه برای کارکنان
تفاوت بین ISO/TS 16949 و IATF 16949
TS 16949 یک سیستم مدیریت کیفیت شناخته شده بین المللی برای صنعت خودرو بود. IATF 16949:2016 نسخه فعلی است که از TS 16949:2009 بهروزرسانی شده است. اگر علاقه مند به دریافت گواهینامه هستید، باید درباره نسخه فعلی یعنی استاندارد IATF 16949، یکی از پرکاربردترین استانداردهای بین المللی صنعت خودرو، اطلاعات بیشتری کسب کنید.
چرا IATF 16949 را اجرا کنیم؟
پیاده سازی IATF 16949 تضمین می کند که مشتریان محصولات و خدمات با کیفیت و سازگار را دریافت می کنند. این مسئله به نوبه خود ممکن است مزایای تجاری زیادی را به همراه داشته باشد. این استاندارد به شما کمک میکند تا:
- اهداف را به وضوح بیان کنید و فرصت های تجاری جدید را شناسایی کنید.
- مشتریان را در اولویت قرار دهید و مطمئن شوید که نیازهای آنها به طور مداوم برآورده می شود.
- مشتریان مکرر داشته باشید، وفاداری مشتری را افزایش دهید، مشتریان جدید اضافه کنید و تجارت را افزایش دهید.
- به بازارهای جدید ورود کنید، زیرا برخی از بخش ها و مشتریان قبل از انجام تجارت به IATF 16949 نیاز دارند.
- خطرات مرتبط با سازمان خود را شناسایی و رسیدگی کنید.
- برای افزایش بهره وری و کارایی به روشی کارآمدتر کار کنید و هزینه های داخلی را کاهش دهید.
- از طریق مستندسازی و اجرای سیاستهای مسئولیتپذیری شرکتی، مسئولیت اجتماعی بیشتری داشته باشید.
زمان اجرای IATF 16949
مطابقت با استاندارد IATF 16949 را می توان در هر زمانی انجام داد اما معمولاً در موارد زیر استفاده می شود:
- مشتریان این الزام را به عنوان بخشی از قرارداد مشخص می کنند.
- سازمان ها می خواهند محصولات خود را بهبود بخشند و رضایت مشتری را افزایش دهند.
نحوه پیاده سازی
تصمیم سازمان ها برای توسعه و اجرای هر QMS جدید یا بهبود یافته یک تصمیم استراتژیک است. تمام تلاشها باید بر شناسایی و به حداقل رساندن ریسک در حین برآورده کردن و فراتر رفتن از اهداف و الزامات مشتری و سازمان متمرکز شود.
سازمان ها باید متعهد شوند که:
- مشتریان مستقیم و غیرمستقیم را به عنوان کسانی که از سازمان ارزش دریافت می کنند، بشناسند.
- نیازها و انتظارات فعلی و آتی مشتریان را درک کنند.
- اهداف سازمان را به نیازها و انتظارات مشتری پیوند دهند.
- نیازها و انتظارات مشتری را در سراسر سازمان به اشتراک بگذارند.
- برنامه ریزی، طراحی، توسعه، تولید، ارائه و حمایت از محصولات برای برآوردن نیازها و انتظارات مشتری طی کنند.
- اقداماتی در مورد نیازها و انتظارات طرف های ذینفع که می تواند بر رضایت مشتری تأثیر بگذارد انجام دهند.
- روابط با مشتریان را برای دستیابی به موفقیت پایدار مدیریت کنند.
- مسئولیت اجتماعی بیشتری داشته باشند.
- منابع لازم را برای اطمینان از برآورده شدن الزامات ایمنی محصول فراهم کنند.
ارزیابی انطباق
انطباق IATF 16949 را می توان از طریق رویکرد هفت مرحله ای Quality-One به دست آورد:
- بررسی اجمالی / برنامه ریزی اجرایی و مدیریتی
- ارزیابی شکاف و برنامه ریزی
- مستندات
- اجرا و آموزش
- ارزیابی داخلی و بررسی مدیریت
- ارزیابی ثبت نام شخص ثالث
- بهبود پایدار و مستمر
TS 29001 استاندارد ایزو مدیریت کیفیت صنایع مرتبط با نفت،گاز و پتروشیمی
ایزو ۲۹۰۰۱ سیستم مدیریت کیفیت در صنایع مرتبط با نفت، گاز و پتروشیمی
ایزو ۲۹۰۰۱ سیستم مدیریت کیفیت را برای سازمان های عرضه محصولات و خدمات برای صنایع نفت، پتروشیمی و گاز طبیعی تعریف می کند.
استاندارد ISO/TS 29001 توسط کمیته فنی ISO/TC 67، “مواد، تجهیزات و سازههای دریایی برای صنایع نفت، پتروشیمی و گاز طبیعی” تهیه و به عنوان یک ISO/TS برای تعیین الزامات تکمیلیISO 9001 خاص صنایع نفت، پتروشیمی و گاز طبیعی منتشر گردیده است.
گواهینامه ایزو ۲۹۰۰۱
گواهینامه ایزو ۲۹۰۰۱ با توجه به نیاز خاص این نوع صنایع در توانمندسازی و تکرارپذیری فرآیندهای موثر در مشخصههای عملکردی محصول و تعادل این فرآیندها با شرایط محیطی سازمان، تأکیدی مضاعف براهم موضوعات مطرح در این نوع سازمانها نموده است. برخی از موضوعات مورد تأکید این استاندارد به شرح زیر میباشد:
– آموزش تخصصی کارکنان و تأمینکنندگان
–نظم و نظافت محیط کار
–توجه به مشخصههای فنی در کلیه مراحل پدیدآوری محصول
ثبت دانش فنی در مراحل طراحی
توجه به گستره زنجیره تأمین
چه شرکت ها و سازمان هایی می توانند گواهینامه ایزو TS 29001 را دریافت نمایند؟
این گواهینامه برای سازمان های مربوط به اکتشاف، تولید، خطوط لوله ، حمل و نقل و پالایش نفت گاز طبیعی و شرکت هایی که خدمات فنی و پشتیبانی را برای این صنایع ارائه می دهند کاربرد دارد . این این استاندارد همچنین برای تولید کنندگان و خریداران تجهیزات و ابزارآلات مرتبط با صنایع نفت و گاز نیز کاربرد دارد و می توانند گواهینامه ایزو TS 29001 را اخذ نمایند.
همچنین شرکت هایی که در زمینه مشارکت در طراحی، ساخت، نصب، خدمات و تعمیر تجهیزات مورد استفاده در اکتشاف، تولید، حمل و نقل و پالایش نفت و محصولات طبیعی گاز و نفت فعالیت دارند می توانند استاندارد مذکور را پیاده سازی و گواهینامه ایزو TS 29001 ویژه صنایع نفت و گاز و پتروشیمی را دریافت نمایند.
اهمیت دریافت گواهینامه ایزو TS 29001
نفت ، پتروشیمی و گاز طبیعی جزء بزرگترین و مهمترین صنایع جهان هستند که کوچکترین سهل انگاری در آن و یا کیفیت نامناسب تجهیزات، قطعات، نصب و یا خدمات پیمانکاری در این صنایع علاوه بر تحمیل میلیاردها دلار هزینه به سازمانها می تواند به ایجاد خطرات ایمنی و زیست محیطی غیر قابل جبران یا بلند مدتی بیانجامد.
مانند آنچه برای سکوی نفت شرکت BP در خلیج مکزیک رخ داد که علاوه بر خسارات بسیار سنگین زیست محیطی، بیش از چهل میلیارد دلار هزینه به شرکت BP وارد کرد. یا فاجعه زیستمحیطی نشت نفت در آلسکا که هنوز علیرغم گذشت سالها و صرف میلیاردها دلار هزینه اثرات زیست محیطی آن پا برجاست.
اخذ ISO TS 29001 – صدور ISO TS 29001 – دریافت ISO TS 29001 – گرفتن ISO TS 29001
جهت اخذ ISO TS 29001 ( دریافت ISO TS 29001 – صدور ISO TS 29001 ) می توانید از طریق ایزوسیستم اقدام نمایید. ایزوسیستم برترین مرکز اخذ ISO TS 29001 ( دریافت ISO TS 29001 – صدور ISO TS 29001 ) در کشور با مجوز رسمی سازمان صنعت، معدن و تجارت می باشد.
برای اخذ ISO TS 29001 ( دریافت ISO TS 29001 – صدور ISO TS 29001 ) از طریق لینک درخواست گواهینامه در همین صفحه اقدام نمایید همچنین می توانید برای اخذ ISO TS 29001 ( دریافت ISO TS 29001 – صدور ISO TS 29001 ) از طریق این لینک درخواست خود را به صورت سریع ثبت کنید.
ارتباط بین ایزو ۲۹۰۰۱ و ایزو ۹۰۰۱
ایزو ۲۹۰۰۱ بر اساس الزامات ایزو ۹۰۰۱ تدوین شده است و الزامات تکمیلی مربوط به پیشگیری از نقص و کاهش تغییرات و ضایعات ارائه دهندگان خدمات را در بر می گیرد.
بخش های اصلی (بندهای) ISO 9001:2008 الزامات مربوط به موارد زیر را بیان می کند:
- سیستم مدیریت کیفیت و کنترل آن
- وظایف و مسئولیت مدیریت
- مدیریت منابع شامل پرسنل، امکانات/تجهیزات و محیط کار.
- تحقق محصول (الزامات تمام فرآیندهای درگیر در ساخت یک محصول یا ارائه خدمات)
- تجزیه و تحلیل اندازه گیری و بهبود
مزایای اخذ گواهینامه ایزو ۲۹۰۰۱
اخذ ایزو ۲۹۰۰۱ و پیاده سازی آن در سازمان مزایای بسیاری برای ما به همراه دارد. برخی از این مزایا شامل موارد زیر است:
- جلب اعتماد ذینفعان و عموم مردم نسبت به شیوه های تجاری صحیح و مطمئن
- افزایش قرارداد و چشم اندازها
- بهبود مدیریت ریسک و عملکرد
- کمک به ایجاد کنترل ها و بهبود کیفیت و قابلیت اطمینان محصول یا خدمت
- بهبود کیفیت و کاهش ضایعات
- ارتقای وجهه شرکت در بازار و عمومی
دامنه کاربرد
همان طور که گفته شد ISO/TS 29001: 2010 سیستم مدیریت کیفیت را برای سازمان های عرضه کننده محصولات و خدمات برای صنایع نفت، پتروشیمی و گاز طبیعی تعریف می کند. تمام الزامات این استاندارد عمومی هستند و برای همه سازمان ها، صرف نظر از نوع، اندازه و محصول ارائه شده قابل اجرا هستند.
استاندارد ایزو ۲۹۰۰۱ شامل الزامات اضافی با تأکید بر پیشگیری از نقص و کاهش تنوع و ضایعات ارائه دهندگان خدمات است. و در نتیجه همکاری بین مؤسسه نفت آمریکا (API) و کمیته فنی ISO/TC 67 توسعه یافت.
صنایعی که به ایزو ۲۹۰۰۱ نیاز دارند
ISO 29001:2010 برای سازمان های زیر قابل اجرا است:
- سازمانهای درگیر در اکتشاف، تولید، خطوط لوله و حمل و نقل و پالایش فرآورده های نفتی و گاز طبیعی؛
- سازمانهای درگیر در طراحی، ساخت، نصب، سرویس و تعمیر تجهیزات مورد استفاده در اکتشاف، تولید، حمل و نقل و پالایش فرآوردههای نفتی و گاز طبیعی؛
- سازمان هایی که خدمات فنی، عملیاتی و پشتیبانی را به بخش های مختلف صنعت ذکر شده در بالا ارائه می کنند.
مراحل و فرایندهای اخذ ایزو ۲۹۰۰۱
این مشخصات فنی به منظور اجتناب از ممیزی صدور گواهینامه های متعدد و ارائه یک رویکرد مشترک برای سیستم مدیریت کیفیت برای صنایع نفت، پتروشیمی و گاز طبیعی است.
برای دریافت گواهینامه ایزو ۲۹۰۰۱ باید ۶ مرحله را طی کنید:
- درخواست صدور گواهینامه اولیه
- زمانبندی حسابرسی بین سازمان حسابرسی شده و مرجع صدور
- ممیزی صدور گواهینامه اولیه
- تصمیم صدور گواهینامه
- صدور گواهی
- ممیزی پیگیری سالانه
چرخه عمر ایزو ۲۹۰۰۱
ISO 29001 توسط کمیته فنی ISO/TC 67 (مواد، تجهیزات و سازههای دریایی)، با همکاری کمیته فنی استانداردسازی اروپا (CEN) CEN/TC 12 (مواد، تجهیزات و فراساحل) تهیه شده است. ورژن جدید این استاندارد از نظر فنی بازنگری و جایگزین نسخه اول ISO/TS 29001:2010 شده است. تغییرات اصلی نسبت به نسخه قبلی همراستایی با ISO 9001:2015 است.
ISO 17025 (استاندارد ایزو صلاحیت آزمایشگاه های انجام دهنده آزمون و کالیبراسیون)
استاندارد ایزو ۱۷۰۲۵ چیست؟
استاندارد بین المللی ISO 17025 استانداری تخصصی ویژه ی آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون می باشد که به احراز صلاحیت این آزمایشگاه ها می پردازد.
دامنه کاربرد استاندارد ISO 17025
استاندارد بین المللی ISO 17025 الزامات کلی برای احراز صلاحیت انجام آزمون ها و یا کالیبراسیون و همچنین نمونه برداری را مشخص می سازد. استاندارد بین المللی ISO 17025 ، روش های استاندارد و روش های غیر استاندارد و روش های توسعه یافته توسط آزمایشگاه که در اجرای آزمون و کالیبراسیون مورد استفاده قرار می گیرند را پوشش می دهد.
راهنمایی های استاندارد بین المللی ISO 17025 برای همه سازمان های مجری آزمون و کالیبراسیون قابل استفاده می باشد. این استاندارد به عنوان مثال طرف اول، دوم و آزمایشگاه هایی که آزمون در آن ها تشکیل دهنده بخشی از گواهی محصول و بازرسی می باشد، را در بر می گیرد.
استاندارد ISO 17025 بین المللی فارغ از تعداد پرسنل سازمان یا گستره دامنه فعالیت های آزمون و یا کالیبراسیون، برای همه آزمایشگاه ها قابل کاربرد می باشد.
استاندارد بین المللی ISO 17025 برای استفاده توسط آزمایشگاه هایی که در حال ایجاد سیستم های کیفی، اجرایی و فنی برای فعالیت های خود می باشند توصیه می گردد.
لزوم توجه و پیاده سازی استاندارد ISO 17025
اگر آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون الزامات این استاندارد بین المللی را برآورده سازند، آنها یک سیستم کیفیت برای فعالیت های آزمون و کالیبراسیون خود بکار می گیرند که الزامات ایزو ۹۰۰۱ نیز برآورده است. این استاندارد بین المللی چندین الزام فنی را که با ایزو ۹۰۰۱ پوشش داده نمی شود را پوشش می دهد.
سیستم کیفیت آزمایشگاه ISO 17025 ، با هدف ایجاد یک سیستم مدیریتی مستقل و مبتنی بر کیفیت، طراحی و مستقر شده است تا با بهرهگیری از این استاندارد، آزمایشگاه بتواند خدمات خود را با بهترین کیفیت به مشتریان خود ارائه نماید و همچنین کلیه فعالیتهای مدیریتی، فنی و تخصصی خود را به بهترین نحو اداره نموده و با اخذ گواهینامهها و اعتبارنامههای ملی یا بینالمللی، صلاحیت و شایستگی خود را به گیرندگان خدمات و گروههای ذینفع اثبات نماید.
صدور گواهینامه استاندارد ISO 17025
گواهینامه های ISO 17025 توسط مراجع CB به صورت non accredited امکان صدور دارند و آزمایشگاه ها با پیاده سازی و ممیزی توسط یک نهاد ارزیاب خارجی certificayion body امکان ممیزی و دریافت گواهینامه مذکور را خواهند داشت، اما توصیه شده که این استاندارد توسط سازمانهای اعتبار بخشی (ACCREDITATION BODY) ممیزی و صادر گردد.
لذا با توجه به این مورد، سازمان اعتبار بخش حاضر در ایران (AB)، مرکز تایید صلاحیت موسسه استاندارد ایران (NACI) قادر به ممیزی و صدور گواهینامه ISO 17025 می باشد. اگرچه اجباری به دریافت گواهینامه مذکور نخواد بود.
ارتباط استاندارد ISO 17025 با سایر استاندارد ها
همیشه توصیه می گردد که همراه یا پیش از دریافت گواهینامه های تخصصی تر نظیر گواهینامه ISO 17025 که به احزار صلاحیت آزمایشگاه ها می پردازد اقدام به دریافت گواهینامه ی سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ که پایه ای ترین و اصلی ترین استاندارد از سری استانداردهای بین المللی ایزو می باشد اقدام نمایند.
لازم به ذکر است که آزمایشگاه های طبی و پزشکی در صورت تمایل به دریافت گواهینامه ایزو مرتبط با حیطه خود می بایست استاندارد ایزو ۱۵۱۸۹ ویژه آزمایشگاه های پزشکی را پیاده سازی و گواهینامه آن را دریافت نمایند. به آزمایشگاه های پزشکی و طبی نیز توصیه می گردد که حتما نسبت به دریافت گواهینامه ISO 9001 یا سیستم مدیریت یکپارچه IMS اقدام نمایند.
ایزو سیستم با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت آماده مشاوره و صدور گواهینامه ISO 17025 با تیمی مجرب و رزومه ای قابل استعلام می باشد.
تفاوت بین ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۷۰۲۵ چیست؟
ISO 17025 و ISO 9001 هر دو برای QMS در نظر گرفته شدهاند. اما چیزی که آنها را متمایز میکند دامنه و الزامات است. الزامات ایزو ۱۷۰۲۵ فقط مختص آزمایشگاهها و کالیبراسیون است. این در حالی است که ISO 9001 برای سازمانها در تمام صنایع اعمال میشود.
اهمیت ایزو ۱۷۰۲۵ چیست؟
در سراسر صنایع، ایجاد یک QMS که به بهترین وجه با نیازهای سازمانها مطابقت دارد، بسیار رایج است. ISO 17025 برای کمک به بهبود کیفیت و کارایی شیوهها، فرایندها و سیستمهای ایمنی آزمایشگاهی است. این استاندارد با ایزو ۱۵۱۸۹ (استاندارد ایزو مدیریت کیفیت آزمایشگاههای پزشکی) همراستا است.
نسخه فعلی استاندارد که ISO 17025:2017 است و کلید ایجاد دستورالعملها و پروتکلهایی است که با رویههای آزمایشگاهی خوب (GLP) همسو هستند. در نهایت، حفظ انطباق با الزامات این استاندارد میتواند منجر به ایجاد فرایندهای تست و کالیبراسیون قابل تکرار شود و در نتیجه نیاز به آزمایش مجدد را از بین ببرد.
آیا ایزو ۱۷۰۲۵ اجباری است؟
اخذ ایزو ۱۷۰۲۵ الزامی نیست؛ اما مزایای متعددی برای شما به همراه میآورد. پیروی از استانداردهای شناخته شده بینالمللی به سازمانها این امکان را میدهد که با آنچه در صنعت شایسته و قابلاعتماد هستند، همتراز شوند. ازاینرو، این به افزایش قابلتوجه سطح اعتماد عمومی و اعتماد همتایان به کار آزمایشگاهها کمک میکند.
الزامات ایزو ۱۷۰۲۵
برای سازمانها مهم است که از الزامات مختلف ISO 17025 آگاه باشند تا بتوانند پروتکلهای انطباق لازم را در سراسر جهان ایجاد کنند. برای شروع، تغییرات قابلتوجهی در نسخه ۲۰۱۷ نسبت به نسخه قبلی ۲۰۰۵ ارائه شده است. برخی از این موارد عبارتاند از:
- الزامات مدیریتی و فنی نسخه ۲۰۰۵ با بندهای الزامات عمومی و الزامات ساختاری جایگزین شدند.
- بندهای ۶ تا ۸ جزئیات منابع، فرایند و الزامات سیستم مدیریت اضافه شد.
بندها و عناصر استاندارد
استاندارد ISO 17025 از بندها و عناصر زیر تشکیل شده است:
محدوده
درباره هدف استاندارد، چه کسی میتواند از آن استفاده کند و کاربردهای استاندارد بحث میکند.
مراجع هنجاری
جزئیات مختصری را در مورد نحوه ارجاع برخی راهنماها و استانداردها برجسته میکند.
اصطلاحات و تعاریف
اصطلاحات استفاده شده در استاندارد را تعریف میکند.
الزامات عمومی
دو الزام اصلی استاندارد را پوشش میدهد که عبارتاند از:
- بیطرفی: آزمایشگاهها اجازه نمیدهند هیچ عامل تجاری، مالی یا دیگر عوامل فشاری دستکاری، به خطر انداختن یا تغییر کیفیت نتایج آزمایشها را تغییر دهد.
- محرمانه بودن: آزمایشگاهها برای اطمینان از خصوصیبودن نتایج و سایر اطلاعات کلیدی موردنیاز هستند.
الزامات ساختاری
ساختار و اجزای اصلی سازمانی آزمایشگاه، فرایندهای آن و پایبندی آن به یک سیستم مدیریت کارآمد را تشریح میکند.
نیازهای منابع
شامل ۶ بند است که اجزای لازم را که یک آزمایشگاه باید داشته باشد را مشخص میکند:
- عمومی
- پرسنل
- امکانات و شرایط محیطی
- تجهیزات
- قابلیت ردیابی مترولوژیکی
- محصولات و خدمات خارجی ارائه شده است
الزامات فرایند
جزئیات ۱۱ فرایند کلیدی در مورد چگونگی بهبود و اجرای کارایی الزامات استاندارد را بیان میکند:
- بررسی درخواستها، مناقصهها و قراردادها
- انتخاب، تأیید و اعتبار روشها
- نمونهبرداری
- رسیدگی به موارد آزمایش یا کالیبراسیون
- سوابق فنی
- ارزیابی عدم قطعیت اندازهگیری
- اطمینان از اعتبار نتایج
- گزارش نتایج
- شکایات
- کار غیرمنطبق
- کنترل دادهها و مدیریت اطلاعات
الزامات سیستم مدیریت
بر دو گزینه موجود برای سازمانهایی که با استاندارد مطابقت دارند، تفاوت بین این دو و فعالیتهای مختلف درگیر در این بخش تأکید میکند:
- گزینه A – برای آزمایشگاههایی که QMS مجزا از هر سیستم مدیریت دیگری دارند اعمال میشود.
- گزینه B – برای آزمایشگاههایی که بخشی از سازمانهای بزرگتر هستند یا سیستمهای مدیریتی همراستا با ISO 9001 دارند اعمال میشود.
چرخه عمر ایزو ۱۷۰۲۵
ISO 17025 توسط کمیته ISO در ارزیابی انطباق (CASCO) تهیه و برای راه گیری در اختیار نهادهای ملی ISO و IEC قرار گرفت و تایید شد. ورژن جدید این استاندارد از نظر فنی بازنگری و جایگزین ISO/IEC ۱۷۰۲۵:۲۰۰۵ شده است. تغییرات اصلی نسبت به نسخه قبلی به شرح زیر است:
- تفکر مبتنی بر ریسک بهکاررفته در این نسخه باعث کاهش برخی الزامات تجویزی و جایگزینی آنها با الزامات مبتنی بر عملکرد شده است.
- انعطافپذیری بیشتری نسبت به نسخه قبلی در الزامات فرایندها، رویهها، اطلاعات مستند و مسئولیتهای سازمانی وجود دارد.
- تعریفی از «آزمایشگاه» اضافه شده است.
IsO 27001 (استاندارد ایزو امنیت اطلاعات)
استاندارد ایزو ۲۷۰۰۱ چیست؟
ISO 27001 تنها استاندارد بین المللی قابل ممیزی است که الزامات مورد نیاز سیستم مدیریت امنیت اطلاعات را معیّن کرده و انتخاب کنترل امنیتی مناسب را تضمین می کند؛ همچنین به سازمان کمک می کند اطلاعات خود را محافظت کند و اعتماد بخش های ذینفع و به ویژه مشتریان را جلب نماید و برای تهیه، پیاده سازی، اجرا، نظارت، بررسی، نگهداری، و ارتقا سیستم مدیریت امنیت اطلاعات رویکردی پروسه ای فراهم می سازد.
این استاندارد که مجموعه ای از کنترلرها و چک لیست های پیشنهاد شده امنیتی میباشد برای استفاده همزمان با استاندارد ISO/IEC 27002 و به منظور صدور گواهینامه تدوین گردیده است. نکته قابل توجه این است که هنوز دریافت گواهینامه ISO 27001 امری اختیاری است و می تواند توسط ارگانها و یا سازمانها اجرا نشود.هر چند که اجرای این استاندارد در کنار استاندار ایزو ۹۰۰۱ یا IMS موجب یکپارچگی و بهبود کیفیت تولیدات و خدمات سازمان ها می شود.
گواهینامه ایزو ۲۷۰۰۱ مبین این موضوع است که یک سیستم مدیریت امنیت اطلاعات طبق یک استاندارد برتر گواهی گردیده است. گواهینامه ای که توسط یک مرجع ثبت وصدور گواهینامه شخص ثالث صادر می شود بیانگر این است که شما پیش بینی های لازم جهت حفاظت اطلاعات حساس در برابر دسترسی ها و تغییرات غیر مجاز را مبذول نموده اید.
مبدأ استاندارد ISO 27001
BS 7799 استانداردی میباشد که در سال ۱۹۹۵ برای اولین بار توسط BSI Group (گروه استانداردهای انگلستان) ایجاد شد. این استاندارد توسط دپارتمان صنعت و تجارت (DTI) دولت بریتانیا نوشته شد و شامل چندین بخش است. اولین بخش شامل بهترین تجربیات مدیریت امنیت اطلاعات است و در سال ۱۹۹۸ بازبینی شد.
پس از مباحثات بسیار بین صاحبان استاندارد در جهان، استاندارد ISO 27001 در سال ۲۰۰۰ توسط بنیاد ISOتحت عنوان ISO/IEC 17799 انطباق لازم را پیدا کرد. این استاندارد نام ”تکنولوژی اطلاعات – کد تجربی مدیریت امنیت اطلاعات“ را با خود حمل میکرد.
استاندارد ISO/IEC 17799 در جوئن ۲۰۰۵ بازبینی شد و در نهایت در سا ل۲۰۰۷ تحت عنوان ISO/IEC 27002 در سری استانداردهای ISO 27000 جای گرفت. قسمت دوم BS7799 برای اولین بار در سال ۱۹۹۹ توسط BSIو با کد ” BS7799 – قسمت ۲“تحت عنوان ”سیستمهای مدیریت امنیت اطلاعات – مشخصات، به همراه راهنمای کاربرد“ منتظر شد. BS 7799-2 بر چگونگی پیاده ساری یک سیستم مدیریت امنیت اطلاعات (ISMS) تمرکز دارد. این استاندارد بعداً به استاندارد ISO 27001 تبدیل شد.
ISMS چیست؟
ISMS یک رویکرد کلنگر برای تضمین محرمانه بودن، یکپارچگی و در دسترس بودن (CIA) داراییهای اطلاعاتی شرکت است. ISO 27001 شامل خطمشیها، رویهها و سایر کنترلهایی است که افراد، فرایندها و فناوری را در بر میگیرد.
براساس ارزیابیهای منظم ریسک امنیت اطلاعات،ISMS یک رویکرد کارآمد، مبتنی بر ریسک و بیطرف از فناوری برای ایمن نگه داشتن داراییهای اطلاعاتی شما است.
میتوانید سیستم مدیریت امنیت اطلاعات خود را با استفاده از جعبه ابزار ایزو ۲۷۰۰۱ بسازید که شامل تمام خطمشیها، رویهها و الگوهای از پیش نوشته شده مورد نیاز شما میباشد.
تاریخچه ایزو ۲۷۰۰۱
BS 7799 استانداردی است که در سال ۱۹۹۵ برای اولینبار توسط BSI Group (گروه استانداردهای انگلستان) ایجاد شد. این استاندارد شامل چندین بخش است. اولین بخش شامل بهترین تجربیات مدیریت امنیت اطلاعات است و در سال ۱۹۹۸ بازبینی شد.
پس از مباحثات بسیار بین صاحبان استاندارد در جهان، استاندارد ISO 27001 در سال ۲۰۰۰ توسط بنیاد ISO تحت عنوان ISO/IEC 17799 انطباق لازم را پیدا کرد. این استاندارد نام ”تکنولوژی اطلاعات – کد تجربی مدیریت امنیت اطلاعات“ را با خود حمل میکرد.
الزامات ایزو ۲۷۰۰۱
بخشی از الزامات این استاندارد را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- محدوده سیستم مدیریت امنیت اطلاعات
- سیاست و اهداف امنیت اطلاعات
- ارزیابی ریسک و روش درمان ریسک
- بیانیه کاربرد
- طرح درمان ریسک
- ارزیابی ریسک و گزارش درمان ریسک
- تعریف نقشها و مسئولیتهای امنیتی
اصول ایزو ۲۷۰۰۱
استاندارد ایزو ۲۷۰۰۱ چارچوبی را برای پیاده سازی ISMS فراهم می کند و از دارایی های اطلاعاتی شما محافظت کند و در عین حال مدیریت، اندازه گیری و بهبود فرآیند را آسانتر میکند. این به شما کمک می کند سه بعد امنیت اطلاعات را بررسی کنید:
- محرمانه بودن
- صداقت
- دردسترسبودن
دامنهی کاربرد
ایزو ۲۷۰۰۱ بخش زیادی از امور مربوط به امنیت اطلاعات را پوشش میدهد. برخی از این زمینه ها شامل موارد زیر است:
- سیاست امنیتی
- سازماندهی امنیت اطلاعات
- مدیریت دارایی
- امنیت منابع انسانی
- امنیت محیطی و فیزیکی
- ارتباطات و عملکردها
- مدیریت
- کنترل دسترسی
- به خدمت گیری، توسعه و نگهداری سیستمهای اطلاعاتی
- مدیریت حوادث مربوط به امنیت اطلاعات
- مدیریت دوام تجارت
- مطابقت
مزایای ایزو ۲۷۰۰۱
استفاده از ایزو ۲۷۰۰۱ (سیستم مدیریت امنیت اطلاعات) مزایای زیر را برای سازمان دربر دارد:
- نمایشدهنده وجود تضمین مستقل برای کنترلهای داخلی و مطابقت با الزامات دوام تجارت است.
- بهطور مستقل نشان میدهد که قوانین اجرایی نظارت میشوند.
- با اطمینان به مشتری که امنیت اطلاعاتش در سطح بالایی است یک فرصت رقابتی ایجاد میشود.
- بهصورت مستقل مشخص میشود که ریسکهای سازمانی شناسایی، سنجش و مدیریت شدهاند.
- اثباتکننده تعهد مدیریت ارشد نسبت به امنیت اطلاعات است.
- پروسه سنجش مداوم به نظارت پیوسته و بهبود روند کمک میکند.
نحوه پیادهسازی ISO 27001
برای پیادهسازی ایزو ۲۷۰۰۱ باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- محدوده پروژه تضمین تعهد مدیریت و بودجه.
- شناسایی اشخاص ذینفع و الزامات قانونی، مقرراتی و قراردادی.
- انجام ارزیابی ریسک.
- بررسی و اجرای کنترلهای موردنیاز.
- توسعه شایستگی داخلی برای مدیریت پروژه.
- تهیه مستندات مناسب برگزاری دوره آموزشی آگاهی کارکنان.
- گزارشدهی بهعنوانمثال بیانیه کاربرد و طرح درمان ریسک.
- اندازهگیری، نظارت، بررسی و ممیزی مستمر.
- انجام اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه لازم.
چرخه عمر ایزو ۲۷۰۰۱
ISO 27001 مشخصات بین المللی شناخته شده برای سیستم مدیریت امنیت اطلاعات (ISMS) است و یکی از محبوب ترین استانداردها برای امنیت اطلاعات است. نسخه ISO / IEC 27001:2013 این استاندارد بهبودهایی را که در سال ۲۰۱۷ انجام شده است را نیز اجرا میکند. جدیدترین نسخه این استاندارد در سال ۲۰۲۲ به روز رسانی شده است.
GMP گواهینامه اصول تولید خوب محصول
استاندارد GMP شیوه های خوب تولید
استاندارد GMP اخذ GMP – گواهینامه GMP به مقررات خوب تولیدی که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده تحت اقتدار قانون فدرال غذا، مواد مخدر و آرایشی اعلام شده است اشاره دارد.
گواهینامه GMP
گواهینامه GMP جهت ایجاد سیستمی یرای بررسی تولید محصولات بر اساس استانداردهای کیفی است. هدف از این سیستم کاهش خطرات در صنایع به ویژه در صنایع حساس نظیر صنایع دارویی، پزشکی و غذایی است.
لزوم دریافت گواهینامه GMP
شیوه های تولید خوب (GMP) شیوه های مورد نیاز جهت تطبیق با دستورالعمل های توصیه شده توسط سازمان هایی است که کنترل مجوز و صدور مجوز برای تولید و فروش مواد غذایی، تجهیزات پزشکی و محصولات دارویی فعال را دارند.
این دستورالعمل حداقل الزاماتی را ارائه می دهد که یک دارنده یا یک محصول تولید کننده مواد غذایی بایستی برای اطمینان از اینکه محصولات با کیفیت بالا هستند و به مصرف کننده یا عمومی آسیب نرسانند، برآورده شود.
جنبه های سیستم GMP
این سیستم تمامی جنبه های تولید را از مواد اولیه، محل و تجهیزات، آموزش و بهداشت شخصی کارکنان را پوشش می دهد.
دز این سیستم روشهای دقیق و کتبی برای هر فرایند ضروری است که می تواند بر کیفیت محصول نهایی تاثیر بگذارد.
توجه به GMP در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته
شیوه های تولید خوب، همراه با شیوه های خوب کشاورزی، روش های آزمایشگاهی خوب و شیوه های بالینی خوب، تحت نظارت سازمان های نظارتی در انگلستان، ایالات متحده، کانادا، اروپا، چین و دیگر کشورها هستند.
بسیاری از کشورها قانون گذاری کرده اند که تولید کنندگان مواد غذایی، دارویی و دستگاه های پزشکی روش های GMP را دنبال کنند و دستورالعمل های استاندارد GMP خودشان را مطابق با قوانین خود می سازند.
تولید خوب محصول با هدف محافظت از سلامت مصرف کنندگان و بیماران و همچنین تولید غذاهای با کیفیت بالا، داروها، وسایل پزشکی یا داروهای فعال دارویی توصیه می شود.
در ایالات متحده ممکن است یک ماده غذایی یا دارویی “تقلبی” محسوب شود، در صورتی که تمام آزمونهای لازم را گذرانده اما در ساخت و ساز یا دستورالعمل تولید خوب، مطابقت ندارد. بنابراین، مطابقت با GMP بسیار مهم و قابل توجه است.
آشنایی با اصول
تمام دستورالعمل های استاندارد GMP چند اصل اساسی را دنبال می کنند:
- امکانات تولید باید شرایط یک منطقه تولیدی تمیز و بهداشتی را حفظ کند.
- فرایندهای تولید به وضوح تعریف و کنترل می شوند
- فرایندهای تولید کنترل می شوند و هر تغییری در فرایند ارزیابی می شود.
- دستورالعمل ها و رویه ها به زبان روشن و بدون ابهام (شیوه های مستند سازی مناسب) نوشته شده است.
- اپراتورها آموزش داده میشوند که دستورالعمل ها را اجرا کنند.
- اسناد و مدارک بوسیله دستگاه یا دستی در حین ساخت تولید می شوند که نشان می دهد که تمام مراحل مورد نیاز توسط روش ها و دستورالعمل های تعریف شده در واقع انجام شده است و مقدار و کیفیت مواد غذایی یا دارو بررسی و مستند می شود.
- توزیع مواد غذایی یا داروها هر گونه خطر برای کیفیت آنها را به حداقل می رساند.
- یک سیستم برای فراخوانی هر دسته از فروش یا عرضه وجود دارد.
- شکایات مربوط به محصولات و بازاریابی مورد بررسی قرار می گیرند، علل نقص های کیفی مورد بررسی قرار می گیرند و اقدامات مناسب در رابطه با محصولات معیوب و جلوگیری از رخداد مجدد صورت می گیرد.
برنامه کیفیت شرکت ها و ارتباط آن با استاندارد GMP
استاندارد GMP دستورالعمل هایی در مورد نحوه تولید محصولات نیست. این سیستم شامل مجموعه ای از اصول کلی است که باید اجرا و توجه به آن در هنگام تولید مشاهده شود.
هنگامی که یک شرکت برنامه کیفیت و فرایند تولید خود را راه اندازی می کند، ممکن است راه های بسیاری وجود داشته باشد که بتواند نیازهای GMP را برآورده کند. این مسئولیت شرکت برای تعیین روند موثر و کارآمد کیفیت است.
کیفیت در محصول ساخته شده است و GMP مهم ترین بخش اطمینان از کیفیت این محصول است.
چرا به گواهینامه GMP احتیاج داریم؟
گواهینامه GMP سیستمی برای اطمینان از تولید و کنترل محصولات به طور مداوم مطابق با استانداردهای کیفیت است. GMP تمام جنبه های تولید را از مواد اولیه، محل و تجهیزات گرفته تا آموزش و بهداشت شخصی کارمندان پوشش می دهد. روشهای کتبی دقیق برای هر فرآیند که میتواند بر کیفیت محصول نهایی تأثیر بگذارد، ضروری است. باید سیستمهایی وجود داشته باشد تا اثبات مستند ارائه دهند که رویه های صحیح در هر مرحله در فرآیند تولید دنبال می شوند.
تاریخچه GMP
در سال ۱۹۶۹، هنگامی که مجمع جهانی بهداشت و درمان اولین نسخه صدور گواهینامه WHO را در مورد کیفیت محصولات دارویی در حال حرکت در بازار جهانی توصیه کرد، آن را بهعنوان یک بخش پذیرفت. این سیستم از طرح ضمیمه تکمیلی در مورد محصولات دارویی بیولوژیکی توسط کمیته خبره استانداردسازی بیولوژیکی (ECBS) در سال ۱۹۹۱ به تصویب رسید. سپس رویکرد کلی برای کنترل کیفیت داروهای بیولوژیکی که شامل محصولاتی مانند واکسن، خون و محصولات خونی، آنتیژنها، سلول و بافت است دریافت کرد.
بیش از ۱۰۰ کشور مقررات GMP WHO را در قوانین ملی داروهای خود گنجانیدهاند، و بسیاری از کشورها مقررات و رویکردهای خود را در تعریف الزامات ملی GMP خود اتخاذ کردهاند. GMP WHO همچنان بهعنوان پایهای برای طرح صدور گواهینامه WHO و پیشگویی واکسن برای تهیه آژانسهای سازمان ملل استفاده میشود.
۵ عنصر اصلی GMP در صنایع غذایی
- امکانات و تجهیزات
- پرسنل
- رویهها
- مستندات
- صنعت مواد غذایی GMP با آزمایشگاههای جوردی
نمونههایی از استاندارد GMP
- مدیریت کیفیت
- بهداشت و بهداشت
- ساختمان و امکانات
- تجهیزات
- مواد خام
- . پرسنل
- اعتبارسنجی و صلاحیت
- شکایات
GMP چگونه با HACCP ارتباط دارد؟
اصول و تعاریف کلی استاندارد GMP برنامه های پیش نیاز برای اجرای HACCP هستند. برنامه های پیش نیاز با مسائل “خانه داری خوب” در این مرکز سروکار دارد و ممکن است از بروز خطر جلوگیری کند، در حالی که HACCP خطرات خاصی را در این روند مدیریت می کند.
نقش GMP در محیط کار چیست؟
گواهینامه GMP به تولید کنندگان کمک می کند تا تولید کالاهای خود را بهبود بخشند. هنگامی که اصول این سیستم دقیقاً دنبال شود، سازگاری در رویه ها و محصولات را در یک محیط امن ترویج می شود تا خطر، آلودگی و ضرر کاهش یابد.
چه کسی استاندارد GMP را تنظیم میکند؟
برای اطمینان از رعایت مقرراتGMP ، بهداشت کانادا مؤسساتی را که ساخت که بسته یا برچسب، توزیع، واردات، عمده فروشی یا داروهای آزمایشی را بازرسی می کند.
چگونه میتوانم گواهینامه GMP را اخذ کنم؟
سازمانها باید از طریق ارزیابی خود از رویههای عملیاتی استاندارد، بازرسیهای جامع تسهیلات یا ممیزیها و همچنین مستندات مربوط به GMP ، سطح بالایی از انطباق را رعایت کنند.
اولین قدم در جهت ایمنی مواد غذایی ایجاد زیرساخت ها و پیروی از اقدامات بهداشتی خوب است. این روش یک روند مداوم است. از طرف تولید کننده مواد غذایی، اگر کسی روش های خوب مقدماتی، اقدامات ذخیره سازی و بسته بندی را دنبال کند، از تولید مواد غذایی مطمئن اطمینان حاصل می شود. شیوه های خوب تولید (GMP)، روش های خوب بهداشتی (GHP)، گواهینامه ایزو ۲۲۰۰۰ و گواهینامه HACCP، همگی به عنوان سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی طبقه بندی می شوند.
از آنجا که برخی از کالاهای صادر شده در بنادر خارجی رد می شوند، آزمایش ایمنی باکتری ها اهمیت بیشتری می یابد. Codex پس از انجام چندین آزمایش، مقررات مربوط به ایمنی بین المللی مواد غذایی را تنظیم کرده است. این امر به عنوان رهنمودهایی در مورد اقدامات بهداشتی در نظر گرفته شده است.
گواهینامه GHP و گواهینامه GMP چیست؟
استاندارد GHP مخفف کلمه ی Good Hygiene Practices به معنای روش خوب بهداشتی می باشد. استاندارد GMP مخفف کلمه ی Good manufacturing practice به معنای روش خوب تولید می باشد.
“روش خوب تولید” یا “GMP” بخشی از یک سیستم با کیفیت است که تولید و آزمایش مواد مؤثر دارویی، معاینه و تشخیص، مواد غذایی، محصولات دارویی و وسایل پزشکی را پوشش می دهد.
گواهینامه GMP شامل دستورالعملهایی می باشد که جنبه های تولید و آزمایش را مشخص می کند و می تواند بر کیفیت یک محصول تأثیر بگذارد. بسیاری از کشورها تصویب کرده اند که شرکت های داروسازی و تجهیزات پزشکی باید از روش های GMP پیروی کنند.
رهنمودها در استاندارد GMP از چند اصل اساسی پیروی می کنند که عبارت است از:
- فرآیندهای تولید به روشنی تعریف و کنترل می شوند. کلیه فرایندهای مهم برای اطمینان از سازگاری و مطابقت با مشخصات، تأیید می شوند.
- فرآیندهای تولید کنترل می شوند و هرگونه تغییر در روند، ارزیابی می شود. تغییراتی که در کیفیت دارو تأثیر داشته باشد، در صورت لزوم تأیید می شود.
- دستورالعمل ها و رویه ها به زبانی واضح و بدون ابهام نوشته شده اند.
- اپراتورها برای انجام و مستند سازی روش ها آموزش دیده اند.
- اسناد در طول تولید به صورت دستی یا با ابزار ساخته می شوند که نشان می دهد تمام مراحل مورد نیاز روشها و دستورالعملهای تعریف شده انجام شده و کمیت و کیفیت دارو همانطور که انتظار می رفت می باشد.
- توزیع داروها، هرگونه خطری مربوط به کیفیت را به حداقل می رساند.
- شکایات مربوط به داروها مورد بررسی قرار می گیرد. علل نقص کیفی بررسی شده و اقدامات مناسب با توجه به داروهای معیوب و جلوگیری از وقوع دوباره انجام می شود.
دستورالعمل های GMP، دستورالعمل های تجربی در مورد نحوه تولید محصولات نیستند. این موارد یک سری اصول کلی هستند که باید در طول تولید رعایت شود. هنگامی که یک شرکت در حال تنظیم برنامه کیفیت و فرایند تولید خود است، ممکن است راه های بسیاری وجود داشته باشد که بتواند الزامات GMP را برآورده کند. این وظیفه شرکت است که کارآمدترین و موثرترین فرایند کیفیت را تعیین کند.
گواهینامه GHP: روش خوب بهداشتی
برای شرکتهایی که فرآیندهای داخلی برای اندازهگیری مستقل و مدیریت روشهای خوب بهداشتی ندارند، یک برنامه جهانی و مستقل برای محصولات غذایی و دارویی وجود دارد، که هدف آن ها ارائه پیشرفت های قابل اندازه گیری در استانداردهای عملیاتی ایمنی مواد غذایی، اقدامات خوب بهداشتی و رعایت مقررات ملی و بین المللی بهداشت مواد غذایی می باشد.
ISO21500 استاندارد ایزو مدیریت پروژه
ایزو ۲۱۵۰۰ چیست؟
ایزو ۲۱۵۰۰ (اخذ ایزو ۲۱۵۰۰ – گرفتن ایزو ۲۱۵۰۰) یک استاندارد بین المللی است که در سال ۲۰۱۲ توسط ISO (سازمان بین المللی استاندارد سازی) صادر شده است و در نظر دارد به عنوان راهنمایی در مفاهیم و فرآیندهای مدیریت پروژه خدمت کند. دریافت ایزو ۲۱۵۰۰ ویرایش ۲۰۲۱ که بهتازگی منتشر شده، مزایای زیادی را برای شما بههمراه میآورد.
گواهینامه ایزو ۲۱۵۰۰ چیست؟
گواهینامه ایزو ۲۱۵۰۰ راهنمایی هایی برای مدیریت پروژه فراهم می کند و می تواند توسط هر نوع سازمان، از جمله سازمان های دولتی، خصوصی و هر نوع پروژه دیگر بدون در نظر گرفتن پیچیدگی، اندازه و مدت آن، مورد استفاده قرار گیرد.
ایزو ۲۱۵۰۰ دستورالعمل و توصیف سطح بالایی از مفاهیم و فرآیندهایی که در مدیریت پروژه مهم هستند ارائه می دهد.
تعریف پروژه چیست؟
پروژه شامل یک مجموعه منحصر به فرد از فرآیندهای متشکل از فعالیت های هماهنگ و کنترل شده، با تاریخ شروع و پایان و دستیابی به هدفی معین است.
مدیریت پروژه چیست؟
مدیریت پروژه شامل کاربرد روش ها، ابزارها و تکنیک هایی برای مدیریت بهینه در یک پروژه است. این شامل مراحل مختلف چرخه عمر پروژه می شود که دوره ای را از ابتدای پروژه تا پایان آن طی می کند.
مدیریت پروژه چارچوبی برای کمک به دستیابی به اهداف تجاری فراهم می کند. با وجودی که اغلب آن را دست کم گرفته می شود، مدیریت پروژه می تواند به عنوان یک نیروی محرک در پشت هر کاری دیده شود.
با توجه به برنامه ریزی، سازماندهی، ایجاد انگیزه و کنترل منابع، این امر به عنوان یک نظم در نظر گرفته شده است تا اهداف خاصی را به دست آورد. مدیریت پروژه به عنوان یک ابزار کارآمد برای رسیدگی به فعالیت های پیچیده شناخته شده است.
مفاهیم کلی مدیریت پروژه با توجه به ایزو ۲۱۵۰۰
مفاهیم کلیدی در مدیریت پروژه با توجه به استاندارد ایزو ۲۱۵۰۰ عبارتند از:
- پروژه
- مدیریت پروژه
- استراتژی و پروژه های سازمانی
- محیط پروژه
- مدیریت پروژه
- پروژه ها و عملیات
- مشارکت کنندگان و سازمان پروژه
- شایستگی کارکنان پروژه
- چرخه عمر پروژه
- محدودیت های پروژه
- رابطه بین مفاهیم مدیریت پروژه و فرآیندهای آن
ارتباط ایزو ۲۱۵۰۰ (مدیریت پروژه) با سایر استانداردهای ایزو
- ایزو ۲۱۵۰۰ طوری طراحی شده است تا با استانداردهای بین المللی دیگری نظیر موارد زیر ارتباط داشته باشد:
- ایزو ۱۰۰۰۶: سیستم های مدیریت کیفیت، رهنمودهای مدیریت کیفیت در پروژه ها،
- ایزو ۱۰۰۰۷: سیستم های مدیریت کیفیت دستورالعمل های مدیریت پیکربندی،
- ایزو ۳۱۰۰۰: مدیریت ریسک – اصول و دستورالعمل ها
- و برخی از استانداردهای خاص در بخش هایی مانند صنعت هوا فضا و فناوری اطلاعات
نکته مهم دیگر این است که سازمان های استاندارد دیگر شامل موسسه مدیریت پروژه (PMI)، انجمن مدیریت پروژه (APM) و غیره با ISO همکاری می کنند تا اطمینان حاصل شود استانداردهای آنها با سری ISO 21500 مطابقت دارند.
مزایای استفاده از استاندارد ایزو ۲۱۵۰۰
- افزایش بهره وری در ارائه خدمات؛
- اثربخشی پیشرفته در ارائه خدمات؛
- افزایش رضایت مشتری؛
- بهبود رشد و توسعه در تیم؛
- جایگاه بهتر و رقابتی؛
- افزایش فرصت ها برای گسترش خدمات؛
- انعطاف پذیری بهتر؛
- مدیریت ریسک؛ و
- افزایش کیفیت و کمیت محصول / خدمات
هدف ایزو ۲۱۵۰۰
ISO 21500 برای ارائه راهنمایی در مورد مفاهیم و فرایندهای مدیریت پروژه باهدف اجرای فرایندها و بهترین شیوهها برای بهبود عملکرد مدیریت پروژه تهیه شده است.
دامنه کاربرد ایزو ۲۱۵۰۰
این سند زمینه سازمانی و مفاهیم اساسی برای انجام پروژه ، برنامه و مدیریت نمونه کارها را مشخص میکند. همچنین راهنماییهایی را برای اتخاذ یا بهبود پروژه ، برنامه و مدیریت نمونهکارها با استفاده از استانداردهای تهیه شده توسط ISO/TC 258 فراهم میکند. این سند برای اکثر سازمانها ، از جمله سازمانهای دولتی و خصوصی قابلاستفاده است و به اندازه و نوع سازمان وابسته نیست.
همچنین برای هر پروژه ، برنامه و نمونهکارها ، صرف نظر از پیچیدگی ، اندازه یا مدت زمان قابل اجرا است. راهنمایی های بیشتر در مورد مدیریت پروژه ، برنامه و نمونه کارها و مدیریت آن ، در ISO 21502 ، ISO 21503 ، ISO 21504 و ISO 21505 ارائه شده است.
کلیات ایزو ۲۱۵۰۰
استاندارد ISO21500 مفاهیم کلیدی مورداستفاده برای اکثر پروژهها را تشریح و محیطهایی را که پروژهها در آنجا انجام میشوند، توصیف میکند.
استراتژی سازمانی، فرصتها را شناسایی میکند. فرصتها ارزشیابی میشوند و باید مستند شوند. فرصتهای برگزیده در قالب یک طرح توجیهی یا سایر سندهای مشابه بسط مییابند و میتوانند به یک یا چند پروژه که اقلام تحویلی را فراهم میکنند، منتج شوند. از این اقلام تحویلی میتوان برای تحقق منافع بهره برد. منافع مذکور میتوانند بهعنوان یک ورودی برای تحقق و بسط بیشتر استراتژی سازمانی لحاظ گردند.
فرایندهای استاندارد مدیریت پروژه
این استاندارد فرایندهای پیشنهادی را که باید در طول یک پروژه بهعنوان یک اصل برای فازهای منفرد در نظر گرفته شوند را نیز مشخص میکند. مفاد ذکر شده را میتوان از دو منظر متفاوت مورد بررسی قرارداد.
- فرایندهای موردنیاز برای مدیریت پروژه: شامل مواردی است که برای هر فاز از پروژه یا پروژهها قابلاجرا است. این موارد از نظر ورودی و خروجی اولیه که تعریف شده است به یکدیگر وابسته هستند
- گروههای موضوعی برای جمعآوری فرایند: هر گروه موضوعی متشکل از فرایندهایی است که برای هر مرحله یا پروژه قابلاستفاده است. این موارد از نظر هدف، توصیف، ورودی و خروجی اولیه تعریف میشوند و به یکدیگر وابسته هستند.
چرخه عمر ایزو ۲۱۵۰۰
ISO 21500 توسط کمیته فنی ISO/TC 258 (مدیریت پروژه، برنامه و پورتفولیو) تهیه شده است. این ویرایش دوم همراه با ISO 21502:2020 لغو و جایگزین نسخه اول (ISO 21500:2012) می شود که از نظر فنی بازنگری شده است